Obavijesti

News

Komentari 51

Šipak joj dao posao: Antonija je majstorica od eko pekmeza

Šipak joj dao posao: Antonija je majstorica od eko pekmeza
1

Antonija Zelenika (46) iz Velike kraj Požege posao je počela prije četiri godine. Godinama nije mogla pronaći posao, a onda je posadila plantažu kraj Požege

Godinama sam posao tražila na svim mogućim mjestima, a onda sam odlučila uzeti stvari u svoje ruke, govori nam proizvođačica najboljih hrvatskih pekmeza i marmelada.

Antonija Zelenika (46) iz Velike kraj Požege posao je počela prije četiri godine i dosad je skupila mnoga priznanja i medalje s domaćih i inozemnih sajmova.

- Sve radim ekološki. Posadila sam pola hektara šipka i pola hektara mješovitog voća. Osim šipka koristim breskve, marelice, višnje, jagode, šljive, bazgu, ružine latice - ponosno govori Slavonka, čiji je pekmez pobjednik prošlogodišnjeg sajma u Dubrovniku.

Posebno je ponosna na pekmez od bazginih bobica

Antonija je na svom OPG-u od jutra do mraka. Pomažu joj sinovi i kćer. Kad nije u kuhinji, onda je na plantaži ili u podrumu gdje teglice sprema za tržište. Potražnja je tolika da je u svrhe posla morala preurediti i prizemlje kuće.

Posebno se ponosi pekmezom od bazginih bobica, kojeg, kaže nam, dosad nije predstavio ama baš nitko osim nje.

- A nakon desetak dana konzumiranja značajno pomaže u poboljšanju krvne slike. To su joj rekle i prijateljice koje su ga probale, a koje su imale slabu krv - ispričala nam je te dodala kako je tajna njezinih pekmeza u odvajanju soka od voćke čime dobiva potrebnu gustoću.

- Najteže je raditi onaj sa šipkom, ali je zato i najzdraviji, pogotovo za kosti. Ne koristim pesticide jer oni uništavaju korov što šipak i je. U moje proizvode ide samo eko šećer. Prvo se izmjeri udio šećera u voću, a na temelju toga odredim koju količinu još smijem dodati - objasnila nam je proces proizvodnje. Njezini pekmezi su niskoenergetski, jer sadrže veliki udio voća i do 25 posto eko šećera.

Proizvodit će i eko sokove

- Volim eksperimentirati sa svim vrstama voća, ali ne sa šećerom. Kod mene ide maksimalno 25 posto šećera i to ekološkog - ponosna je Antonija na svoje zdrave proizvode, koji su oduševili ljude iz svih krajeva zemlje.

Sretna je jer je sama svoj šef i određuje si radno vrijeme kako njoj odgovara. Sezona joj najčešće traje od listopada do travnja. Tad je stalno na putu, sudjeluje na sajmovima i ostvaruje poslove. 

O eko podrijetlu njenih pekmeza, marmelada i džemova svjedoče i Eko certifikati koji su otisnuti na etiketama svake staklenke, a u čijoj izradi najviše pomaže sin Bruno. Antonija nam je povjerila kako joj je u budućnosti cilj proizvoditi i eko sokove koje će raditi po istom principu kao pekmeze i marmelade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 51
VIDEO Ovo su prvi heroji koji su pokušali spriječiti masakr u Sydneyu. Umrli su zagrljeni...
SNIMKA SLAMA SRCE

VIDEO Ovo su prvi heroji koji su pokušali spriječiti masakr u Sydneyu. Umrli su zagrljeni...

Stariji muškarac uz cestu nije pobjegao - umjesto toga, jurnuo je ravno prema opasnosti, koristeći svu svoju snagu pokušavajući oteti pušku i boreći se do smrti, rekla je svjedokinja
Fani, evo mene u prdekani! Prijatelji o Kerumu i nesreći: Bio je rastresen zbog jedne vijesti...
KERUM U ZATVORU

Fani, evo mene u prdekani! Prijatelji o Kerumu i nesreći: Bio je rastresen zbog jedne vijesti...

Bivši gradonačelnik Splita Audijem je izlazio na cestu i pritom udario u Mazdu kojom je upravljala ženska osoba. Nije imao važeću vozačku dozvolu, i napustio je mjesto nesreće. Zadržan je u zatvoru na 15 dana
Fani uzrujana zbog Keruma u zatvoru: 'Podivljala sam. Ima osobnog vozača, neću u posjet'
ZAVRŠIO U ZATVORU

Fani uzrujana zbog Keruma u zatvoru: 'Podivljala sam. Ima osobnog vozača, neću u posjet'

Kerum bi u zatvoru trebao biti do 29. prosinca zbog nesreće u Splitu