News

Komentari 5

Sirijska vojska zauzela je šest gradova u pobunjeničkom Idlibu

Sirijska vojska zauzela je šest gradova u pobunjeničkom Idlibu

Sirijska vojska zauzela je šest gradova u toj sjeverozapadnoj pokrajini, posljednjem pobunjeničkom uporištu, prenijeli su u nedjelju sirijski državni mediji i Sirijski opservatorij za ljudska prava

Nakon devet godina rata pobunjenici su svedeni na dio pokrajine Idlib, a stotine tisuća ljudi napustile su Idlib u proteklih nekoliko tjedana zbog pojačanih zračnih napada ruskih i sirijskih snaga.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavio je u nedjelju da je sirijska vojska zauzela šest gradova u pokrajini Idlib u protekla 24 sata.

Prema SOHR-u, rusko zrakoplovstvo pomoglo je zračnim udarima Asadovim snagama koje su došle do predgrađa Marat al-Numan, strateškog grada udaljenog oko 33 kilometra južno od grada Idliba, sjedišta istoimene pokrajine.

Time je sirijska vojska zauzela i autocestu koja povezuje Damask i Alep.

Ofenziva je pokrenuta usprkos sporazumu o primirju koji su 12. siječnja postigle Turska, koja podupire pobunjenike, i Rusija koja je na strani Asada.

Više od 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica već je smješteno u Turskoj te Ankara strahuje da bi dodatni milijuni mogli završiti kod njih ako padne Idlib. 

Moskva i Damask navode da se bore protiv džihadističkih militanata koji su pojačali napade na civile u Alepu na sjeveru Sirije, ali humanitarne organizacije tvrde da su zračnim napadima pogođeni civili, kao i bolnice te škole.

- Odgovor vojske neće biti ograničen na oružane terorističke organizacije koje izvode napade već će uključivati razorne operacije na terenu i one neće prestati sve dok ostatci terorizma ne budu iskorijenjeni - rekao je izvor iz vojske za državnu sirijsku agenciju SANA-u. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci