Obavijesti

News

Komentari 19

Škoro: Ako usvojimo Zakon o strancima svi velikani, čije su biste u Saboru će pognuti glavu

Škoro: Ako usvojimo Zakon o strancima svi velikani, čije su biste u  Saboru će pognuti glavu
2

Pred saborskim zastupnicima je Zakon o strancima prema kojem Vlada više neće utvrđivati godišnju kvota za zapošljavanje stranaca. Upozoreno će da  zakona ide u smjeru da se ruši cijena rada za hrvatskog radnika

VIDEO

Saborski zastupnici drugog dana izvanrednog zasjedanja, a na dnevnom redu je novi Zakon o strancima, kojim Vlada više neće utvrđivati godišnju kvotu za zapošljavanje stranaca, već će izdavanje dozvola za boravak i rad vršiti na temelju pozitivnog mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Sjednica je počela zahtjevima za stanku, a Miroslav Škoro (DP)  strahuje da će, izglasa li se ovaj zakon, on dodatno demografski unazaditi Hrvatsku. 

- Izglasujemo li ovakav zakon, koji predviđa ukidanje kvota za strance, uvjeren sam da će svi velikani čije su biste u Saboru - od Starčevića, Radića pa nadalje, pognuti glavu, a s njima i mi - poručio je Škoro.

Smatra da se ovaj zakon bez kvalitetne rasprave i pripreme ne bi trebalo donositi . 

- Nemojmo još jednom srljati tamo gdje srljati ne bi trebali - poručio je Škoro koji smatra da je ovo useljenički zakon koji ne štiti hrvatskog radnika. .

Marijana Puljak (Pametno) upozorila je da je Hrvatsku je dosad napustilo 10 posto radnog stanovništva.

- Demografski problemi su jasni. Nema ništa od povratka iseljenika. Svjedoci smo nedostatka radne snage, ne možemo dodatno komplicirati uvjete našim poslodavcima. Ako kompliciramo naše će gospodarstvo kolabirati - kazala je. 

U raspravi je upozoreno kako ovakav prijedlog zakona ide u smjeru da se ruši cijena rada za hrvatskog radnika. Sandra Benčić (Možemo) smatra da zakon ne štiti cijenu rada domaćih radnika te da će omogućiti da ona ostane ista ili nastavi padati. Državni tajnik MUP-a Žarko Katić tvrdi da zakon koji će vrijediti od iduće godine. neće rušiti cijenu rada.

- Ovaj model više drži do hrvatskog radnika, jer je poslodavac u obvezi tražiti zaposlenika s hrvatskog tržišta rada, a strance može tražiti tek ako ga ne može naći - odgovorio je Katić dodajući kako većina poslodavaca kaže da ih strani državljani više koštaju i da su Hrvati poželjniji radnici.

U raspravi se moglo čuti kako je liberalizacija uvoza strane radne snage udar  na demografsku sliku Hrvatske. Stephen Nikola Bartulica (DP) ističe da smo dovedeni u očajničku poziciju da moramo ukidati kvote radi manjka radne snage zbog propusta nečinjenja koje je trajalo godinama.

Prema novom zakonu, budući da se više neće utvrđivati godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca, poslodavci će se moći za pronalaženje radne snage obratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji će im izdati mišljenje za zapošljavanje stranaca.

Zakon omogućuje i reguliranje privremenoga boravka iz humanitarnih razloga za pripadnike hrvatskoga naroda koji imaju strano državljanstvo, kao i privremenoga boravka za državljane trećih zemalja koji obavljaju poslove za strane poslodavce putem telekomunikacijskih tehnologija. Radi se tzv. digitalnim nomadima, a Hrvatska će uz Estoniju biti jedina s tim institutom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu