Obavijesti

News

Komentari 6

Španjolski kralj Filip VI. će sa suprugom posjetiti Hrvatsku

Španjolski kralj Filip VI. će sa suprugom posjetiti Hrvatsku

Španjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizia namjeravaju sredinom studenoga posjetiti Zagreb, što će biti prvi službeni posjet španjolskog monarha Hrvatskoj

VIDEO

Trenutno traju pripreme za posjet Zagrebu, no još uvijek nisu zaključeni detalji puta niti agenda koju bi imali u Hrvatskoj, izjavio je glasnogovornik u telefonskom razgovoru iz kraljevske palače Zarzuela pored Madrida.

Posjet je planiran povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Španjolske i Hrvatske.

- Nadamo se da ćemo uskoro moći poželjeti dobrodošlicu kralju Filipu VI., čiji posjet već dugo očekujemo - napisala je hrvatska veleposlanica Nives Malenica u španjolskom časopisu “Diplomacija 21. stoljeća”.

Tijekom njezina mandata u Madridu Hrvatska i Španjolska dinamizirale su odnose na najvišoj političkoj razini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Španjolski premijer Pedro Sanchez posjetio je Zagreb u listopadu 2021., što je bio prvi službeni posjet nekog španjolskog premijera Hrvatskoj. Hrvatski premijer Andrej Plenković boravio je, pak, u Madridu u ožujku.

Španjolska oduzima titule koje je dao Francisco Franco
Španjolska oduzima titule koje je dao Francisco Franco

- Tijekom posljednje tri godine su se odnosi i bilateralne konzultacije intenzivirali na svim razinama - navela je veleposlanica Malenica.

Ministri vanjskih poslova također su bili u međusobnom posjetu, a u glavnom gradu Španjolske boravilo je izaslanstvo Hrvatskog sabora.

- U našim trenutnim odnosima ističu se zajedničke vrijednosti i usklađenost u pitanjima međunarodne politike, kako na razini Europske unije i NATO-a, tako i u bilateralnim odnosima - napisala je hrvatska veleposlanica istaknuvši da je riječ o “dvije prijateljske zemlje”.

Španjolska podržava nastojanje Hrvatske da uđe u šengensku zonu, prostor slobodnog kretanja unutar EU-a gdje na granicama nema kontrole, a također i da pristupi gospodarskom klubu OECD-a (Organizacije za europsku suradnju i razvoj).

Booking.com pod istragom španjolskog regulatora
Booking.com pod istragom španjolskog regulatora

Hrvatska se u rujnu 2021. priključila klubu MED 9, skupini devet europskih mediteranskih zemalja koje putem foruma surađuju na pitanjima od zajedničkog interesa na Sredozemlju. Njihov godišnji sastanak trebao bi se održati 9. prosinca u španjolskom primorskom gradu Alicanteu.

Nedavno je na bilateralnim konzultacijama bio ministar pravosuđa Ivan Malenica kako bi se upoznao sa stupnjem digitalizacije španjolskog pravosuđa jer je Španjolska, uz Portugal, država koja Hrvatskoj može poslužiti kao primjer u tom području.

Očekuju se i bilateralne konzultacije ministara unutarnjih poslova.

Hrvatski fizičari s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu zajedno će sa španjolskim kolegama ispitivati materijale potrebne za gradnju prve demonstracijske elektrane u EU u kojoj bi se struja proizvodila pomoću fuzije, spajanja dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa ogromna energija. Postrojenje za ispitivanje se gradi u južnom španjolskom gradu Granadi.

Istovremeno se suradnja razvija i na lokalnoj razini, jer je potpisan sporazum između nacionalnih parkova Plitvice i Lagunas de Ruidera u pokrajini Castilla-La Mancha, a također bi i Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru trebao potpisati sporazum sa španjolskom stranom.

Eksplozija na španjolskom festivalu znanosti: 18 ozlijeđenih, među njima i djeca
Eksplozija na španjolskom festivalu znanosti: 18 ozlijeđenih, među njima i djeca

Veleposlanica je ocijenila da u području trgovine i ulaganja, kao i u obrazovanju i kulturi, postoje dodatne prilike za “užu suradnju i produbljivanje međusobnog poznavanja dvaju naroda”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a