Obavijesti

News

Komentari 3

Slovenski ribari i oporba su protiv privremenog dogovora

Slovenski ribari i oporba su protiv privremenog dogovora

Slovenski ribari protive se privremenom rješenju o uspostavi zajedničkog ribolovnog pojasa u Savudrijskoj vali

VIDEO

Tome nije naklonjena ni slovenska oporba koja kaže da bi i sadašnja vlada Janeza Janše trebala inzistirati na provedbi arbitražnog rješenja o granici, osobito kad je riječ o razgraničenju na moru.

Janša i hrvatski premijer Andrej Plenković rekli su nakon susreta u Zagrebu u ponedjeljak da će Hrvatska i Slovenija u „kratkom vremenu” pronaći rješenje za ribolovni režim na granici dviju država.

Hrvatski premijer je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da se na razini ministara vanjskih poslova nastavljaju razgovori o razgraničenju i da postoje privremeni modeli kako bi se olakšalo ribarima obaju zemalja dok se ne smisli trajno i konačno rješenje.

Reakcije u Piranu i Ljubljani izazvala je vijest "Večernjeg lista" da su premijeri Janša i Plenković na svom sastanku u Zagrebu razgovarali o privremenom rješenju po kojemu bi se uspostavilo područje zajedničkog ribolova u kojem bi smjeli raditi i slovenski i hrvatski ribari, pri čemu bi se poništile kazne koje su zbog prelaska još nedefinirane granice na moru dosad dobivali od hrvatskih i slovenskih ribarskih inspektora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Kraj problemima savudrijskih ribara? 'Zajednički ribolov i obustava kazni? Dobro rješenje'
Kraj problemima savudrijskih ribara? 'Zajednički ribolov i obustava kazni? Dobro rješenje'

Riječ je o planu koji su diplomacije dviju država "u tišini" pripremale više mjeseci, u skladu s toplijim ozračjem između Ljubljane i Zagreba do kojega je došlo nakon dolaska na vlast Janšine koalicije prije dvije godine, dok oporba smatra da Slovenija treba inzistirati na provođenju arbitražne presude u cijelosti, prenose u četvrtak slovenski mediji.

Kako je u četvrtak za Slovenski radio izjavio Zlatko Novogradec, predsjednik sindikata slovenskih ribara, oni su protiv takvog rješenja, a pripremaju i izjavu u kojoj će i slovensku i hrvatsku vladu upozoriti da to za njih nije prihvatljivo.

Pravila ribolova u Hrvatskoj i Sloveniji su različita, u Sloveniji je ribara zbog nejasne granice na moru sve manje, a postavlja se i pitanje tko bi kontrolirao poštuju li hrvatski ribari slovenske propise u slovenskim vodama i obrnuto, kazao je Novogradec.

Najavu privremenog ribolovnog sporazuma snažno je kritizirala i oporba koja smatra da premijer Janša, nekoliko tjedana pred parlamentarne izbore i u kampanji koja se do sada nije doticala odnosa s Hrvatskom, riskira ugrožavanje onoga što je Slovenija dobila odlukom arbitara koji su joj dodijelili dvije trećine Piranskog zaljeva, budući da Hrvatska tu presudu zbog kontaminacije arbitražnog postupka ne priznaje.

Velik broj ribara ostaje na vezu: 'Neće bit novca za obnovu plovila, niti za plaće ribara'
Velik broj ribara ostaje na vezu: 'Neće bit novca za obnovu plovila, niti za plaće ribara'

"Premijer Janez Janša ugrožava arbitražni sporazum i zlorabi svoju poziciju, kad se s Hrvatskom bilateralno dogovara o nečemu što je već dogovoreno i riješeno", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani Matjaž Nemec, parlamentarni zastupnik Socijalnih demokrata.

Riječ je o stranci koja je bila koalicijski partner u dvije prethodne vlade Mire Cerara i Marjana Šareca, kad je Ljubljana bila "zamrznula" bilateralne kontakte na višim razinama s Hrvatskom, uslijed neslaganja oko graničnog pitanja koje Slovenija smatra riješenim arbitražnom presudom, dok Hrvatska tu presudu ne priznaje i predlaže bilateralne razgovore s rješenjem koje bi za obje strane bilo prihvatljivo.

Komentirajući neslužbene informacije o privremenom režimu za slovenske i hrvatske ribare, Nemec je kazao da se time Slovenija našla blizu "točke bez povratka" u odnosu na dogovor do kojega je došlo pod okriljem arbitara, a koji Hrvatska ne priznaje.

Arbitražno rješenje za Sloveniju je obvezujući dokument i Janša zlorabi svoj sadašnji položaj, te slabi slovensku poziciju u nečemu što je već bilo dogovoreno, kazao je Nemec.

Takvo bi Janšino popuštanje Hrvatskoj kojoj je obećano da će Slovenija podržati njen ulazak u Schengen, eurozonu i OECD značilo da su oštećeni slovenski ribari, kazao je Nemec, pozvavši vladu o razgovorima s hrvatskom stranom informira i svoje ribare.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a