News

Komentari 4

Španjolka (99) preboljela virus i vratila se igricama na tabletu

Španjolka (99) preboljela virus i vratila se igricama na tabletu

S preko milijun slučajeva, Španjolska ima najveći broj zaraženih koronavirusom u zapadnoj Europi. Florentina Martin vjerojatno se zarazila na proslavi 99. rođendana kad je obitelj bila bez maski

Kad se 99-godišnja Florentina Martin zarazila koronavirusom u rujnu, njezina unuka nije se najviše bojala da bi je virus mogao ubiti, nego da će završiti sama na odjelu intenzivne skrbi.

- Stalno sam se bojala da će je osamljenost dokrajčiti prije virusa, jer se boji da će biti ostavljena sama, pogotovo u bolnici - rekla je Noelia Valle.

Pretpostavlja da joj se baka zarazila na proslavi 99. rođendana 16. rujna, kad se obitelj okupila i popila piće na terasi.

- Mislim da je to moralo biti ondje, u trenutku kad smo svi bili skupa bez maske - rekla je Valle.

Nekoliko dana kasnije, Martin se počela osjećati slabo i pala je u postelju.

Izloženost kontaminiranom ulju uljane repice u mladosti ostavilo joj je dugoročne zdravstvene probleme te povećalo osjetljivost na respiratorne komplikacije od covida-19.

Međutim imala je samo blage simptome i oporavila se kod kuće u Madridu, uz pomoć svoje obitelji, njegovateljice Olge Arauz i vjerne nagluhe havanezerice Lune.

Sad opet može gledati svoje omiljene emisije i igrati igrice na tabletu.

- Dobro mi je, stvarno sam ok - rekla je Martin, a sjećanja na virus su joj mutna. 

Premda joj se baka oporavila, Valle, biologinja, još uvijek ustraje na tome da nosi masku kad je posjećuje. "I dalje sam na oprezu, ali naravno osjećam golemo olakšanje", rekla je.

S preko milijun slučajeva, Španjolska ima najveći broj zaraženih koronavirusom u zapadnoj Europi.

Više od 34.000 ljudi umrlo je zbog covida-19 u toj zemlji, najviše onih starijih od 80 godina.  

Najčitaniji članci