Obavijesti

News

Komentari 47

'Ovo je dobro osvježenje. Hvala svim dosadašnjim ministrima'

'Ovo je dobro osvježenje. Hvala svim dosadašnjim ministrima'
10

Premijer Andrej Plenković ponovio je na sjednici Vlade koji su novi ministri. Zahvalio se svima koji su smijenjeni, kao i onima koji su dali ostavke, a posebno Mariji Pejčinović Burić

VIDEO

Ovo je prva sjednica nakon rekonstrukcije Vlade. Pitanje je hoće li smijenjeni ministri doći na sjednicu ili će se pojaviti novi ministri. 

Pratite uživo:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gradit će se novi most preko Dragonje

11.00 Vlada je odlučila pokrenuti postupak za sklapanje sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, koji će biti podloga za izgradnju mosta kod graničnog prijelaza Kaštel - Dragonja u Istri.

Odluka je donesena na temelju Vladina zaključka od 13. rujna 2018. godine sa sjednice u Puli, podsjetio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Sadašnji cestovni most preko Dragonje se nalazi u graničnom području i u dvojnoj je upravljačkoj ingerenciji Hrvatskih cesta i Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturu.

Zagreb: 169. sjednica Vlade RH

Most je dotrajao i oštećen u tolikoj mjeri da mu je narušena nosivost te je potrebno projektirati i izvesti građevinske radove kojima bi se podigla razina sigurnosti i protočnosti prometa, rekao je Butković.

Ukupna procijenjena vrijednosti izgradnje mosta je pet milijuna kuna, od kojih Hrvatska treba osigurati 2,5 milijuna.

Pozitivno mišljenje na izvještaj HBOR-a

Vlada je dala pozitivno mišljenje na godišnji financijski izvještaj Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Ta je banka, prema nedavno objavljenim podacima, u 2018. godini odobrila 8,4 milijarde kuna sredstava poduzetnicima, što je 13 posto više u odnosu na godinu ranije, čime je podržala ukupno 2.650 projekata.

HBOR je 2018. završio s aktivom većom od 27 milijardi kuna, a dobiti većom od 200 milijuna kuna, što predstavlja porast na godišnjoj razini od 27 posto.

Kada je riječ o odobrenim kreditima u prošloj godini, dosegnuli su brojku od 1.970, u iznosu od 5,61 milijarde kuna, što je devet posto veći iznos u odnosu na 2017. godinu.

I ove godine "medni dan"

Sukladno današnjoj odluci Vlade, i ove će se godine održati Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka, za što će se osigurati 1,6 milijuna kuna. 

Riječ je o programu edukacije djece i njihovih roditelja o  važnosti konzumiranja meda i važnosti njegova uključivanja u prehranu, a provodit će se u prvim razredima osnovnih škola, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak. 

Kao ciljeva programa izdvojio je promociju meda lokalnih proizvođača koji se pakira u Nacionalnu staklenku za med, povećanje unosa meda u prehrani djece, podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Zagreb: 169. sjednica Vlade RH

Program tako predviđa i promociju hrvatskog pčelarstva  pa će se učenicima prvih razreda osnovnih škola dodijeliti med zapakiran u nacionalnu staklenku za med, kao i izradu različitih priručnih materijala, kao primjerice slikovnice edukativnog karaktera koja će biti prilagođena djeci te dobi. 

Inače, prvi Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je 7. prosinca 2018. i u njemu je sudjelovalo ukupno 826 osnovnih škola, više od 36 tisuća učenika prvih razreda te 190 odabranih pčelara.

'Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda'

10.45 Vlada je prihvatila prijedlog zaključka o potpisivanju Memoranduma o suradnji s farmaceutskom tvrtkom Roche na pripremi i provedbi projekta 'Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda', s ciljem postizanja boljih ishoda liječenja raka u Hrvatskoj.

Riječ je projektu kojim se želi pridonijeti transformaciji skrbi o oboljelima od raka u Hrvatskoj, putem genskog profiliranja oboljelima omogućiti ciljanu terapiju, poboljšanje kvalitete života i povoljnije ishode liječenja te smanjiti stopu mortaliteta pacijenata s malignim bolestima.

U sklopu projekta predviđeno je osnivanju zavoda kao nacionalnog centra u okviru neke od zdravstvenih ustanova kao i osnivanje nacionalnog tima za ciljano liječenje bazirano na genskom profiliranju.

Zagreb: 169. sjednica Vlade RH

- Društvo Roche dostavilo je Ministarstvu zdravstva pismo namjere u kojem je iskazana njihova nakana za sudjelovanjem u pripremi i provedbi projekta. Prihvaćanjem pisma namjere vlada podupire transformaciju i unapređenje onkološke skrbi u Hrvatskoj u skrb utemeljenu na personaliziram pristupu i liječenju zasnovanom na rezultatima genetskog profiliranja i na izvorima podataka iz kliničke prakse, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ministarstvo zdravstva će donijeti akcijski plan za čiju će izradu biti osnovana radna skupina u koju će biti imenovani predstavnici supotpisnika Memoranduma.

Potpisivanje Memoranduma bit će danas u 18 sati.

Za udžbenike i drugi obrazovni materijal 4 milijuna kuna

10.23 Vlada je na sjednici donijela odluku o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola te drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola slabijeg imovinskog stanja, koja su korisnici socijalne skrbi, za školsku godinu 2019./2020. sredstvima iz Državnog proračuna. 

Zagreb: 169. sjednica Vlade RH

Vlada će, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, osigurati obvezne udžbenike za učenike srednjih škola te druge obrazovne materijale za učenike osnovnih škola koji su članovi kućanstva koje je do 31. kolovoza utvrđeno kao korisnik zajamčene minimalne naknade, sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi, a za učenike osnovnih škola i one koji su članovi kućanstva osobe koja je do 31. kolovoza utvrđena kao korisnik naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji, sukladno propisu kojim se uređuju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Kako je istaknuo premijer Plenković, radi se o 3000 učenika srednjih te 4000 učenika osnovnih škola. 

NSK ugovor vrijedan 432.000 eura

Vlada je dala i suglasnost Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (NSK) za sklapanje ugovora vrijednog 432,4 tisuće eura o pružanju usluga nabave inozemne znanstvene baze podataka Scopus u ovoj godini.

NSK i Ministarstvo znanosti i obrazovanja sklopili su 2015. godine sporazum o suradnji pri nabavi i osiguravanju dostupnosti elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija, te je NSK preuzela poslove usklađivanja nabave inozemnih znanstvenih baza podataka i inozemnih znanstvenih elektroničkih časopisa na nacionalnoj razini.

Vlada je trebala dati suglasnost na ovaj ugovor budući da NSK ne može bez njezine suglasnosti kao osnivača sklapati pravne poslove čija je vrijednost veća od 1,5 milijun kuna.

Vlada je usvojila Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu, kojem je predlagatelj Ministarstvo poljoprivrede, a kojim će se provesti edukacija djece i roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu te će se osigurati pomoć stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu.

Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola.

Zagreb: 169. sjednica Vlade RH

Za provedbu je osigurano 1,1 milijun kuna za nabavu meda zapakiranog u Nacionalnu staklenku, koje će isplatiti Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju osnivačima školskih ustanova te pola milijuna kuna za izradu i distribuciju različitih priručnih materijala opće vidljivosti sa znakom Školski medni dan, uključujući slikovnicu edukativnog karaktera o pčelarstvu prilagođenu njihovoj dobi. Trošak izrade i distribucije priručnih materijala platit će Ministarstvo poljoprivrede.

U saborsku proceduru Vlada je uputila novi zakon o patentu kojim se uvodi koncept registracijskog prava naziva "uporabni model" umjesto dosadašnjeg 'konsenzualnog patenta' budući da sadašnji naziv dovodi u zabludu time što riječ patent implicira da je riječ o ispitanom pravu, pa se predlaže naziv 'uporabni model'.

'Mislim da je ovo osvježenje dobar korak'

10.19 Andrej Plenković otvorio je sjednicu Vlade. 

- Predstavili smo nove ministrice i ministre. Mislim da je ovo osvježenje dobar korak i cilju intenziviranja napora, rada na dobrobit hrvatskih građana i društva, ostvarivanja ciljeva, jačanje pravne sigurnosti. Mislim da mogu kazati da sam zadovoljan doprinosom kojeg su u dosadašnjem radu Vlade dali svi ministri koji su odradili skoro tri četvrtine Vlade - rekao je Plenković i još jednom zahvalio svim smijenjenim ministrima, kao i onima koji su dali ostavke. Posebno se zahvalio Mariji Pejčinović Burić koja je postala glavna tajnica Vijeća Europe. 

Izrazio je zadovoljstvo doprinosom koji su u dosadašnjem radu Vlade dali ministri koji su radili skoro tri četvrtine mandata, te se još jednom zahvalio bivšim ministrima - Nadi Murganić, Gabrijeli Žalac, Tomislavu Tolušiću, Goranu Mariću, Lovri Kuščeviću i Mariji Pejčinović Burić.

- U tom kontekstu novi ministri koji dolaze su također ljudi s kvalitetnim biografijama i dosadašnjim političkim angažmanom, ustvrdio je premijer te dodao kako se veseli što će ih u petak predstaviti Saboru i javnosti.

- Siguran sam da će se novi ministri nakon sutrašnjih saslušanja na različitim odborima i, vjerujem, potvrde na plenarnoj sjednici Sabora, brzo uključiti u aktivnosti svojih resora i rad Vlade tako da ostvarimo ono što je najbitnije za hrvatske građane - realizacija naših programa, nastavak strukturnih reformi i pozitivnih gospodarskih trendova i privlačenja ulaganja, jačanje pravne države i jačanja vrijednosti u hrvatskoj politici, zaključio je Plenković.

Zagreb: 169. sjednica Vlade RH

 

10.19 Smijenjena ministrica Žalac i ministar Tolušić poslali su svoje tajnike na sjednicu Vlade. 

10.15 Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar u četvrtak izjavio kako nije bitno jesu li osobe koje premijer predlaže za nove ministre anonimne, odnosno nepoznate  javnosti, već bitnim drži da poznaju sadržaj u resoru koji će voditi.

- Bitan je sadržaj. Oni sadržaj znaju, a nije bitno jesu li anonimni, rekao je Štromar novinarima uoči sjednice Vlade.

Upitan na temelju čega je uvjeren da znaju sadržaj, odgovorio je da su s novim ministrima razgovarali oni koji su trebali razgovarati te da su dobili njihove životopise. 

- Imamo godinu i nešto za odraditi posao i moramo dokazati da je ova Vlada sposobna provesti sve reforme i plan koji smo imali. Siguran sam da će ovi ministri biti dobri, a posebno kao tim u ovoj Vladi, ocijenio je Štromar. 

Najavio je da će se državni proračun za sljedeću godinu donijeti za tri mjeseca, te ustvrdio da Vlada ima i rezultate i reforme. 

Na pitanje hoće li se u HNS-u raspravljati o vladajućoj koaliciji, s obzirom da to traži HNS-ov međimurski župan Matija Posavec, odgovorio je da o tome odlučuju Predsjedništvo i Središnji odbor stranke, koji će o tome raspravljati kada dođe vrijeme.

10.00 - Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da "mirno živi i radi svoj posao". 

- Vi se tri godine igrate s mojim imenom, nastavite i dalje - poručio je novinarima. Naime, u srijedu je izašla informacija i da će Milan Kujundžić otići iz Vlade, no ipak je ostao. Kazao je kako jučer nije bio ljut već se voli šaliti, pa se našalio s novinarima. Tada je, naime, na novinarsko pitanje smatra li se lošim ministrom odbrusio kako smatra 'neke novinare loše obrazovanim, skromnoga znanja'.

Komentirao je i nove ministre:

- Malo znam o tim ljudima, ali ono što sam vidio u CV-ima, to su CV-i koji zaslužuju poštovanje, rekao je Kujundžić novinarima pred Banskim dvorima.

9.50 Na sjednicu Vlade stigla je smijenjena ministrica socijalne skrbi Nada Murganić

- Ovo je moja zadnja sjednica, oprostit ću se danas s kolegama - poručila je. Rekla je da se dobro osjeća. 

- Bilo mi je čast biti ministrica u Vladi Andreja Plenkovića. Dala sam sve od sebe, sve što sam mogla. Nažalost, kroz neke tragične situacije javnost je mogla vidjeti koliko je rad u ovom resoru težak. Ove silne tragedije koje su opterećivale mene i sustav treba prekinuti. Ako će moj odlazak dovesti do preokreta i novih okolnosti, ja ću biti sretna - rekla je. 

Ona je ujedno i jedina smijenjena ministrica koja je u četvrtak došla na sjednicu. Gabrijela Žalac i Tomislav Tolušić nisu se pojavili. 

Došao je i Marko Pavić, bivši ministar rada i novi ministar europskih fondova koji će zamijeniti Gabrijelu Žalac. 

- Nisam smijenjen, predsjednik mi je ukazao povjerenje - istaknuo je. 

- Zahvaljujem se premijeru na potpori - rekao je Pavić i odbio odgovoriti zašto ga premijer smijenio iz ministarstva rada. 

9.45 Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je uoči sjednice Vlade kako je siguran da će rezultati koje će Vlada postići u sljedećih godinu dana biti jako dobri.

Novinarima koji su ga pitali je li to moguće s obzirom da se rekonstrukcija radi na pola mandata, a ne zadnju godinu, Ćorić je odgovorio kako se može u godinu dana napraviti jako puno.

- U tri godine smo napravili jako puno i siguran da ćemo u godinu dana nastaviti ovim tempom, posebice ljudi koji proizlaze iz resora, koji su dobro upoznati s tim resorima, rekao je Ćorić.

Kazao je također da ga nije iznenadila rekonstrukcija, niti bi ga iznenadilo da je on bio te rekonstrukcije.

Vjeruje da će novi ministri kompetentno obavljati svoj posao, a drži manje važnim to što nisu poznati javnosti.

Zaključio je da su ministri koji odlaze u protekle gotovo tri godine radili dobar posao, što pokazuju makroekonomski pokazatelji u Hrvatskoj i što se u končanici prepoznaje na boljem životnom standardu građana.

9.40 Ministar financija Zdravko Marić novi je potpredsjednik Vlade. Na pitanje je li mu ta funkcija izazovna, Marić je istaknuo da je 'svaka funkcija izazovna'. 

- Mislim da je svaka dužnost izazovna, sve zavisi kako je prihvatite. Svi mi koji obnašamo javnu dužnosti moramo na njih gledati kao izazov. Netko to promatra kao nekakvu beneficiju, no ja sam uvijek na dužnosti gledao s te prizme, kao obvezu koju treba ozbiljno shvatiti i raditi najbolje što zna i može sa svojim timom te polučiti rezultate - rekao je. 

Na pitanje je li zadovoljan novim imenima, kaže da nije na njemu da sudim. S nekima nije ni "pretjerano surađivao", no poznaje ih. 

- Mislim da će oni također vrlo ozbiljno shvatiti svoj posao i to je ono što je najvažnije, ustvrdio je Marić ocijenivši kako izmjene u Vladi neće usporiti reformske procese.. 

Sjednica Vlade nakon rekonstrukcije: Andrej Plenković smijenio Gabrijelu Žalac, Tomislava Tolušića i Nadu Murganić, a ministar rada Marko Pavić preuzima EU fondove Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Thursday, July 18, 2019

Podsjetimo, nakon što su ministar uprave Lovro Kuščević i ministar državne imovine Goran Marić dali ostavke, u rekonstrukciji Vlade je premijer s funkcija smijenio i ministricu europskih fondova Gabrijelu Žalac, ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i ministricu socijalne skrbi Nadu Murganić. Marko Pavić više nije ministar rada, već preuzima resor EU fondova. Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić postaje glavna tajnica Vijeća Europe. 

Novi ministri su Gordan Grlić Radman (vanjskih poslova), Marija Vučković (poljoprivrede), Josip Aladrović (rada i mirovinskog sustava), Ivan Malenica (uprave), Vesna Bedeković (socijalna skrb) te Mario Banožić (državne imovine). 

Na dnevnom redu Vlade RH, među 16 točaka, naći će se i Prijedlog odluke o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola u RH  za školsku godinu 2019./2020. sredstvima iz Državnog proračuna RH te Prijedlog odluke o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola u RH za školsku godinu 2019./2020. sredstvima iz Državnog proračuna RH. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina