Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spektakularan bijeg iz zatvora: Za sve kriva pohotna krojačica

Richard Matt i David Sweat služili su kaznu u Clintonovoj odgojnoj ustanovi u gradiću Dannemora u državi New York. Radi se o maksimalno čuvanom zatvoru kojeg zovu i 'Mali Sibir'. Pobjegli su 2015.

Foto: New York City Police Department
9 komentara

Spektakularni bijeg dvojice ubojica iz američkog zatvora isplaniran u zatvorskoj krojačnici punio je naslovnice tiska u lipnju 2015. godine i bio danima glavna vijest u Americi. Bijeg su čak uspoređivali s hollywoodskim uspješnicama 'Bijeg iz Alcatraza' i 'Iskupljenje u Shawshanku'.

Akteri ove priče su 48-godišnji Richard Matt i 34-godišnji David Sweat koji su kazne služili u Clintonovoj odgojnoj ustanovi u gradiću Dannemora u državi New York. Radi se o maksimalno čuvanom zatvoru kojeg zovu i 'Mali Sibir' jer se nalazi u regiji u blizini kanadske granice, gdje hladno vrijeme traje više od pola godine.

Foto: New York State Police David Sweat (lijevo) i Richard Matt (desno)

Sweat je 2002. bio osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva šerifova zamjenika 2002. godine, a Matt 2008. na kaznu od 25 godina do doživotne zbog ubojstva svog bivšega šefa 1997. godine. Matt je oteo bivšeg šefa (76) koji mu je dao otkaz, mučio ga i ubio, pa tijelo pilom isjekao na komade i bacio u Nijagaru. Zbog toga je u zatvoru dobio nadimak 'Hacksaw' (pila).

Dvojac se upoznao 2010. u 'počasnom bloku', posebnom dijelu zatvora u kojemu su se nalazili zatvorenici dobroga vladanja. Budući da su bili 'prvi susjedi' u ćelijama brzo su postali najbolji prijatelji. Matt je imao poseban dar za slikanje i mladi Sweat mu se divio, te mu je Matt pomogao da svlada tehnike crtanja. Obojica su slikali i njihove rukotvorine postale su 'vrijedne' u zatvorskim krugovima.

Foto: New York State Police Sweatova slika pronađena kasnije u Palmerovom domu

Pravi obožavatelj i kolekcionar Mattovih slika bio je zatvorski čuvar Gene Palmer. On se sprijateljio s Mattom, 'švercao' mu je boje i platna, te ostale potrepštine.

Foto: New York State Police

Matt i Sweat su većinu vremena provodili izvan ćelije, a zajedno su radili u zatvorskoj krojačnici gdje su se šivale uniforme njujorških željezničara. Zanimljivu dimenziju ovoj priči daje činjenica im je u bijegu pomogla jedna djelatnica zatvora.

Foto: New York State Police Zatvorska krojačnica

Joyce Mitchell (51), zvana Tilly, radila je kao šefica zatvorske krojačnice i bila je udana za drugog djelatnika zatvora. Sweat, kojeg opisuju kao velikog zavodnika i šarmera, navodno ju je godinu dana 'obrađivao' dok se konačno nije zaljubila u njega. Svjedoci su kasnije govorili kako je Tilly kriomice davala Sweatu slatkiše, krafne i kekse, a navodno su imali i seksualne odnose u skladištu.

Foto: New York State Police Joyce Mitchell

No, krajem 2014. netko je poslao anonimno pismo upravi zatvora u kojem se, doduše, nisu spominjala imena, ali se znalo o kome se radi. Tilly je sve porekla, kao i zatvorenik, ali je ipak Sweat dobio otkaz i premješten je u drugi zatvorski blok. Taj događaj privremeno je pokvario planove Matta i Sweata da iskoriste Tilly i njezinu zaljubljenost za bijeg.

Budući da je mladi zavodnik 'otpao', u akciju se dao Matt. Prvo joj je prilazio i prenosio joj Davidove navodne ljubavne poruke, a onda joj je počeo nositi i male darove - svoje slike. Naivna Tilly, željna pažnje, ponovno je bila zaljubljena i spremna na sve. Matt ju je uvjerio da mu prošverca naočale s malom svjetiljkom i pilu za metal.

Foto: New York State Police

Prvih šest komada alata unijela je u zatvor u veljači 2015., a Matt ih je sakrio u ćeliji. Nitko ga nije provjeravao jer je taj dan Palmer bio na ulazu, a njih dvojica bili su si dobri. Tijekom travnja i svibnja donijela još dlijeta, odvijače i betonska svrdla. Alat je sakrila u mljeveno meso kojeg je Palmer dostavio dvojici zatvorenika. 

Matt i Sweat zadnji put su viđeni zajedno u petak, 6. lipnja, oko 22.30, tijekom prebrojavanja. Zatvorenici se provjeravaju svaka dva sata tijekom noći, kad stražari provjeravaju jesi li zatvorenici u svojim krevetima, ali dvojac je čuvare prevario tako što su su u krevetu rasporedili stvari da izgledaju 'kao ljudi koji spavaju'. Otkriveno je da nisu u zatvoru tijekom jutarnjeg prebrojavanja u 5.30.

Foto: New York State Police U krevetima su ostavili

Tijekom nekoliko mjeseci bjegunci su prokopali zid ćelije, izrezali zatvorske cijevi, te se u noći 6. lipnja kroz šaht izvukli na slobodu. Iza sebe su ostavili niz šaljivih poruka, a jedna od njih je glasila: 'Želimo vam ugodan dan'.

Foto: New York State Police

Foto: New York State Police

Mitchell im je trebala biti prijevoz, ali izgleda da ju je uhvatila panika. Na sam dan bijega, otišla je u bolnicu i žalila se na glavobolju uzrokovanu nervozom. Nije se pojavila kao prijevoz, međutim, dvojica su zatvorenika ipak uspjeli pobjeći.

Foto: New York State Police Foto: New York State Police

Plan je bio domoći se Meksika, ali nakon višetjedne potrage Matt je ubijen 26. lipnja, a Sweat je još dva dana bio u bijegu dok nije ranjen dvaput u prsa. Preživio je i trenutno se nalazi u drugom maksimalno čuvanom zatvoru. U ćeliji provodi 23 sata dnevno.

Foto: New York State Police Ranjeni Sweat

Mitchell je uhićena pod optužbom za kršenje zatvorskih pravila i kazneno djelo pomaganja zatvorenicima. Osuđena je na zatvorsku kaznu od 2 i pol do 7 godina. 

Inače, ova nevjerojatna priča ekranizirana je u seriji 'Bijeg iz Dannemore', koju je režirao komičar Ben Stiller. Matta glumi Benicio del Toro, a Tilly Patricia Arquette

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message