Obavijesti

News

Komentari 5

Španjolci preuzimaju migrante, Salvini na Twitteru: 'Pobjeda!'

Španjolci preuzimaju migrante, Salvini na Twitteru: 'Pobjeda!'
1

Brod Aquarius koji će pristati u Valenciji, preuzeo je sve migrante koji su se nalazili u gumenjacima. Među njima je 123 maloljetnika bez pratnje, još jedanaestero djece i sedam trudnica

VIDEO

Španjolska se u ponedjeljak ponudila za preuzimanje 629 migranata sa spasilačkog broda koji plovi Sredozemljem nakon što su Talijani i Maltežani odbili njihov prihvat u luke tih dviju zemalja. 

Brod Aquarius koji će pristati u Valenciji, preuzeo je sve migrante koji su se nalazili u gumenjacima. Među njima je 123 maloljetnika bez pratnje, još jedanaestero djece i sedam trudnica. 

Premijer Pedro Sanchez, koji je funkciju preuzeo prije samo tjedan dana, izdao je upute po kojima će Španjolska u potpunosti ispuniti sve obveze koje se odnose na događaje povezane s humanitarnom krizom te naložio da se brod Aquarius primi u luci Valencija. 

"Naša je dužnost pridonijeti da se izbjegne humanitarna katastrofa i ponuditi 'sigurnu luku' ljudima u skladu s međunarodnim zakonom", stoji u priopćenju novoga španjolskog premijera. 

U europskom zakonu stoji kako se tražitelji azila trebaju registrirati u prvoj sigurnoj državi u koju stignu, no zemlje koje se nalaze na prvoj crti, poput Malte i Italije, istaknule su da teret treba podijeliti cijeli EU.

"Ovo nije nehumani čin", rekao je jutros talijanski ministar prometa Danilo Toninelli, nadležan za talijanske luke i obalnu stražu. "To je zdrav razum... Tražimo da cijela Europa preuzme odgovornost za tako delikatno i važno pitanje poput imigracije", dodao je taj pripadnik Pokreta pet zvijezda koji dijeli vlast s Ligom. 

Europska komisija pozvala je na hitno djelovanje, a u konačnici je reagirala španjolska vlada premijera Sancheza. 

Salvini na Twitteru: 'Pobjeda!'

Italija se u ponedjeljak hvalila uspjehom pošto je Španjolska pristala prihvatiti brod sa 629 migranata kojima je pružena pomoć na Sredozemnome moru i tako izvojevala "pobjedu" u nastojanju da smanji priljev migranata na svoju obalu.

"POBJEDA", napisao je velikim slovima na Twitteru talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, čelnik Lige (krajnja desnica), nakon dvodnevne krize usred Mediterana i sukoba Italije i Malte.

Sudbina broda koji je unajmila francuska nevladina organizacija SOS Mediteran tijekom poslijepodneva još nije bila poznata. Brod, Aquarius, još nije obznanio hoće li se uputiti u Španjolsku, udaljenu oko 1.300 km - za što mu trebaju barem četiri dana, po procjeni agencije France Pressea - u očekivanju naredbe iz središta za koordinaciju spasilačkih akcija u Rimu.

Španjolska ponuda "ohrabruje i pokazuje da ima zemalja koje su osjetljive na ljudske potrebe", rekla je za AFP Sophie Beau, glavna ravnateljica SOS Mediterana.

"Otvorili smo frontu u Europi", poručio je Salvini na Twitteru, gdje objavljuje pod hashtagom "zatvaramo vrata".

"Italija više nije sama", dodao je talijanski premijer Giuseppe Conte, rekavši da je riječ o "velikom zaokretu". 

Italija na čiju se obalu od 2013. iskrcalo oko 700.000 migranata redovito je optuživala Europljane, pa i kada je na vlasti bio lijevi centar, da okreću glavu od njezinih problema i da su je ostavili samu u migrantskoj krizi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je