News

Komentari 3

Smijenili ih: Dvojica su željeli spriječiti uništenje Amazonije

Smijenili ih: Dvojica su željeli spriječiti uništenje Amazonije

Desničarski predsjednik Jair Bolsonaro zalaže se za otvaranje područja na kojima živi autohtono stanovništva Brazila i pokretanje gospodarskih aktivnosti poput rudarstva

Brazilska vlada smijenila je dva ključna dužnosnika agencije za okoliš nakon što su se namjerili na ilegalne drvosječe i kopače zlata u Amazoniji. 

Smjene dužnosnika odgovor su na provedene racije u ilegalnim rudnicima zlata u domorodačkim područjima u južnoj saveznoj državi Para prije dva tjedna, javljaju brazilski mediji.

 

U raciji su zatvoreni brojni rudnici i uništeni strojevi, nakon čega je otpušten direktor IBAME, Brazilskog instituta za okoliš i obnovljive prirodne resurse, Olivaldi Azevedo. 

Desničarski predsjednik Jair Bolsonaro zalaže se za otvaranje područja na kojima živi autohtono stanovništva Brazila i pokretanje gospodarskih aktivnosti poput rudarstva. 

Otkako je preuzeo dužnost u siječnju 2019., brazilski vođa oslabio je vlasti za zaštitu okoliša, uključujući Nacionalnu agenciju za zaštitu interesa domorodačkog stanovništva, FUNAI. 

Bolsonaro je u veljači pokrenuo zakonski okvir kojim će se omogućiti potraga za zlatom u područjima s autohtonim stanovništvom. 

Nevladina organizacija Instituto Socioambiental objavila je u četvrtak da je krčenje šuma blizu rijeke Xingu značajno poraslo pod vlašću Bolsonara. 

Najčitaniji članci