Obavijesti

News

Komentari 13

Sotona Fritzl: 'Sve sam učinio jer sam htio dobro svojoj kćeri'

Sotona Fritzl: 'Sve sam učinio jer sam htio dobro svojoj kćeri'
6

Austrijanac Josef Fritzl osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Stravična priča počela se odmotavati 19. travnja 2008. kada je jedna njegova kći završila u bolnici u teškom stanju...

VIDEO

Prije deset godina javnost je zgrozio slučaj iz Austrije. Otkriveno je kako je Josef Fritzl (83) 24 godine svoju kćer držao zatvorenu u podrumu kuće, zlostavljao je i silovao 3000 puta te s njom imao sedmero djece

Kerstin, najstarija kći Josefa Fritzla i njegove kćeri Elisabeth, se 19. travnja 2008. godine razboljela. Elisabeth je pomogla ocu nositi Kerstin iz podruma i prvi je put vidjela vanjski svijet nakon 24 godine. Fritzl je Elisabeth natjerao da se vrati u podrum, a Kerstin je hitna odvezla u bolnicu. Bila je u ozbiljnom stanju i prijetilo joj je otkazivanje bubrega.

Fritzl sentenced to life in prison

Josef je kasnije došao u bolnicu i tvrdio je da je pronašao pismo koje mu je ostavila Kerstinina majka. Razgovarao je s liječnikom Albertom Reiterom koji je primijetio da je Fritzlova priča 'puna rupa'. Liječnici su pozvali policiju 21. travnja koja je krenula u potragu za majkom djevojke kako bi im dala više informacija o Kerstin i njezinoj povijesti bolesti. Policija je tada opet otvorila slučaj nestale Elisabeth.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Josef Fritzl je ponovio priču da je Elisabeth članica kulta i pokazao je pismo za koje je tvrdio da je zadnje koje je od nje dobio. Pismo je bilo poslano iz grada Kematena. Policija je kontaktirala Manfreda Wohlfahrta, crkvenjaka koji je bio zadužen za prikupljanje informacija o kultovima. Wohlfahrt je rekao kako sumnja da kult koji je Fritzl spominjao uopće postoji. 

Policajac napokon otkrio što su bile prve riječi Elisabeth Fritzl
Policajac napokon otkrio što su bile prve riječi Elisabeth Fritzl

Rekao je i kako mu se čini da je Elisabeth napisala pismo koje joj je netko diktirao i da je napisano puno prije nego je poslano.

26. travnja Fritzl je iz podruma izveo Elisabeth i njihova dva sina Stefana i Felixa. Elisabeth je odvezao u bolnicu. Liječnik Albert Reiter je odmah nazvao policiju koja je odvela Elisabeth i njezinog oca na ispitivanje. Elisabeth policiji nije htjela reći ništa dok joj nisu obećali da više nikada u životu neće morati vidjeti oca.

U sljedeća dva sata ispričala im je priču o 24 mučne godine koje je provela u zatočeništvu.

Igor Kralj

Ponižavao ju pred djecom

Rekla im je da ju je otac silovao i da ju je silio da gleda pornografske filmove. Kako bi ju ponizio, tjerao ju je da scene iz filmova ponovi pred djecom.

Josef Fritzl, koji je tada imao 73 godine, uhićen je 26. travnja. Josef je policiji otkrio kako mogu ući u podrum kroz sitna skrivena vrata i rekao im je šifru. Fritzlova žena Rosemarie je tvrdila kako nije znala što se dogodilo Elisabeth i djeci.

24sata

29. travnja DNK analiza je potvrdila da je Fritzl otac djece.

Policija je na konferenciji za novinare 1. svibnja rekla da je Josef još prije godinu dana natjerao Elisabeth da napiše pismo koje je indiciralo da je planirao pustiti kćer i njihovu djecu na slobodu. Pretpostavljaju kako je javnosti htio prezentirati da je Elisabeth oslobodio iz kulta.

'Ja sam mislio samo dobro'

Prva Fritzlova rečenica nakon što je otkriven stravičan zločin je bila: "Ja sam mislio samo dobro". Ubrzo nakon toga mediji su ga nazvali monstrumom.  Kasnije se branio da je Elisabeth pristala na seksualni odnos s njim i tvrdio je da joj je nosio cvijeće i knjige te djeci igračke. Tvrdio je i da je često s djecom gledao videe i da su često zajedno jeli. 

- Elisabeth je postala problematična kad je ušla u tinejdžerske godine. Više ništa nije slušala. Morao sam nešto napraviti, morao sam kreirati mjesto u kojem će biti zaštićena od vanjskog svijeta - govorio je Fritzl.

Optužio je svoju majku da ga je tukla do krvi dok je bio dijete, da ga nikada nije poljubila ili zagrlila, da ga je ponižavala i govorila mu da je sotona, kriminalac i ništarija. Tvrdio je da se bojao majke. Nakon što su se on i Rosemarie vjenčali, majka je živjela s njima. Majku je zatvorio na tavan i zazidao joj prozor, a susjedima je rekao da je umrla. 

Fritzlovu kuću preuredili i sad ju iznajmljuju mlade obitelji...
Fritzlovu kuću preuredili i sad ju iznajmljuju mlade obitelji...

I majku je držao u zatočeništvu

Zatvorenu ju je držao do njezine smrti 1980. godine, ali se ne zna koliko dugo. Mediji su nagađali da je na tavanu mogla biti i 20 godina.

Fritzl je osuđen 19. ožujka 2009. godine na doživotnu kaznu zatvora s mogućnošću pomilovanja nakon 15 godina. Izdržava ju u dijelu zatvora u kojem se nalaze psihički bolesne osobe.

Prvo je radio kao knjižničar, a onda kao domar. Prema pisanjima medija Fritzl zadnje vrijeme pokazuje znakove da je obolio od demencije. Godine 2017. mediji su pisali da je Josef promijenio ime i da se sada zove Fritz Mayrhoff, navodno kako ga ne bi prepoznali novi zatvorenici koji dolaze u zatvor.

Rosemarie se razvela od Fritzla i živi pod novim identitetom kao i Elisabeth i njezina djeca. Elisabeth danas ima 52 godine. Ona je u zatočeništvu rodila sedmero djece. Troje od njih su živjeli s njom u podrumu, jedno dijete je umrlo nakon poroda, a troje su odgajali Fritzl i  Rosemarie. Fritzl je tvrdio da mu ih je kći samo ostavila pred kućnim pragom

Sotona Fritzl: Zatočeništvo je Elizabeth i djeci bilo ugodno...
Sotona Fritzl: Zatočeništvo je Elizabeth i djeci bilo ugodno...

Sve je oprostila majci?

Kerstin se oporavila i u lipnju 2008. godine se pridružila ostatku obitelji. U ožujku 2009. godine obitelj je primljena u kliniku na psihijatrijsko liječenje. Elisabeth i djeca su se kasnije preselili u selo na sjeveru Austrije gdje i danas žive. Elisabeth se otuđila od majke. Nije joj jasno kako je Rosemarie tako lako prihvatila Fritzlovu priču da se ona pridružila kultu.

Ipak, djeci koja su odrasla s njom i djedom dopušta da ju posjećuju. Rosemarie živi sam u malom stanu. The Independent je u ožujku 2010. godine pisao da se Elisabeth i djeca oporavljaju jako dobro. Prema riječima rođakinje Christine, Elisabeth voli ići u kupovinu te je položila vozački ispit i to bez ikakvih poteškoća. Djeca koja su živjela u podrumu i ona koja su živjela s bakom i djedom su vrlo brzo razvila normalan odnos između braće i sestara. Djecu i Elisabeth čuvaju zaštitari, djeca vole biti vani, igrati igrice i druže se s bakom kojoj je navodno Elisabeth u međuvremenu sve oprostila

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto