Obavijesti

News

Komentari 15

Spinraza ide na listu HZZO-a, u utorak kreće klinička studija

Spinraza ide na listu HZZO-a, u utorak kreće klinička studija
1

Za oboljele od spinalne mišićne distrofije od 17. travnja kreće liječenje sa malom molekulom Rochovom, naglasio je Kujundžić dodavši kako u su ovom trenutku četiri pacijenta na spinrazi

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO:

Ministar zdravstva Milan Kujundžić nakon sjednice Vlade Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Thursday, 12 April 2018

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, predstavljajući godišnje izvješće o poslovanju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, istaknuo je kako je prošle godine ostvareni prihodi u iznosu 23,6 milijardi kuna, a rashodi u iznosu 23,4 milijarde kuna.

Nakon godinu i pol rada Vlade, istaknuo je ministar, sredstva za skupe lijekove povećana su sa 750 milijuna na milijardu i 250 milijuna kuna. 

- Pri čemu je u 2017. stavljeno 20 novih lijekova - istaknuo je. Dodao je kako je danas bila sjednica Povjerenstva za pacijente oboljele od spinalne mišićne atrofije. 

- Prvi pacijenti počet će 17. travnja, dakle u utorak, liječenje sa malom molekulom Rochovom - naglasio je Kujundžić dodavši kako u su ovom trenutku četiri pacijenta na spinrazi. 

- Uz sve teškoće, uistinu se osjetio veliki i financijski i medicinski pozitivni pomak - rekao je. 

Premijer Plenković istaknuo je kako su milijarda i 250 milijuna kuna za lijekove za rijetke bolesti izdašna sredstva koja su osigurali te je zahvalio ministru Kujundžiću i HZZO-u. 

- Nastavno na naš susret sa malim pacijentima i roditeljima oboljelima od spinalne mišićne atrofije i napore koje smo napravili i sa Hoffman La Rocheom, kao i činjenica da se nekoliko pacijenata kroz ovaj Fond liječi i sa Spinrazom, na tom tragu nastojat ćemo u duhu solidarnosti i brige za one koji su, nažalost, pogodile najteže bolesti, učiniti sve što je u našoj moći da se osiguraju sredstva za njihovo liječenje. Hvala vam na tome i HZZO-u. To je jasna poruka i roditeljima i pacijentima - poručio je Plenković.

Za govoriti o razlici između tog novog lijeka i Spinraze, kaže Kujundžić, rano je govoriti.

- Prema studijama proizvođača, radi se o genskoj terapiji, preparatima koji promiču stvaranje proteina na SMA genu 2. Imaju slično djelovanje, uz jednu razliku, a to je da se Spinraza daje intratekalno, mora se iglom ući u leđnu moždinu, a mala Rochova molekula se uzima na usta, što je puno jednostavnije za pacijente - istaknuo je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...