Obavijesti

News

Komentari 390

'Jasenovac je mjesto bola, ovo ne smije biti mjesto mržnje'

'Jasenovac je mjesto bola, ovo ne smije biti mjesto mržnje'
10

Službena državna komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora u spomen na 22. travnja 1945. godine i proboj 600 logoraša počela je u 11 sati

VIDEO

Počela je službena državna komemoracija  žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora u spomen na 22. travnja 1945. godine i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak. 

POGLEDAJTE VIDEO: Državni vrh na komemoraciji u Jasenovcu

Pokretanje videa...

00:53

Komemoracija je počela kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja u Jasenovcu prema spomeniku „Kameni cvijet“ gdje su predstavnici preživjelih logoraša te državna, stranačka i izaslanstva udruga te predstavnici manjina položili vijence i zapalili svijeće.

Za razliku od ranijih godina, na komemoraciji, prema želji preživjelih logoraša, državni dužnosnici nisu održali govore već je pročitano pismo najstarije živuće bivše zatočenice Pave Molnar, kao i nekoliko pisama logoraša iz knjige "Pisma iz logora“, autorice Maje Kućan. Molitve za mrtve izmolili su imam te katolički i pravoslavni svećenik.

Simbol zla koje je iznjedrila mržnja prema drugome

"Jasenovac. Simbol zla. Zla koje nije haralo samo ovdje i samo tada. Zla koje je iznjedrila mržnja prema drugome, prema drugima, prema onima koji drugačije misle. Mržnja na koju čovjek kao biće ni danas nije imun. Zašto ova gorka, mračna i tragična škola ima tako slabe učenike?“, piše 95-godišnja Molnar u pismu koje je pod Kamenim cvijetom interpretirala dramska umjetnica Branka Cvitković.

Podsjetivši da je ustaški režim u Jasenovcu ljude ubijao "samo zato što su bili druge vjere i druge nacionalnosti“, Molnar u pismu svjedoči da su među prvima ubijeni Romi, pa Židovi i Srbi.

"Teško je zaboraviti kako ustašica zbog jednog aspirina ubija mladu Židovku, ne može se zaboraviti kako srpsku djecu odvajaju od majki, plač i krikovi i danas se čuju. Ta djeca mahom su umrla od gladi i bolesti, neka tek rođena“, napisala je preživjela logorašica Jasenovca.

Jasenovac je, ističe, mjesto velike boli i tuge, "sjećanja i opomene“. No, naglašava, ne smije biti mjesto mržnje.

"Mi preživjeli logoraši odbacujemo zlo, u nama ne živi mržnja“, poručuje. Dužni smo to, kaže, žrtvama Jasenovca te "našim unucima i onima koji dolaze poslije njih“.

Reiner: Iskazali smo duboki pijetet

Vladimir Bogdanić iz Židovske općine Zagreb poručio je kako je ovo dan za pijetet, a ne za politizaciju. 'Dolazim onda i došao sam danas kad moja Republika odaje počast', kazao je. 

Nenad Vlahović iz Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj kazao je kako 'na kostima naših predaka ne možemo rješavati naše političke probleme'. 

- Iskazali smo svoj duboki pijetet žrtvama ustaškog režima koji su ovdje mučeni i ubijeni. Današnja demokratska hrvatska država nije utemeljena na ustaškom režimu NDH. Moderna Hrvatska utemeljena je na hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu - kazao je predsjednik Sabora Željko Reiner po završetku službene komemoracije.

Na čelu kolone državni vrh

Komemoraciju organizira Javna ustanova spomen područje Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora čije izaslanstvo predvodi predsjednik Željko Reiner, a u izaslanstvu su i saborski potpredsjednici Ante Sanader, Ivan Tepeš i Robert Podolnjak te brojni drugi zastupnici, među njima i zastupnici manjina Ermina Lekaj Prljaskaj, Mirko Rašković i Veljko Kajtazi.

Počast jasenovačkim žrtvama odat će i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar te ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović bit će Branko Lustig, svjetski ugledni filmski producent koji je preživio zatočeništvo njemačkih koncentracijskih logora, a u Jasenovcu mu je ubijen djed.

'Ne osjećam se odgovornim za tri komemoracije'

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u petak je uoči službene komoracije jasenovačkim žrtvama izjavio kako ne osjeća nikakvu osobnu odgovornost zbog toga što se ove godine održavaju tri komemoracije u Jasenovcu, a odgovornim smatra one koji bojkotiraju službenu državnu komemoraciju.

Državnoj komemoraciji ne nazoče predstavnici židovskih zajednica u Hrvatskoj, Srpskoga narodnog vijeća (SNV), a nedjelju će svoju komemoraciju održati predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Na pitanje novinara tko je kriv što postoje tri komemoracije, Hasanbegović je rekao: "Odgovorni su oni koji bojkotiraju službenu državnu komemoraciju." 

Ministar je na pitanje osjeća li osobnu odgovornost kratko odgovorio - ne.

Prije dolaska pred memorijalni centar ministar Hasanbegović je bio na liturgiji za poginule koja je održana u pravoslavnoj crkvi u selu Mlaka kod Jasenovca, gdje je išao odati počast žrtvama logora i odati poštovanje prema episkopu, mitropolitima i vjernicima.

Iako je u prošli petak u organizaciji Koordinacije židovskih općina održana komemoracija jasenovačkim žrtvama, na današnjoj komemoraciji ima pojedinca iz Židovske općine Zagreb, pa tako Vladimir Bogdanić u izjavi novinarima ističe kako je tu jer njegova Republika danas komemorira žrtve.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 390
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.