News

Komentari 39

Sluša rukama: Gluhoslijep je, a piše, vozi auto i igra košarku

Sluša rukama: Gluhoslijep je, a  piše, vozi auto i igra košarku

Zagrepčanin Mario Dolić (36) sugovorniku stavi prst na vrat ili rame te pomoću vibracija raspoznaje riječi. Želi naći posao, napisati knjigu i voziti električni auto

Nakon što sam oglušio kao dječak, u Suvagu sam naučio iskoristiti ostatke sluha koji rade na niskim frekvencijama koje zdravi ljudi ne čuju, kaže Zagrepčanin Mario Dolić (36).

Nakon rođenja počeo je gubiti sluh i vid zbog rijetkog Usherova sindroma. Potpuno je oslijepio u 15. godini zbog šoka nakon smrti oca. No to ga nije pokolebalo. U Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora Suvag, uz puno vježbanja, razvio je tehniku slušanja vibracijama.

Sugovorniku stavi prst na vrat ili rame te pomoću vibracija raspoznaje riječi. Uz to mu sugovornik govori na uho, a Mario “hvata” niske frekvencije.Ovaj profesor-rehabilitator završio je fakultet, volontira u hrvatskoj knjižnici za slijepe i predsjednik je udruge Pomaganje je uvijek IN. Piše tekstove za stručne časopise, poučava Brailleovu pismu. Na računalu radi zahvaljujući uređaju koji slova na ekranu pretvara u Brailleovo pismo. Obožava košarku, koju trenira dva, tri puta tjedno u Suvagu.

Najprije prođe terenom da dobije osjećaj na kojoj je udaljenosti od koša. Od 50 pokušaja, koš s tri metra pogodi više od 30 puta. Kad lopta udari u pod, on osjeti vibriranje terena i zna gdje je pala.

Mario se koristi i telefonom. Klasični telefon spoji na uređaj koji se zove Mini Suvag. Stavi slušalice na uši, u desnoj ruci drži vibrator uređaja, a u lijevoj telefonsku slušalicu u koju govori. Uređaj pojačava zvuk sugovornika i riječi pretvara u vibracije koje Mario razumije.

- On ima izuzetno teška oštećenja, no rehabilitacijom smo postigli zadivljujuće rezultate - kaže dr. Adinda Dulčić, ravnateljica Suvaga.

- Hobiji su mi automobili i ekologija - kaže Mario, koji je vozio auto na poligonu uz suvozača. Voli odlaziti u autosalone, a dodirom odmah zna o kojem modelu se radi. Završio je i tečaj kuhanja.

- Sve sam popravlja, ide u trgovinu, pomaže bratu u gradnji kuće. Ništa mu nije teško - kaže majka Ljiljana.

Mario ima tri želje: zaposliti se, objaviti knjigu o svom životu i provozati hrvatski električni auto.

Najčitaniji članci