News

Komentari 13

Šišaković na suđenju rekao da se boji sutkinje i traži izuzeće

Šišaković na suđenju rekao da se boji sutkinje i traži izuzeće

Dario Šišaković je u nastavku suđenja ponovno zatražio izuzeće svih pa i predsjednika Vrhovnog suda, te saslušanje desetak svjedoka za koje smatra da znaju što mu je sve namješteno

Na varaždinskom Županijskom sudu, nastavljeno je suđenje Dariu Šišakoviću (30) koji je 19. ožujka 2015. godine u Kaznionici u Lepoglavi pokušao ubiti Roberta Matanića, udarivši ga više puta metalnim utegom po glavi.

Kao i na svakoj raspravi do sada, Šišaković je na početku ponovno zatražio izuzeće javnosti zbog zaštite osobnog i obiteljskog života optuženika, oštećenika i svjedoka, te zbog zaštite javnog reda i mira. 

Potom je Šišaković zatražio izuzeće predsjednice vijeća zbog pristranosti i prava na pošteno suđenje. 

- Na raspravi od 16. siječnja ove godine nakon vaše opomene nisam više ometao raspravu, a vi ste me protupravno udaljili s rasprave kako bi me spriječili da ispitam svjedoke. Podizanje prsta u zrak nije protuzakonito, a vi kod mene izazivate strah. Također tražim izuzeće predsjednice Županijskog suda u Varaždinu i predsjednika Vrhovnog suda jer oni dozvoljavaju da predsjednica vijeća radi protuzakonito. Također tražim izuzeće svih tužitelja ŽDO u Varaždinu jer ne žele postupati po mojoj kaznenoj prijavi protiv ravnatelja Kaznionice u Lepoglavi - rekao je Dario Šišaković na raspravi. 

Predsjednica vijeća odbila je Šišakoviću sve zahtjeve za izuzećima. Suđenje je nastavljeno ispitivanjem trojice svjedoka, policajaca koji su u kaznionicu došli već kada se događaj zbio i obavljali su razgovore s pravosudnim policajcima. 

Nakon saslušanja svjedoka, optuženi Šišaković zatražio je saslušanje još oko 10-ak svjedoka, smatrajući da od njih može doznati da su mu neke stvari namještene kako bi došao na Odjel pojačanog nadzora, te da nije kriv za razbijanje dva televizora u kaznionici Lepoglava jer je u to vrijeme bio u kantini. Tužiteljstvo je izjavilo da se protovi svim novim dokaznim prijedlozima, osim onima koji su već usvojeni i koji će biti iznešeni na idućim raspravama, smatrajući da ima već sada dovoljno dokaza da se Šišakoviću dokaže počinjenje kaznenog djela za koje ga se tereti.

Na raspravi je pročitan i liječnički nalaz Roberta Matanića, čije je stanje od prije godinu dana nepromijenjeno. Ozlijeđeni Matanić je u zatvoru završio zbog sudjelovanja u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića

Nakon ozljeda koje mu je nanio Šišaković, Matanić ima trajne ozljede mozga i ne može svjedočiti u sudskom postupku protiv Šišakovića, te se nalazi u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu. Šišaković je u vrijeme počinjenja kaznenog djela protiv Matanića u Kaznionici u Lepoglavi služio kaznu od 15 godina zbog ubojstva zagrebačke profesorice Dijane Ćulibrk. 

Na suđenje je priveden s lisicama na rukama i lancima na nogama iz Kaznionice u Glini, gdje je premješten nakon napada u Lepoglavi. Oko Županijskog suda u Varaždinu, sigurnost su osiguravali policajci s dugim cijevima. 

Naime, Dario Šišaković je, dok je boravio u pritvoru u Remetincu pokušao pobjeći skočivši preko zida. Njegov neuspjeli pokušaj bijega bio je tjedan dana nakon što je njegov brat Damir raširivši rešetke pobjegao iz zatvora u Sisku, gdje je izdržavao jednogodišnju kaznu zatvora zbog pljačke. 

Za vrijeme katkog boravka na slobodi, Damir Šišaković silovao je maloljetnicu, natjerao je da podgne novac s bankomata i da ga njemu. Iduće rasprave na kojima će biti saslušani svjedok Boris Tomić i tri vještakinje, sutkinja je zakazala za početak ožujka. O dokaznim prijedlozima Šišakovića, sud će odlučiti naknadno. 

Najčitaniji članci