Obavijesti

News

Komentari 5

'Slabo gospodarimo otpadom, treba nam porez na odlagališta'

'Slabo gospodarimo otpadom, treba nam porez na odlagališta'

Prema Europskoj komisiji, Hrvatska ozbiljno zaostaje u ostvarenju ciljeva EU-a usmjerenih na upravljanje otpadom i u zadnje vrijeme ostvarenje ciljeva kružne ekonomije

VIDEO

Hrvatska loše gospodari otpadom, a nedostaju joj spalionice i porez na odlagališta, kaže se u analizi Udruge poreznih obveznika Lipa koju je za Lipin Barometar konkurentnosti proveo član njezina panela stručnjaka Kristijan Kotarski.

Hrvatska je uz Cipar i Luksemburg jedina članica Europske unije koja nema spalionicu otpada što narušava konkurentnost njezina gospodarstva i smanjuje kvalitetu okoliša, kaže Kotarski. Dodaje da je Hrvatska šesta najslabija članica EU-a po količini otpada koje završava na odlagalištima u odnosu na proizveden otpad. Isto mjesto zauzima i po količini recikliranog otpada.

Zbog svega toga je, navodi Kotarski, Hrvatska krajem prošle godine imala devet otvorenih postupaka povrede zbog kršenja uredbi u području zaštite okoliša i  kasnog, tj. nepotpunog obavješćivanja o mjerama prenošenja direktiva EU u nacionalno zakonodavstvo.

Prema Europskoj komisiji, Hrvatska ozbiljno zaostaje u ostvarenju ciljeva EU-a usmjerenih na upravljanje otpadom i u zadnje vrijeme ostvarenje ciljeva kružne ekonomije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Hrvatskoj izostaje i jasna raspodjela nadležnosti i zadataka kao i koordinacija između različitih administrativnih razina, kažu u "Lipi".

Prema Kotarskom, prevencija otpada bolja je od recikliranja, recikliranje od spaljivanja, a spaljivanje od odlaganja. Međutim, troškovi recikliranja u određenom trenutku počinju značajno rasti te nadmašivati koristi od daljnjeg razdvajanja i materijalne oporabe otpada.

Opomena ljudima: Hrpe otpada s Mount Everesta uskoro postat će umjetnička djela
Opomena ljudima: Hrpe otpada s Mount Everesta uskoro postat će  umjetnička djela

"Kada bi Hrvatska spaljivala količinu nereciklabilnog otpada koja se podudara s prosjekom za svih 27 država članica EU-a, od ukupno 445 kilograma komunalnog otpada koji se stvori na godišnjoj razini po stanovniku unutar hrvatskih granica, napravila bi ogroman iskorak u generiranju nove vrijednosti i poboljšanju kvalitete života svojih građana. Ta količina predviđena za spaljivanje odgovarala bi otprilike 30 posto ukupno proizvedenog otpada i bila kompatibilna s EU-ovim ciljevima", naglašava Kotarski.

U zagrebačkoj kanalizaciji našli korona virus: Zaraženi su ga izlučili kroz mokraću i fekalije
U zagrebačkoj kanalizaciji našli korona virus: Zaraženi su ga izlučili kroz mokraću i fekalije

Problem bi, navodi, mogao biti veći u nadolazećim godinama ovisno o daljnjem ekonomskom razvoju koji uvelike počiva na turizmu kao djelatnosti koja generira povećane količine otpada i mogao bi se odraziti na porezne obveznike.

Hrvatska je, nadalje, uz Njemačku, Maltu i Cipar jedina članica EU-a bez poreza na odlagališta otpada koji se u EU-u kreće od pet do 100 eura po toni smeća. Za usporedbu, u Sloveniji i Mađarskoj taj porez iznosi od 11 do 19,35 eura po toni smeća, a austrijski sustav temelji se na porezu od čak 87 eura po toni.

Što su Eurokodovi i kako se primjenjuju u složenim građevinskim projektima?
Što su Eurokodovi i kako se primjenjuju u složenim građevinskim projektima?

Uvođenje takvog poreza potaknulo bi učinkovitije korištenje resursa i stvorilo okvir za razvoj novih poduzeća u gospodarenju otpadom kao i eko-inovacije, te poboljšalo ukupnu strukturu poticaja za recikliranje i energetsku oporabu kod krajnjih korisnika, zaključuje Kotarski.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e