News

Komentari 40

Škari odbijena žalba: Dokazi su prikupljeni na zakonite načine

Škari odbijena žalba: Dokazi su prikupljeni na zakonite načine

Prema optužnici, Škaro je optužen da je svoju tajnicu silovao u kolovozu lani, nakon što je otišao u BiH. Uhićen je tek nakon što je priča dospjela u medije. U istražnom zatvoru proveo je dva mjeseca

Iskazi svjedoka koji su ispitani tijekom istrage, kao i rezultati biološkog vještačenja zakonit su dokaz, odlučio je Vrhovni sud i tako odbio žalbu Damira Škare koji je optužen za silovanje tajnice, javlja Večernji list. 

Podsjetimo, optužnica je podignuta u studenom prošle godine, a u veljači je o njezinoj pravomoćnosti odlučivao Županijski sud u Velikoj Gorici. Tada ona nije postala pravomoćna jer su Škaro i njegovi odvjetnici smatrali da su prikupljeni dokazi na kojima se optužnica temelji - nezakoniti. 

POGLEDAJTE VIDEO: Radnici progovorili o Škari 

Objašnjavali su da su svjedoci, dok su davali iskaze, bili pod utjecajem medija. 

Prijedlog Škarine obrane o izdvajanju spomenutih iskaza, kao i biološkog vještačenja, iz kojeg proizlazi da je na žrtvinoj odjeći nađen Škarin DNK, sud u Velikoj Gorici je odbio, smatrajući da je riječ o zakonito prikupljenim dokazima.

Pojasnili su da su svjedoci sukladno zakonu ispitani tijekom istrage, te su naveli da će se o tome je li javni istup žrtve u medijima imao kakve veze s tijekom postupka, utvrđivati tijekom suđenja, kada će Škaro imati pravo ispitivati svjedoke te predlagati svoje dokaze. Škaro se na tu odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici žalio, no Vrhovni sud je sada njegovu žalbu odbio.

Odbijanjem njegove žalbe je potvrđena odluka suda u Velikoj Gorici da su dokazi prikupljeni na zakonit način. Vrhovni sud navodi da je velikogorički sud pravilno zaključio kako nema razloga sumnjati u zakonitost, a iznijeli su i svoj stav o medijskom istupu žrtve. 

- Izjava žrtve dana u medijima nije dana u postupku pa nema ni svojstvo iskaza svjedoka niti svojstvo izvornog dokaza. Ispitani svjedoci su iskazivali o svom viđenju onog što su osobno doživjeli ili neposredno čuli. Tijekom izvođenja dokaza u istrazi, kao i tijekom postupka pred optužnim vijećem, nisu povrijeđena prava okrivljenika. Postupak je bio pravičan i suglasan s kaznenopravnim postupovnim pravilima. Sve što je javno rečeno u medijskom prostoru može na raspravi biti predmet razmatranja kako bi se utvrdilo je li to utjecalo na svjedoke i njihove iskaze kada su davali obavijest o kaznenom djelu, počinitelju i drugim okolnostima. To je pitanje ocjene vjerodostojnosti izvedenog dokaza na raspravi, a ne ocjene zakonitosti.

Okrivljenik ima pravo na raspravi ispitati svjedoke optužbe, predložiti dokaze koji osporavaju dokaze optužbe i predložiti dokaze za koje smatra da njemu idu u korist - navedeno je u obrazloženju Vrhovnog suda.

Prema optužnici, Škaro je optužen da je svoju tajnicu silovao u kolovozu lani, nakon što je otišao u BiH. Uhićen je tek nakon što je priča dospjela u medije. U istražnom zatvoru proveo je dva mjeseca, nakon čega je pušten da se brani sa slobode. Bio je na čelu AK Siget u vrijeme događaja inkriminiranih optužnicom.

Najčitaniji članci