Obavijesti

News

Komentari 66

Slomio je štrajk i spasio krivce za plinsku aferu. Jedina su mu prepreka još birači na izborima

Slomio je štrajk i spasio krivce za plinsku aferu. Jedina su mu prepreka još birači na izborima

Štrajkaši u pravosuđu prihvatili su 12 posto povišice, krivci su plinsku aferu su pošteđeni, a Plenković se zabavlja Milanovićem. Kako se čini, jedina prepreka ovakvoj vladavini Plenkovića i HDZ-a ostali su birači.

VIDEO

Saborska većina donijela je prošlog vikenda zaključak kako nije bilo potrebe za sazivanjem izvanredne sjednice Hrvatskog sabora jer će Vlada ionako riješiti pitanje štrajka u pravosuđu i plinske afere.

I eto, Andrej Plenković poslušao je taj zaključak.

Štrajk je prekinut nakon što je tanka većina sindikalista u štrajku prihvatila povišicu od 12 posto što je daleko od iznosa koji su službenici tražili proteklih sedam tjedana, a zatim je premijer poručio da neće rješavati plinsku aferu, a kamoli smjenjivati odgovorne u HEP-u ili Vladi, jer to "u ovom trenutku nije tema kojom se bavi".

"Imamo druge teme", kazao je premijer novinarima. "Danas neće, sutra neće, dok smo na godišnjem odmoru sigurno neće".

Znači, neće uopće.

Tema će se zakopati pod hrpu drugih problema i afera koje neminovno slijede u narednim tjednima i mjesecima.

I tako je Plenković uz pomoć saborske većine prelomio obje krize.

Posvađao štrajkaše

Podijelio je, a očito i posvađao štrajkaše oko povišice koju nudi Vlada, a zbog koje je faktički propao sedmotjedni štrajk i blokada pravosuđa. Tražili su 400, a dobili oko 70 eura povišice, uz tvrdnju premijera Plenkovića da je "bilo krajnje vrijeme da se štrajk okonča", te uz njegovu najavu kako se "veseli nastavku razgovora sa sindikatima u rujnu".

Nakon što deseci zaposlenih po sudovima krenu davati otkaze na svoja radna mjesta.

A onda je zakopao i plinsku aferu iz koje su se zasad nekažnjeno izvukli i ministar gospodarstva Davor Filipović i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić. Kad treba birati koga će kazniti ili odlučiti da treba kazniti obojicu, Plenković je donio zaključak kako neće kazniti niti jednog.

Zašto i bi, kad je saborska većina donijela zaključak da to nije uopće potrebno?

Što je važna tema?

Nije, dakle, više tema plinska afera, pogodovanje tajkunima, zakidanje državnih kompanija, obespravljivanje radnika, ali je zato postala tema let Milorada Dodika na Hvar na sastanak sa Zoranom Milanovićem.

To je Plenkoviću važna tema. Tu je Plenković u ofenzivi. I time se ponovno miču druge teme s dnevnog reda.

Uglavnom, ovo je samo još jedan detalj koji upotpunjava sliku Plenkovićeve Hrvatske kakva je danas i kakva će biti ako HDZ ponovno dobije parlamentarne izbore.

Dominacija nad slabijima, poput službenika na sudovima, ignoriranje najvećih afera, odbijanje političke odgovornosti, ruganje javnosti i građanima kroz poruke kako se neće baviti nekim temama dok je na godišnjem odmoru, a sve to potcrtano jačanjem popularnosti u anketama i kontrolom nad institucijama.

A kao glavnog političkog protivnika Plenković je odabrao predsjednika Milanovića koji, eto, održava tajne sastanke s Miloradom Dodikom na Hvaru. Nije mogao promašiti.

Nakon svega, jedina su mu prepreka još birači na izborima.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.