Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Smijenili ravnatelja bolnice, on za sve krivi 'interesne skupine'

Nakon što je smijenjen nakon 23 godine na čelu bolnice Srebrnjak, doc. dr. Boro Nogalo sutra će u 11 sati u bolnici održati konferenciju za novinare na kojoj će, kaže, razotkriti interesne skupne...

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
66 komentara

Smijenili su me zbog utjecaja moćnih interesnih skupina koje se žele dočepati našeg projekta vrijednog 60 milijuna eura, ali i vrijednih 80 tisuća kvadrata zemljišta u podsljemenskoj zoni, uključujući i Brestovec, kojima je vlasnik bolnica Srebrnjak. Nisam pristao ni na kakve kombinacije i zato su sada na brzinu izmislili moju smjenu, kaže nam doc.dr. Boro Nogalo, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak koji je u srijedu ekspresno smijenjen na sjednici Upravnog vijeća, i prije isteka mandata.

Iza ove smjene stoji predsjednica Upravnog vijeća i bivša ministrica zdravstva prof.dr. Ana Stavljenić Rukavina. Danas je u mirovini i članica je stranke Milana Bandića, a poznata je kao jedina ministrica zdravstva koja je dala ostavku, i to zbog afere Baxter. Razlog za smjenu ravnatelja Srebrnjaka zvuči gotovo nevjerojatno.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Ana Stavljenić Rukavina i Milan Bandić

Doc.dr. Nogalo kaže da je kroz godine zaposlio stotine ljudi, no sada mu se, ukratko, na teret stavlja da je 2012. godine zaposlio nekoliko liječnika, i da pritom nije za to imao odobrenja Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba.

Doc.dr. Nogalo inače je po ravnateljskom stažu najdugovječniji u državi, i na čelu Bolnice Srebrnjak bio je pune 23 godine. Bolnica je u tom periodu izrasla u medicinsku ustanovu na svjetskoj razini, a u srpnju ove godine dobili su iz Europskih fondova 60 milijuna eura za projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak. Zbog tog je projekta Europska komisija ocijenila bolnicu kao jedini centar svjetske razine u translacijskoj medicini iz područja pedijatrije u Europi, u tekućem periodu.

Zagreb: Potpisivanje najvećeg, infrastrukturnog projekta iz područja znanosti i zdravstva u regiji NAKON 10 GODINA: Uskoro ćemo u Zagrebu dobiti najveći bolnički centar za djecu

No, prema riječima doc.dr. Nogala, baš je na taj zavidni projekt oko bacio interesni lobi, baš kao i na vrijedno zemljište u vlasništvu bolnice. Ovoga trenutka doc.dr. Nogalo kaže da je riječ građevinskim, sveučilišnim i privatnim lobijima, a detaljnije o svemu će govoriti na tiskovnoj konferenciji u četvrtak. Poznato je da je gradonačelnik Bandić godinama podržavao Bolnicu Srebrnjak i rad ravnatelja, pa kako to, pitamo doc.dr. Nogala, da ga sada smjenjuje liječnica koja je članica Bandićeve stranke.

- Gradonačelniku je rekla brojne laži, obmane i podvale, i on, nažalost, vjeruje njoj, a ne meni – kaže doc.dr. Nogalo ističući da je razlog smjene posve nebulozan, tim više što su sva financijska izvješća bolnice do sada prihvaćena kao uredna.

Hitno priopćenje Dječje bolnice Srebrnjak 

Dječja bolnica Srebrnjak medijima je povodom smjene doc. dr. Nogala uputila hitno priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Dozvolite nam da Vam uputimo zabrinjavajuće radnje i postupanja predsjednice upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, prof.dr.sc. Ane Stavljenić Rukavina, dr.med.

Naime, dotična je iskorištavajući svoj službeni, društveni i politički položaj u svojstvu predsjednice Upravnog vijeća odlučila u ime i za račun interesne skupine koju zastupa pokrenuti postupak razrješenja dužnosti prije isteka manadata doc. dr.sc. Boru Nogala, ravantelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Mogući povod postupanja dotične jest činjenica da je Dječja bolnica Srebrnjak dana 12. srpnja 2019. u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Skupštine grada Zagreba, uvaženog prof.dr.sc. Drage Prgometa i ostalih resornih ministara potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u RH financiran iz strukturnih fondova EU vrijednosti 60 mil. EUR-a (441,5 mil. kuna), sa željom preuzimanja i kontrole nad istim.

Također, Europska Komisija na čelu s europskim povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane g. Vytenisom Andriukaitisom je ocijenila svoj europski projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak kao jedini centar svjetske razine u translacijskoj medicini iz područja pedijatrije u Europi u razdoblju financijskog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Dječja bolnica Srebrnjak je kao klinika sastavni dio Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, referentni je centar Ministarstva zdravstva RH, na ponos Hrvatske Europski je centar izvrnosti za astme i alergiju, prva je bolnica prijatelj djece u RH, ugledan je član organizacije Health Promoting Hospitals te u nizu svih gore navedenih aktivnosti prva te jedina u potpunosti međunarodno akreditirana državna javna bolnica u RH (DNV–GL-međunarodni akreditacijski standard).

Uvažavajući sve prethodno navedeno neshvatljivo je da se nakon tako postignutih rezultata smjenjuje ravnatelj i uprava bolnice u neprimjerenom roku od samo dva dana na temelju neargumentiranih i neprovjerenih razloga. Bolnica je u posjedu uredne, transparentne i sljedljive dokumentacije kojom se svi ti navodi opovrgavaju a suradnja s upravnim vijećem i gradonačelnikom je bila kontinuirana i neuptina.

Mogući razlog leži u činjenici da se nakon mukotrpnog desetogodišnjeg rada na projektu smjenom ravnatelja i uprave namjerno ugrožava provedba i preuzima se europski projekt koji je proglašen strateškim projektom, a što će imati negativne konotacije i dalekosežne posljedice u Europskoj uniji.

Ugroza projekta primarno će imati posljedice za dobrobit najvulnerabilnije skupine bolesnika, odnosno djece.

Na današnji dan 04. prosinca 2019. u 14:30 biti će održana izvanredna sjednica Upravnog vijeća u svrhu pokretanja postupka razrješenja ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak doc.dr.sc. Bore Nogala.

Dječja bolnica Srebrnjak

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message