Obavijesti

News

Komentari 9

Solidariziraju se: Zastupnici doniraju za koronu i potres

Solidariziraju se: Zastupnici doniraju za koronu i potres
1

Svatko će se na svoj način uključio u donacije, ali ne želimo ostati anonimni. Ne želimo od toga raditi PR - poručio je predsjednik saborskog kluba HNS-a Milorad Batinić

VIDEO

Nakon najave da će se premijer, ministri i predsjednik Sabora odreći plaća za ožujak i donirati ih na račun namijenjen za saniranje šteta od potresa u Zagrebu i ostali zastupnici su se solidarizirali, svatko na način koji može i želi. Predsjednik Kluba Branko Bačić poslao je pismo zastupnicima svog kluba da se uključe u akciju i svoju plaću u cijelosti ili u određenom postotku uplate na jedan od računa bilo za saniranje štete od potresa ili borbu protiv koronavirusa. Sam Bačić najavio je da će se odreći trećine plaće naredna tri mjeseca i to za borbu protiv virusa. Uključili su se i HDZ-ovi eurozastupnici, a Karlo Ressler potvrdio nam je da su njihovi europarlamentarci donirali preko 70.000 kuna za sanaciju štete i borbu protiv epidemije. Navodi i kako tu ne namjeravaju stati već da će nastaviti pomagati i dalje. SDP-ovi europarlamentarci za borbu protiv korone i sanaciju šteta od potresa uplatili su 100.000 kuna doznaje se u stranci. Saborski zastupnici Siniša Hajdaš Dončić i Mario Vešligaj u dogovoru s gradonačelnikom Donje Stubice i Krapinsko-zagorskim županom krenuli su u skupljanje donacija za obnovu oštećenih ili razrušenih objekata u Gupčevom kraju. Hajdaš Dončić i Vešligaj za to područje odreći će se cijele plaće, čim im ona sjedne na račun. Isto će učiniti i načelnici i gradonačelnici Krapinsko-zagorske županije, a pozvali su i ostale da se priključe ovoj inicijativi.   

Veleposlanik Kohorst: 'Slijedit ću Plenkovića i donirati plaću'
Veleposlanik Kohorst: 'Slijedit ću Plenkovića i donirati plaću'

- U saborskim klubu SDP-a načelno smo se dogovorili da svi doniraju plaću ili dio nje za lokalne zajednice odnosno tamo gdje procjene da je najpotrebnije - kazao je Hajdaš Dončić. 

U SDP-u se doznaje da je će predsjednik stranke Davor Bernardić cijelu plaću donirati za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu. 
Predsjednik kluba HNS-a Milorad Batinić kazao je kako će se pozivu solidarnosti odazvati i njihovi zastupnici. 

- Svatko će se na svoj način uključio u donacije, ali ne želimo ostati anonimni. Ne želimo od toga raditi PR - poručio je.  

Zastupnici Branko Hrg i Goran Dodig iz Hrvatske demokršćanske strane najavili su da će se odreći dijela plaća. Dok Hrg planira donirati koprivničkoj bolnici, plan je da Dodigova donacija ode splitskoj bolnici. Unutar HDS-a dogovorili prikupljaju donacije, a izdvojit će i 30.000 kuna sa stranačkog računa koje će uplatiti Hrvatskom crvenom križu kako bi on novac preusmjerio tamo gdje je najpotrebnije. 

Hajmo sad napravit nešto jako dobro i donirati za naše bolnice
Hajmo sad napravit nešto jako dobro i donirati za naše bolnice

U GLAS-u koji u Saboru ima četvero zastupnika dogovorili su da će financijski, ali i na druge načine pomoći pojedine konkretne projekte kad će se jasno znati kako će ići sanacija šteta u Gradu Zagrebu. Njihove zastupnice Anka Mrak Taritaš i Vesna Pusić trenutno svu energiju ulažu kako bi se sanirala šteta koja je za vrijeme potresa nastala na zgradama u kojima žive. 

- Moj stan je ok. Uspjeli smo sanirati štetu na zgradi na kojoj je pao dimnjak i urušio se dio krova. Kod kolegice Pusić je stanje nešto teže, ali i u njezinoj zgradi majstori trenutno na krovu - kazala je Mrak Taritaš, koja je ujedno predsjednica Kluba GLAS-a. 

'Štete će se mjeriti u milijardama'

I HSS-ovci će se priključiti donacijama, a Krešo Beljak kazao je kako je Samobor kojem je na čelu odmah nakon potresa ponudio pomoć Zagrebu. 

- Štete će se mjeriti u milijardama. Vrijeme je da se novac iz lokalnih i državnog proračuna preusmjeri na saniranje šteta. To što će se netko odreći 20 ili 30 posto plaće je samo kap u moru - poručio je Beljak. 

Uključili su se i Suverenisti, a Hrvoje Zekanović napomenuo je kako  političari sada trebaju pokazati solidarnost s građanima. 

- Redovito pomažemo i doniramo kad je moguće, u robama i novcu te pomažemo ljudima u potrebi. Radili smo to i prije, a i nastavit ćemo. Kad bi svi oni koje je HDZ uhljebio pomogli financijski vrlo brzo bi izašli iz krize - rekao je Zekanović. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'
IZBORI 2024.

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.