Obavijesti

News

Komentari 0

Socijalni radnici: Pod pritiskom smo, ne treba nam sniziti plaće

Socijalni radnici: Pod pritiskom smo, ne treba nam sniziti plaće
1

Socijalni radnici u zdravstvu svakodnevno su u kontaktu s pacijentima te pružaju podršku zdravstvenom osoblju u zaštiti stanovništva, objašnjavaju iz Hrvatske komore socijalnih radnika

VIDEO

Iz Hrvatske komore socijalnih radnika smatraju nepravednom najavu Vlade o mogućem snižavanju plaća u javnim službama s obzirom na veliki pritisak na socijalne radnike koji se dodatno povećao zbog epidemije koronavirusa i potresa u Zagrebu te njihova doprinosa u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

U otvorenom pismu izvijestili su kako su u posljednja dva tjedna, a posebice nakon potresa u Zagrebu, suočeni s pojačanim priljevom zahtjeva za novčane pomoći i pomoći u naravi.

Plenković: 'Relaksirat ćemo mjere, ali ne bez epidemiologa'
Plenković: 'Relaksirat ćemo mjere, ali ne bez epidemiologa'

- Pojačani priljev zahtjeva za priznavanjem prava na naknade iz sustava socijalne skrbi nije primjetan samo u Zagrebu, već u cijeloj Hrvatskoj kao posljedica otkaza ugovora o radu. Svi zahtjevi rješavaju se po žurnom postupku i prioritetno - stoji u pismu Hrvatske komore socijalnih radnike u kojem navode i kako se postupanja obavljaju bez saznanja o tome koje osobe imaju izrečene mjere samoizolacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stoga su nadležne službe pozvali da socijalnoj skrbi omoguće pristup podacima o oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj kako bi njihovi djelatnici bili zdravstveno zaštićeniji u obavljanju neodgodivih radnji i postupanja.

- Socijalni radnici zaposleni su u nekoliko iznimno važnih te, u ovim trenucima, posebno opterećenim sustavima. Socijalni radnici u zdravstvu svakodnevno su u kontaktu s pacijentima te pružaju podršku zdravstvenom osoblju u zaštiti stanovništva, jednako kao i socijalni radnici zaposleni u sustavu socijalne skrbi te pravosuđu - poručili su u priopćenju iz Hrvatske komore socijalnih radnika koje je potpisao predsjednik komore Antun Ilijaš.

Istaknuli su kako socijalni radnici rade pod iznimnim pritiskom te povećanom izloženošću mogućnosti da se zaraze koronavirusom, a osobito su izdvojili one djelatnike koji rade u domovima za starije i nemoćne osobe, ali i u onima za djecu i mladež gdje su osim stalnih korisnika na smještaju i djeca migranti.

'Ne žele vam otpisati najam? Imate zakon na vašoj strani!'
'Ne žele vam otpisati najam? Imate zakon na vašoj strani!'

Posebna pozornost potrebna korisnicima i osoblju domova za starije 

Druge države, dodaju, suočavaju s velikim problemima upravo u pogledu zaštite korisnika domova za starije, ali i osoblja koje o njima svakodnevno skrbi bez obzira na izvanredno stanje u državi. Stoga su pozvali sve nadležne da posebnu pozornost usmjere na zaštitu zdravlja i korisnika i socijalnih radnika te drugog osoblja u direktnom kontaktu s korisnicima u domovima  socijalne skrbi.

U Zagrebu su pokrenuta stalna dežurstva u novoformiranoj ispostavi u Cvjetnom naselju gdje su smješteni Zagrepčani koji su u potresu ostali bez krova nad glavom, a socijalni radnici na raspolaganju su svima, bilo za upućivanje u prava i  usluge, bilo za pružanje psihosocijalne podrške.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:21

Povećana su postupanja i u obiteljsko-pravnom smislu s obzirom na sve izraženiju problematiku pojave obiteljskog nasilje, ali i povećanog broja mjera i radnji u  slučajevima (visoko) konfliktnih brakorazvoda i ostvarivanja susreta i  druženja s djecom.

Zahvalili su Nacionalnom stožeru Civilne zaštite zbog javne zahvale socijalnim radnicima za održavanje sustava socijalne skrbi stabilnim te u svjetlu iskazane zahvale "očekuju i daljnje poštovanje napora koje socijalni radnici svakodnevno ulažu na svojim radnim mjestima".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji