Obavijesti

News

Komentari 149

Plenković: Nastavit će se isplata naknada za određene sektore

Plenković: Nastavit će se isplata naknada za određene sektore

Zahvala svim sugrađanima koji su u nedjelju izašli na izbore, dali povjerenje onima za koje su smatrali da će najbolje predstavljati njihove stavove, rekao je Plenković na početku sjednice

VIDEO

Nakon parlamentarnih izbora i nadmoćne pobjede HDZ-a, tehnička Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem nastavlja s radom do sastavljanja nove parlamentarne većine. Već danas su nastavili sa zasjedanjem u istom sastavu s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak i ministrom graditeljstva Predragom Štromarom.

PRATITE SJEDNICU UŽIVO: 

 

 

U novi saziv Sabora Divjak, koja se za povjerenje birača borila na HNS-ovoj listi, nije ušla pa je u novoj Vladi, kada je mandatar Plenković presloži, neće više biti. Štromar je jedini iz HNS-a ušao u Sabor, podržat će Plenkovića i biti dio vlasti, no pitanje je hoće li ostati na čelu graditeljstva. Upitne su i funkcije ostalih HDZ-ovih ministara, tko leti, a tko ostaje, koja ministarstva se ukidaju ili pripajaju. Sve bi se to trebalo saznati vrlo brzo.

Na početku sjednice Vlade, koja se zbog epidemioloških mjera nastavlja održavati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici do daljnjeg, Plenković se osvrnuo na izbore.

- Zahvala svim sugrađanima koji su u nedjelju izašli na izbore, dali povjerenje onima za koje su smatrali da će najbolje predstavljati njihove stavove. Sad se nalazimo u fazi da čekamo ponovljene izbore u Raši. Smatram da je zbog svih okolnosti dobro da što prije izbore ostavimo iza nas i da prionemo radu - poručio je dodavši kako će Sabor raditi i preko ljeta, kada je u normalnim okolnostima pauza.

- Postoji mogućnost za izvanrednim zasjedanjem - rekao je. 

Beroš: I dalje imamo najpovoljniju epidemiološku sliku 

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako imamo aktivnih 934 slučaja zaraze korona virusom. 91 osoba se nalazi u bolnici, a četiri na respiratoru.

- Od 88.235 testiranih, 3325 je pozitivno. Prosječna dob oboljelih je 48 godina - rekao je dodavši kako se od početka drugog vala pojavilo nekoliko žarišta.

- Uz Đakovo i Zagreb, povećani broj novooboljelih je u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Sisačko-moslavačkoj te Zadarskoj županiji -  istaknuo je.

Što se tiče uvezenih slučajeva, dodao je, najviše ih je iz Srbije, BiH i Slovenije.

Bubaš: Danas imamo 76 novih slučajeva, pridržavajte se mjera
Bubaš: Danas imamo 76 novih slučajeva, pridržavajte se mjera

- Iz Srbije dolazi 30 oboljelih i njihovih 44 kontakta, iz BiH 12 oboljelih i 10 kontakata te iz Slovenije 10 oboljelih i njihovih pet kontakata - rekao je.

Naglasio je kako smo i dalje među državama s najpovoljnijom epidemiološkom slikom.

- Zadnja dva tjedna susrećemo se s novim izazovima, unosu zaraze iz susjednih zemalja, povećanim brojem u noćnim klubovima te na obiteljskim i ostalim okupljanjima - rekao je.

Hrvatska pokazuje kako je moguće relativno normalno, dodao je, živjeti s korona virusom, otvorenim granicama i nastavkom gospodarskim aktivnosti.

- No, to zahtijeva povećani oprez u ponašanju pojedinaca - rekao je. 

Božinović: Inspekcije idu u noćne klubove 

Što se tiče izbora, istaknuo je ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, svi članovi biračkih odbora pridržavali su se epidemioloških mjera.

Od početka korona krize, dodao je, podijeljeno je 26,7 milijuna komada različite zaštitne opreme.

Podsjetio je da inspektorat provodi nadzor u noćnim klubovima.

- Provedeno je ukupno 699 nadzora, pri čemu se 85 posto klubova pridržavalo mjera. U drugom tjednu nadzora uočen je pozitivan trend pridržavanja te discipline samih građana - istaknuo je dodavši kako se epidemiološka žarišta rješavaju na lokalnim razinama.

Epidemiolozi zabrinuti: Prijeti nam širenje virusa kao u Srbiji?
Epidemiolozi zabrinuti: Prijeti nam širenje virusa kao u Srbiji?

- Što se tiče svadbenih okupljanja, HZJZ u koordinaciji sa Stožerom razmatra mjere koje se eventualno mogu primijeniti kao dodatne mjere za tu vrstu okupljanja, također i ulazaka u RH - poručio je.

Premijer Plenković poručio je kako ne treba smetnuti s uma da imamo 467.000 turista danas u zemlji.

- Najbolji mogući način da imamo aktivno gospodarstvo, protok ljudi, dolaske stranih gostiju, što je bio jedan od ključnih ciljeva u tom balansiranju između zaštite od Covida-19 i normalnog aktiviranja ekonomije, da budemo po tom modelu HDD - higijena, dezinfekcija i distanca. Što budemo više oprezni, to će biti manje rizika zaraženih, a time i eventualnih posljedica - poručio je.

Pozvao je sve građane na odgovornost i minimum samodiscipline.

- To će riješiti puno poteškoća pa ćemo i manje mjera morati poduzimati ako svi budemo odgovorni. Nitko nas ne može bolje zaštititi od nas samih - poručio je.

Cappelli: Nemamo niti jednog bolesnog turista 

Ministar turizma Gari Cappelli poručio je kako nemamo nijednog bolesnog turista.

- Najveća koncentracija turista je u Istarskoj županiji, gdje ih je 250.000 te Primorsko-goranskoj i nema nikakvih problema što se tiče Covida-19. Itekako sigurna destinacija - poručio je naglasivši kako je Nijemaca samo 10 posto manje nego lani u istom periodu.

- S njemačkim gostima smo došli praktički na istu razinu kao prošle godine. A na razini cijele godine, kad gledamo u globalu za sedmi mjesec, došli smo čak na 54 posto u odnosu na lani, što i nismo očekivali. No, s obzirom na sigurnost, jedan ohrabrujući i optimističan podatak - poručio je. 

Preraspodjela sredstava 

Vlada je na sjednici osnovala Organizacijski odbor za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, čija zadaća je izrada programa i organizacija proslave koja će održati 4. i 5. kolovoza u Kninu.

- U organiziranju svečanosti mora se voditi računa o pridržavanju epidemioloških mjera - poručio je državni tajnik u Ministarstvu obrane, Tomislav Ivić.

Osim toga, još su usvojili i odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu za 2020.

- Odlukom se preraspodjeljuju sredstva u iznosu od 30 milijuna kuna potrebnih za podmirenje troškova mobiliziranih pravnih osoba i operativnih snaga civilne zaštite za uspostavu karantene i izvanbolničkog smještaja te za potporu rada karantena, poput osiguranja prehrane, prijevoza, dezinfekcije prostora... - pojasnio je ministar financija Zdravko Marić dodavši kako se sredstva preraspodjeljuju unutar financijskog plana Ministarstva gospodarstva i Ravnateljstva za robne zalihe.

Vlada je dala i suglasnost na Statut Pravosudne akademije, čiji je osnivač RH, a koja je, kako je naglasio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, iznimno važna za naš pravosudni sustav.

- Jer tu se obavlja inicijalna i kontinuirana edukacija pravosudnih dužnosnika. Zakonom je propisano da Upravno vijeće Akademije donosi Statut, a na taj Statut Vlada daje suglasnost. Ovim Statutom se predviđa kao velika novost osnivanje jedne nove uprave za međunarodnu suradnju i projekte, što je vrlo bitno jer je za pravosuđe u ovom trenutku jako važno da se otvorimo za međunarodnu suradnju s drugim članicama EU, kako bi proširili naše znanje - istaknuo je.

Capak: Nema ljubljenja i hrane na pladnjevima na svadbama
Capak: Nema ljubljenja i hrane na pladnjevima na svadbama

Usvojili su i godišnje izvješće o radu Ureda za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma za prošlu godinu. Kako je Marić istaknuo, lani su otvorili 479 predmeta u kojima se sumnja u pranje novca i financiranje terorizma, a 250 slučajeva je proslijeđeno policiji, DORH-u, USKOK-u, SOA-i i inozemnim obavještajnim jedinicama.

- Većina od tog broja, 243 je sa sumnjom na pranje novca, a sedam sa sumnjom na financiranje terorizma. 35 izdanih naloga od strane Ureda bankama za blokadom sumnjivih transakcija u iznosu od 38 milijuna kuna - istaknuo je dodavši kako je Ured poslao 108 zamolbi u 30 država i zaprimio 113 zamolbi iz 32 države u svrhu razmjene podataka iz inozemstva potrebnih za otkrivanje konkretnih slučajeva pranja novca i financiranja terorizma.

Dodao je i kako je Ured prošle godine ustrojio Registar stvarnih vlasnika u kojem je od 3. lipnja do kraja prošle godine upisano 154.705 pravnih subjekata.

- Hrvatska je na 11. mjestu u smislu da je najmanje rizična zemlja za pranje novca i financiranje terorizma od ukupno 125 zemalja. Mislim da je to dobar pokazatelj - poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...