News

Komentari 128

Sjekira u med: Klisović će imati veću plaću od Tomaševića i tek nešto manju od Plenkovića!

Sjekira u med: Klisović će imati veću plaću od Tomaševića i tek nešto manju od Plenkovića!

Zagreb ima poseban status, pa se ne mogu primijeniti limiti iz zakona. Klisović će za protokolarnu funkciju imati preko 21.000 kuna dok će novi zastupnici biti znatno manje plaćeni od 1064 kvartovska političara

Ovogodišnjim izmjenama zakona o lokalnoj upravi, drastično su srezane naknade koje mogu primati zastupnici ili vijećnici, ali i predsjednici i potpredsjednici vijeća i skupština.

Ali to se ne odnosi samo na jednog čovjeka u cijeloj Hrvatskoj: SDP-ova Joška Klisovića.

Nakon koalicije s Možemo!, SDP je dobio mjesto predsjednika Skupštine, a onda je nova većina izglasala i da Klisović tu funkciju obavlja profesionalno. A to znači da će mu prilično protokolarna i ne pretjerano zahtjevna  funkcija donijetu plaću veću od one gradonačelnika Tomislava Tomaševića i tek oko tisuću kuna manju od premijera Andreja Plenkovića.

Uz to ima i pravo na korištenje službenog Passata sa službenim vozačem 24 sata dnevno. 

- Ne znam koliko ću točno imati plaću, ali znam da će biti po zakonu. Dogovoreno je da profesionalno obnašam dužnost predsjednika Skupštine jer se planiram u potpunosti posvetiti toj dužnosti i non-stop raditi - rekao nam je Klisović koji se i sam iznenadio kada smo mu rekli kolika će mu biti plaća.

Preko 30 tisuća

Ona bi trebala iznositi 31.662 kune bruto, a od toga bi Klisović trebao mjesečno dobiti 21.228 kuna neto.

Da nije izglasano da dužnost obavlja profesionalno, imao bi pravo na godišnju naknadu od tek 24.000 kuna neto ili 2000 kuna mjesečno. Tomašević bi trebao imati plaću od oko 18.700 kuna neto, dok premjer Plenković ima plaću 22.148 kuna neto. 

Kako je moguće da predsjednik Skupštine ima plaću veću od gradonačelnika, i tek nešto manju od premijera? Iz  Grada su nam odgovorili da gradonačelnik i profesionalni predsjednik Skupštine imaju isti koeficijent i istu osnovicu čiji se umnožak uvećava za godine staža. Klisović nam je rekao da ima radni staž od 28 godina, što znači 14 postotno povećanje.

Klisović ima i dvoje malodobne djece, dok Tomašević nema djece i tu onda zbog olakšica nastaje ključna razlika u neto plaći. Klisović kaže da ne zna hoće li biti rezanja i njegove plaće unutar planiranih ušteda. 

Inače, kako su nam pojasnili u Ministarstvu uprave i pravosuđa, drugi gradovi, županije i općine nemaju mogućnost proglasiti čelnike predstavničkih tijela profesionalcima. Jedino Zagreb ima posebni zakon o sebi u koji je uglavljeno da se to može.

Mogao je i još jedan potpredsjednik obavljati funkciju profesionalno, ali to nije izglasano. Pa je naknada za svakog od četiri potpredsjednika/ce limitirana na 20.800 kuna godišnje. Manje nego će Klisović dobiti mjesečno.

Kvartovski političari

Ali to nije kraj apsurdima u Zagrebu vezano za novac koji odlazi na političare. Izabranih 47 skupštinskih zastupnika koji su ranije mogli nabrati tisuće kuna na naknadama za rad u odborima, sada će biti manje plaćeni nego kvartovski političari koji nemaju realne ovlasti za odluke! Izmjenama zakona je za zastupnike koji će svojim odlukama krojiti sudbinu grada je određeno da ne mogu dobiti više od 16.000 kuna neto godišnje, što je mjesečni prosjek od 1.300 kuna neto. Ali istovremeno vrijedi gradska odluka za 1064 izabrana političara u Vijeća gradske četvrti i Mjesne odbore. Zagreb ima 17 četvrti i 218 mjesnih odbora. 

Predsjednik VGČ-a ima pravo na mjesečnu naknadu od 7.750 kuna bruto, potpredsjednik na 4.275 kuna, a član vijeća 2.635 kuna bruto. Predsjednik vijeća mjesnog odbora dobiva 3.875 kuna bruto mjesečno, a potpredsjednik 1.937 kuna, dok član ima pravo na 1.162 kune bruto. Dakle, zastupnik u Skupštini koji je drugo najvažnije predstavničko tijelo u Hrvatskoj, ima manji prihod od svih osim člana mjesnog odbora i eventualno potpredsjednika. 

Na te naknade u četvrtima i odborima, godišnje Zagreb troši oko 28 milijuna kuna.

A već smo izvještavali da nemaju stvarne ovlasti, da su održavali sjednice preko grupa na WhatsAppu kako bi dobili naknade i da na kraju samo predlažu uređenje svog kvarta koje ne mora biti prihvaćeno. 

Od ljudi novog gradonačelnika smo probali saznati hoće li rezati te naknade, ali su nam samo poručili da će se to znati u kolovozu.