Obavijesti

News

Komentari 8

Spasili već četiri života: Hitna pomoć odsad i helikopterom

Spasili već četiri života: Hitna pomoć odsad i helikopterom
3

Teško ozlijeđeni motorist u srijedu je u bolnicu helikopterom Hitne pomoći prebačen za tek 55 minuta, za što bi inače, s helikopterom MORH-a trebalo i tri sata

VIDEO

Ministar zdravlja Siniša Varga, pomoćnik ministra Miljenko Bura, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević te članovi prvog hrvatskog tima helikopterske Hitne medicinske pomoći, u Zračnoj luci Krk u četvrtak su javnosti predstavili početak provedbe projekta Helikopterske Hitne medicinske službe, koja je sa radom počela prije dva dana.

U samo dva dana, obučeni tim od pet medicinskih sestara odnosno tehničara te pet liječnika, spasili su već četiri života, jedan u srijedu i tri u četvrtak. Prednost ovakve vrste pomoći, između ostalog je znatno skraćeno vrijeme prijevoza pacijenta od mjesta nesreće ili boravka do bolnice, pa je tako teško ozlijeđeni motorist u srijedu u bolnicu helikopterom Hitne pomoći prebačen za tek 55 minuta, za što bi inače, s helikopterom MORH-a trebalo i tri sata.

- Kod ovakvih helikoptera nema potrebe zagrijavanja i nikakvih drugih priprema. Pilot rutu najavljuje kontrolnom tornju i ovi letovi imaju prednost pred svim ostalim letovima. Unoseći koordinate u sustav dobiva se i procjena minuta potrebnih do odredišta - objašnjava dr. Grba Bujević.

Hitna helikopterska medicinska služba četveromjesečni je pilot projekt  s ciljem unapređenja zdravstvene usluge na području cijele Hrvatske.

- Nadamo se da će se nakon ovih četiri mjeseca projekt nastaviti jer novac tu nije problem. Za razliku od prakse do sad kada se ovakve usluge nisu naplaćivale, na što su se bacale silni novci, ova usluga se sad naplaćuju kroz zdravstvena osiguranja, što znači da bi trajna uspostava HHMS-a hrvatskim građanima omogućila kvalitetniju zdravstvenu uslugu bez dodatnog plaćanja, dok bi turisti plaćali putem modela osiguravajućih paketa, što je uobičajena praksa u svijetu. 

Na projekt je za sad utrošeno fiksnih 6,5 milijuna kuna financiranih iz Svjetske banke od kojih je jedan milijun išao na edukacije, a uzimajući u obzir da je do sad za samo jedan sat leta bilo potrebno oko osam tisuća kuna, to stvarno nije velika cifra i ovakva usluga je prijeko potrebna i sasvim isplativa - objasnio je Miljenko Bura.

Educirani timovi od po tri člana (pilot, liječnik i medicinska sestra/tehničar) rade u smjenama sa dva helikoptera specijalne namjene smještena na otocima Krku i Braču, a iduća stanica planirana za skoru budućnost bit će Zadar.

Helikopteri EC 135 opremljeni su kao manje jedinice intenzivne njege, mogu letjeti do 130 čvorova, a autonomija im je cirka dva sata. Pacijenti se zbrinjavaju unutar "zlatnog sata", što je osobito značajno kod kritičnih stanja poput teških prometnih nesreća, moždanog i srčanog udara, kada su intervencije u prvih sat vremena ključne za preživljavanje.

- HHMS ovim putem po prvi put stavlja u ravnopravan položaj oko 130 000 stanovnika hrvatskih otoka, građane u prometno slabije povezanim sredinama i brojne turiste koji se odmaraju na našoj obali i otocima - rekao je Varga.

Za vrijeme trajanja pilot projekta, gdje timovi rade u smjenama od 4.30 do 22 sata, za potrebe noćnih letova za sad će se i dalje koristiti MORH-ov vojni helikopter smješten u Splitu, koji obavlja funkciju odgođenog sanitetskog prijevoza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.