News

Komentari 240

'Smrtnici' ne, zastupnici mogu kud hoće: Do propusnica će biti teže doći, manje će ih izdavati

'Smrtnici' ne, zastupnici mogu kud hoće: Do propusnica će biti teže doći, manje će ih izdavati

Uvjeti za izdavanje propusnica sad bi trebali biti puno stroži, dozvolit će se kretanje između Zagreba i Zagrebačke županije. Detalje novih mjera danas će predstaviti Stožer

Danas će građani doznati sve detalje oko novih mjera, a ono što se iz dosadašnje komunikacije premijera i Stožera moglo zaključiti je da će se mjere koje istječu 21. 12. produljiti te da će uvesti i već nam poznate propusnice.

POGLEDAJTE VIDEO: Stožer danas uvodi nove mjere

- Što se tiče novih mjera, ovih trenutaka konsolidiramo više mjera, predstavit ćemo ih javnosti u petak. Vidjet ćemo što ćemo produljiti ili postrožiti i što donijeti od novih mjera kako bismo prevenirali daljnje širenje epidemije - rekao je premijer Andrej Plenković.

Saborski zastupnici mogli kud hoće

U prvom valu pandemije nakon potresa u Zagrebu, kad su mnogi utjehu i spas tražili po vikendicama i kod rodbine diljem zemlje, Stožer je prvi put uveo takozvane propusnice bez kojih se nije moglo kretati iz jedne u drugu županiju.

Bilo je tu niza propusta, od toga da su se građani mogli ulogiravati sa svojim podacima u rubrike poslodavaca, seljaci pak nisu mogli do svoje stoke, a u Čakovcu recimo nisu mogli iz jednog u drugi dio grada... No jedini koji s propusnicama nisu imali baš nikakvih briga bili su saborski zastupnici.

- Jedan kolega mi je rekao da to ne vrijedi za nas saborske zastupnike i tu sam poludjela. Zakoni trebaju biti po mjeri čovjeka, svakog hrvatskoga građanina, a bilo kakva represija koja nije utemeljena mora jednako vrijediti za svakoga - poručila je zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto.

Da bi rekla je li ta mjera dobra ili nije, istaknula je, trebala bi biti upućena u stvarno stanje što se događa i zbog čega se donosi.

- Otpočetka sam upozoravala da treba otvoriti širu javnu raspravu svih relevantnih stručnjaka, a ne samo onih koji su izabrani u vlasti. E sad, ako nemate tu temeljnu pretpostavku, govoriti kasnije o nekim donesenim zakonima ili odlukama je bespredmetno - rekla je Karolina Vidović Krišto.

Zastupnička iskaznica

Podsjetimo, ni na proljeće zastupnici nisu trebali imati propusnice, nego su mogli putovati sa zastupničkom iskaznicom.

- Hrvatski sabor zastupnicima ne izdaje posebne dozvole, za dolazak na sjednicu služi im njihova zastupnička iskaznica. Tako je dogovoreno sa Stožerom - rekla je tad glasnogovornica Sabora.

Vrijedit će do 8. siječnja?

Prema pisanju Jutarnjeg, propusnice bi trebale biti na snazi od utorka, pa sve do 8. siječnja i to za kretanje među županijama. Jedino neće trebati za kretanje između Zagreba i Zagrebačke županije gdje će se dozvoliti nesmetana dnevna migracija. 

Uvjeti za izdavanje propusnica sad bi trebali biti puno stroži, kako bi se izbjegla poplava i 2,2 milijuna izdanih propusnica. Izdavat će se opet preko sustava e-Građani. Županijski stožeri će ih izdavati, a kako se očekuje navala, najmanje 10 ljudi bi trebalo raditi na izdavanju u svakoj županiji, piše Dnevnik.hr.

Žurne operativne službe i dalje će nesmetano prolaziti cijelim teritorijem zemlje (vodovod, zaštitari, opskrba lijekova...). Novost je i da poslodavci više neće moći tražiti propusnice za svoje radnike.

 

Najčitaniji članci