Obavijesti

News

Komentari 6

Situacija u nuklearkama u Ukrajini je krajnje ozbiljna, čelnik IAEA-e ide u Černobil?

Situacija u nuklearkama u Ukrajini je krajnje ozbiljna, čelnik IAEA-e ide u Černobil?

Glavni ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi je izrazio spremnost da otputuje u nuklearnu elektranu u Černobilu

Grossi kaže kako treba osigurati sigurnost u svim ukrajinskim nuklearnim elektranama od sukoba koji vladaju tamo.

Naime, Ukrajina ga je danas obavijestila kako je redovno osoblje nastavilo upravljati nuklearnom elektranom Zaporožja (NPP). Upravljanje elektranom je sada pod naredbom zapovjednika ruskih snaga koje su preuzele kontrolu nad mjestom prošlog tjedna.

Nadalje, Ukrajina izvještava da je za svaku akciju upravljanja postrojenjem, uključujući mjere vezane uz tehnički rad šest reaktorskih jedinica, potrebno prethodno odobrenje ruskog zapovjednika.

IAEA: Nuklearna elektrana u Zaporižju pod kontrolom Rusa
IAEA: Nuklearna elektrana u Zaporižju pod kontrolom Rusa

Glavni ravnatelj Grossi je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog ovog razvoja događaja jer je u suprotnosti s jednim od sedam temeljnih točaka nuklearne sigurnosti koje je iznio na sastanku Upravnog vijeća IAEA-e 2. ožujka. Sastanka je bio sazvan kako bi se pozabavili uvođenjem sigurnosnih i zaštitnih mjera za situaciju u Ukrajini.

Prema stupu, točki tri, nalaže se da „operativno osoblje mora biti u stanju ispuniti svoje sigurnosne dužnosti i imati sposobnost donošenja odluka bez ikakvog pritiska“.

U drugom ozbiljnom razvoju događaja, Ukrajina je izvijestila da su ruske snage na mjestu isključile neke mobilne mreže i internet tako da se pouzdane informacije ne mogu dobiti normalnim kanalima komunikacije.

Zaporižje, najveća europska nuklearna elektrana u srcu rata
Zaporižje, najveća europska nuklearna elektrana u srcu rata

To je potvrdio i ukrajinski nuklearni regulator koji je danas obavijestio IAEA-u da su počeli imati velikih problema u komunikaciji s osobljem koje upravlja nuklearnom elektranom Zaporožja.

Nakon manje od 24 sata održavanja komunikacije s najvećom ukrajinskom nuklearnom elektranom tamošnje regulatorno tijelo danas je priopćilo da telefonske linije, e-mailovi i faksovi, više ne rade. Komunikacija mobilnom telefonom i dalje je bila moguća, ali otežana zbog loše kvalitete.

To nikako nije bilo prema uspostavljenom dogovoru prema stupu br. 7: "Mora postojati pouzdana komunikacija s regulatorom i drugima."

FILE PHOTO: File photo of the Zaporizhzhia nuclear power station in Ukraine

-  Izuzetno sam zabrinut zbog navedenih događaja koje su mi danas izvijestili. Samo nekoliko dana nakon što sam Upravnom odboru IAEA-e predstavio sedam glavnih elemenata nuklearne zaštite i sigurnosti, nekoliko njih je već ugroženo. Kako bi mogli sigurno i sigurno upravljati postrojenjem, menadžmentu i osoblju mora biti dopušteno da obavljaju svoje vitalne dužnosti u stabilnim uvjetima bez nepotrebnog vanjskog uplitanja ili pritiska - rekao je glavni direktor Grossi.

Pogoršanje situacije vezane uz nesmetanu komunikaciju između regulatora i nuklearne elektrane u Zaporižju također je izvor duboke zabrinutosti, posebno tijekom oružanog sukoba koji u bilo kojem trenutku može ugroziti nuklearna postrojenja u zemlji.

Tadić o napadu na nuklearku: Treba biti monstruozno glup za to, pa Rusi bi stradali, a ne mi
Tadić o napadu na nuklearku: Treba biti monstruozno glup za to, pa Rusi bi stradali, a ne mi

- Pouzdana komunikacija između regulatora i operatera kritičan je dio ukupne nuklearne sigurnosti – naglasio je Grossi.

Unatoč problemima u komunikaciji, regulator je uspio dostaviti ažurirane informacije o operativnom statusu nuklearke u Zaporižju i potvrditi da je razina radijacije ostala normalna. Od šest reaktora, blok 1 je u planiranom održavanju do sredine 2022., blok 2 sada radi punim kapacitetom, blok 3 je u hladnom stanju isključenja, blok 4 radi gotovo punim kapacitetom, blok 5 se hladi za rezervno stanje, a blok 6 je u hladnom stanju.

Operativni timovi u nuklearci su se rotirali u tri smjene. No, bilo je problema s dostupnošću i opskrbom hranom, što je negativno utjecalo na raspoloženje osoblja, rekao je regulator. Regulator je također izvijestio da se susreće s problemima u komunikaciji s osobljem u nuklearnoj elektrani Černobil, što je u ovom trenutku bilo moguće samo putem e-pošte.

Prva dama Ukrajine upozorila na veliku nuklearnu prijetnju koja je kao 'šest Černobila'
Prva dama Ukrajine upozorila na veliku nuklearnu prijetnju koja je kao 'šest Černobila'

Ruske snage preuzele su kontrolu nad Černobilom 24. veljače. U toj nuklearnoj elektrani poznatoj po katastrofi iz 1986. godine, 200 pripadnika tehničkog osoblja i stražari još se nisu rotirali. Isti ljudi su na radnom mjestu od 23. veljače. Ono što glavni direktor Grossi smatra iznimno važnim je pružanje odmora operativnom osoblju kako bi sa pouzdanošću i sigurnošću obavljali svoje važne poslove.

- Pozivam sve one koji imaju operativnu kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilu da odmah dopuste rotaciju osoblja radi sigurnosti  - apelirao je Grossi.

International Atomic Energy Agency (IAEA) Director General Rafael Mariano Grossi looks on during a news conference with Head of Iran's Atomic Energy Organization Mohammad Eslami as they meet in Tehran

Također je izgubljena komunikacija sa svim poduzećima i institucijama u lučkom gradu Mariupolju koji koriste izvore zračenja kategorije 1-3. Nema informacija o njihovom statusu. Takav radioaktivni materijal može uzrokovati ozbiljnu štetu ljudima ako se ne osigura i njime se pravilno ne upravlja.