News

Komentari 338

'Sluškinje' pred Saborom: Priče Željke Markić i desničara su laž

'Sluškinje' pred Saborom: Priče Željke Markić i desničara su laž

Prosvjednu akciju pod nazivom "STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama", koja se održala i na Narodnom trgu u Splitu, organizirala je Ženska mreža Hrvatske, Autonomna ženska kuća Zagreb, Lezbijska grupa Kontra i Domine Split

Noseći parole "Radnice, a ne sluškinje", "Stop fundamentalizmu", "Ženama je dosta", "Plenkoviću, obećao si", "To vodi državu?" dvadesetak prosvjednica obučenih u sluškinje prosvjedovalo je u petak pred Hrvatskim saborom tražeći hitnu ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

POGLEDAJTE VIDEO

Prosvjednu akciju pod nazivom "STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama", koja se održala i na Narodnom trgu u Splitu, organizirala je Ženska mreža Hrvatske, Autonomna ženska kuća Zagreb, Lezbijska grupa Kontra i Domine Split.

Napominjući kako su obučene kao sluškinje iz knjige, serije i filma "Sluškinjina priča", aktivistica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Toelle rekla je kako su žene stavljene u funkciju "reproduktivnog stroja, hodajuće maternice i poziciju sluškinja".

Istaknula je i da su ispred Sabora kako bi poručile da ne žele biti u toj ulozi.

"Mi smo ovdje zato što je Vlada, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, u nekoliko navrata tijekom godine javno obećala da će se ratificirati Istanbulska konvencija protiv nasilja nad ženama", poručila je.

Smatra i da su njihova obećanja jalova, kao što su u knjizi kanadske spisateljice Margaret Atwood, jalove i žene koje se stoga siluje i dodjeljuje njihovim gazdama.

Toelle drži i da će ta "jalova obećanja" dovesti do većeg broja femicida i do veće frekvencije nasilja nad ženama. Zato zahtijevaju da se obećanje održi, jer je danas zadnji dan rada Hrvatskog sabora prije stanke.

Apelirala je na zastupnike da, ako Vlada ne preda Saboru zahtjev za ratifikacijom Istanbulske konvencije, ratifikaciju konvencije protiv nasilja nad ženama može predložiti i sam Sabor. 

- Mi smo vas birali na ta mjesta na kojima danas sjedite i na tim ste funkcijama zahvaljujući izborima. Mi smo vam dali svoje glasove i očekujemo da ne iznevjerite bazu koja vas je izabrala. Zahtijevamo hitnu ratifikaciju Instanbulske konvencije - poručila je Toelle.

Istaknula je kako je ona moćan alat protiv nasilja nad ženama i smanjenje femicida, lažima nazvavši "priče Željke Markić i ultradesničarskih, konzervativnih, fundamentalističkih crkvenih organizacija".

I Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske pozvala je vladu da preuzme vođenje državom, a ne da je prepusti biskupima i ultraklerikalnim i ultradesničarskim skupinama. Poručila je kako oni ne mogu odlučivati o ženama i njihovim sudbinama.

 

Najčitaniji članci