Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šok u Dugoj Resi: Iz školjke u WC-u mi je iskočio megaštakor

IZAZVAO JE KAOS: Sanda Benić iz Duge Rese počela je vrištati, njezin suprug Zoran dohvatio je metlu kako bi istjerao glodavca, a buka je probudila i njihovu sedmomjesečnu kćer

Foto: Andreja Thomas/24sata

Sjela sam na školjku, uz nogu mi je projurilo nešto poveće i odjurilo iza perilice rublja. Vrisnula sam, skočila sa školjke i pozvala supruga u pomoć, govori nam potresena mlada majka Sanda Benić iz Duge Rese.

U njihov stan u prizemlju zgrade na Trgu kralja Tomislava u Dugoj Resi u ponedjeljak navečer oko 22 sata upao je nepozvani gost - štakor. Dlakavi glodavac je kroz kanalizacijske cijevi ušao kroz WC školjku i ubrzo se našao u kupaonici mlade obitelji.

Foto: Andreja Thomas/24sata

U strahu su za malu bebu

- Supruga je vrištala, dijete se probudilo i rasplakalo, nastao je opći kaos. Uzeo sam metlu i krenuo iza perilice da istjeram neželjenoga gosta, a on je skočio na kadu, pa na umivaonik, ponovno u školjku i nestao. Ostao sam u šoku, štakor je bio golem. Imamo sedmomjesečnu kćer te smo od straha za njezinu sigurnost i zdravlje probdjeli cijelu noć kako se glodavac ne bi vratio te u školjku sipali vruće vode i sode bikarbone - priča Zoran. Dodaje da je ujutro odmah pozvao nadležne za deratizaciju, no Zavod za javno zdravstvo ga je uputio na dugoreško Stambeno gospodarstvo, u kojem su mu rekli da će deratizacija biti tek sljedeći dan.

- Ne mogu vjerovati da nema nitko za hitne slučajeve. Strah me je za dijete, sad moramo dežurati i čekati. Znam da se štakori vole vraćati pa sam na poklopac školjke postavio deterdžent kako bismo se donekle osigurali - rekao je Zoran.

Supruga Sanda kaže da je dobro što su štakora uočili u kupaonici jer je mogao šmugnuti u sobe, a o posljedicama ne želi ni razmišljati.

U Stambenom gospodarstvu direktorica Nada Živčić rekla nam je da su oni nadležni za deratizaciju stambenih površina koja je obavljena krajem kolovoza, dok deratizaciju kanalizacije za potrebe grada vrši tvrtka Škarda iz Čazme.

Foto: Andreja Thomas/24sata

- Kontaktirala sam koncesionara tvrtke koji mi je rekao da su deratizaciju javne kanalizacije učinili 27. listopada te da je vjerojatno time i izazvano ovo iskakanje štakora iz školjke. Oni su sad obezglavljeni i zapravo ugibaju, a pri tome su pokretljivi i bježe. Na moje inzistiranje iz tvrtke će doći u srijedu i ponovno provesti deratizaciju. Ovo su vrlo rijetki slučajevi, prije tri godine bila je jedna slična situacija. Ovim putem želim upozoriti građane da u sudopere i školjke na bacaju ostatke hrane jer ona privlači glodavce - upozorila je Živčić.

Foto: Andreja Thomas/24sata

Dva slučaja u četiri dana

Ovo nije prvi slučaj da štakori ulaze u stanove kroz kanalizaciju. U Osijeku su prije dvije godine u četiri dana zabilježena čak dva takva slučaja. Proljetna deratizacija te godine u Osijeku je kasnila, a tijekom jesenske štakori su iz kanalizacija nahrupili u stanove te uneredili kupaonice. Jednoj stanarki su izgrizli šminku i sve što su našli. Glas Slavonije pisao je da je štakor u kolovozu ove godine ugrizao dječaka za ruku. Igrao se s prijateljem skrivača u centru grada i sakrio iza jedne od posuda za smeće. Užasnutim roditeljima ispričao je da ga je ugrizao jako veliki miš te su ga odmah odveli u bolnicu.

Stručnjaci ističu da se štakora ne može riješiti samo deratizacijom, nego je potrebno odgovorno se ponašati te im ne ostavljati dostupnima hranu i otpatke.

Iz kanalizacije od otrovnih meka bježe u stanove

Koncesionar je 27. listopada deratizirao javnu kanalizaciju. Sumnja se da je upravo postavljanje otrovnih meka uzrokovalo bijeg štakora iz kanalizacije kroz odvodne cijevi u stanove građana. Deratizaciju će ponoviti. Građane upozoravaju da ne bacaju hranu u sudopere i školjke.

Možda vas zanima i ovo:
Message