Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
76 komentara

Šparoge, gljive, kupine uskoro će se brati bez straha od kazni

Hrvatske šume prije četiri godine uvele su cjenik "nedrvnih šumskih proizvoda", odnosno proizvoda koji služe kao hrana ili lijek i to šumskih plodova, gljiva, biljki za prehranu...

Duško Jaramaz/PIXSELL
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
76 komentara

Šparoge, kestenje, borovnice, kupine, šumske jagode, gljive kao i ostali šumski plodovi koji se beru za osobnu upotrebu, uskoro bi svima trebali biti besplatni. Ljudi će ih moći brati bez straha da će ih netko iz nadležne šumarije kazniti, javlja Novi list

Hrvatske šume prije četiri godine uvele su cjenik "nedrvnih šumskih proizvoda", odnosno proizvoda koji služe kao hrana ili lijek i to šumskih plodova, gljiva, biljki za prehranu, kao i ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja.

Za osobnu upotrebu građani su, primjerice, dnevno mogli skupiti do dva kilograma šparoga, kilogram medvjeđeg luka. Naknada za skupljanje bilja bila je uračunata u dozvolu koja za jedan dan skupljanja biljaka košta 10 kuna, za vikend 20 kuna, tjedan skupljanja 70, a za mjesec 150 kuna.

Ako se te biljke prikupljaju u komercijalne svrhe, uz cijenu dozvole potrebno je platiti i naknadu koja, primjerice za stručak od 40 šparoga, odnosno stručak od 40 listova medvjeđeg luka iznosi tri kune plus PDV.  Komercijalni skupljači s "ulovom" se trebaju vratiti u šumariju u kojoj plaćaju naknadu te dobivaju popratnicu kojom se potvrđuje porijeklo ubranih plodova.

Još nije poznato hoće li Hrvatske šume ukinuti i naplatu korištenja šuma i šumskog zemljišta za odmor i rekreaciju. 

Naime, prema važećem cjeniku, primjerice, 20 kuna košta obiteljska dozvola za korištenje biciklističkih staza, odnosno 10 kuna dozvola za jednog biciklista, piše Novi list.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message