Obavijesti

News

Komentari 51

Šipak joj dao posao: Antonija je majstorica od eko pekmeza

Šipak joj dao posao: Antonija je majstorica od eko pekmeza
1

Antonija Zelenika (46) iz Velike kraj Požege posao je počela prije četiri godine. Godinama nije mogla pronaći posao, a onda je posadila plantažu kraj Požege

VIDEO

Godinama sam posao tražila na svim mogućim mjestima, a onda sam odlučila uzeti stvari u svoje ruke, govori nam proizvođačica najboljih hrvatskih pekmeza i marmelada.

Antonija Zelenika (46) iz Velike kraj Požege posao je počela prije četiri godine i dosad je skupila mnoga priznanja i medalje s domaćih i inozemnih sajmova.

- Sve radim ekološki. Posadila sam pola hektara šipka i pola hektara mješovitog voća. Osim šipka koristim breskve, marelice, višnje, jagode, šljive, bazgu, ružine latice - ponosno govori Slavonka, čiji je pekmez pobjednik prošlogodišnjeg sajma u Dubrovniku.

Posebno je ponosna na pekmez od bazginih bobica

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Antonija je na svom OPG-u od jutra do mraka. Pomažu joj sinovi i kćer. Kad nije u kuhinji, onda je na plantaži ili u podrumu gdje teglice sprema za tržište. Potražnja je tolika da je u svrhe posla morala preurediti i prizemlje kuće.

Posebno se ponosi pekmezom od bazginih bobica, kojeg, kaže nam, dosad nije predstavio ama baš nitko osim nje.

- A nakon desetak dana konzumiranja značajno pomaže u poboljšanju krvne slike. To su joj rekle i prijateljice koje su ga probale, a koje su imale slabu krv - ispričala nam je te dodala kako je tajna njezinih pekmeza u odvajanju soka od voćke čime dobiva potrebnu gustoću.

- Najteže je raditi onaj sa šipkom, ali je zato i najzdraviji, pogotovo za kosti. Ne koristim pesticide jer oni uništavaju korov što šipak i je. U moje proizvode ide samo eko šećer. Prvo se izmjeri udio šećera u voću, a na temelju toga odredim koju količinu još smijem dodati - objasnila nam je proces proizvodnje. Njezini pekmezi su niskoenergetski, jer sadrže veliki udio voća i do 25 posto eko šećera.

Proizvodit će i eko sokove

- Volim eksperimentirati sa svim vrstama voća, ali ne sa šećerom. Kod mene ide maksimalno 25 posto šećera i to ekološkog - ponosna je Antonija na svoje zdrave proizvode, koji su oduševili ljude iz svih krajeva zemlje.

Sretna je jer je sama svoj šef i određuje si radno vrijeme kako njoj odgovara. Sezona joj najčešće traje od listopada do travnja. Tad je stalno na putu, sudjeluje na sajmovima i ostvaruje poslove. 

O eko podrijetlu njenih pekmeza, marmelada i džemova svjedoče i Eko certifikati koji su otisnuti na etiketama svake staklenke, a u čijoj izradi najviše pomaže sin Bruno. Antonija nam je povjerila kako joj je u budućnosti cilj proizvoditi i eko sokove koje će raditi po istom principu kao pekmeze i marmelade.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić