Obavijesti

News

Komentari 36

Split: Stanari očajni, izbacuju 33 obitelji iz zgrade na ulicu

Split: Stanari očajni, izbacuju 33 obitelji iz zgrade na ulicu
3

Zgrada je izgrađena 1999. godine bez valjanih dozvola na zemljištu koje je većim dijelom bilo nacionalizirano splitskoj obitelji Vatavuk. Investitor je u stečaju

VIDEO

Nakon dugogodišnjeg parničenja u ponedjeljak je zakazana deložacija 33 obitelji iz  zgrade u ulici Dinka Šimunovića na splitskom Trsteniku. Izgrađena je 1999. godine bez valjanih dozvola na zemljištu koje je većim dijelom bilo nacionalizirano splitskoj obitelji Vatavuk. Investitor je bila tvrtka Incom koja je u međuvremenu završila u stečaju. No, Županijski ured za imovinu u Splitu je parcelu na kojoj je izgrađena zgrada dodijelio u vlasništvo obitelji Vatavuk 2002. godine, a tako im je pripala i cijela useljena četverokatnica sa stanovima i poslovnim prostorima koje je izgradio Incom i godinama prije prodao stanarima. Obitelj Vatavuk nedavno je preko Općinskog suda u Splitu ishodila deložaciju stanara. Neće ih izbacivati iz stanova, kazali su, ako im doplate 200 eura po četvornom metru stanova u kojima žive.

- Mi kao obitelj s dvoje male djece moramo izaći iz stana koji smo kupili. Obitelj Vatavuk traže nadoplatu, a već su dobili stanove, garaže i  poslovne prostore u zgradi, pa smatram da su dovoljno namireni za svoje zemljište. Platili bi i tih 200 eura po kvadratu, da ovo skinemo s vrata. No, time ne dobivamo legalizaciju zgrade - ispričala je Nevena Šunjić, stanarka kojoj s obitelji prijeti deložacija.

Obitelj Vatavuk, bila je prvotno uključena u izgradnju s investitorom Incom.  Raskinuli su suradnju, te su ovrhama isprva ishodili dva od 40 stanova u koje su i sami uselili, te tri od 12 poslovnih prostora i garažu. Smatrali su da to nije dovoljno za njihovo denacionalizirano zemljište, te su nastavili sa sudskim postupcima.

Odvjetnik stanara Toni Vukičević zatražio je na Županijskom sudu u Splitu obustavu deložacije. Kaže da posjeduje dokaze prema kojima obitelj Vatavuk nije uknjižena kao vlasnik nekretnine i nema osnova za izbacivanja stanara. No, još se  čeka odluka suda koja bi zaustavila zakazanu deložaciju.

- Stanari su kivni na nas, a nitko od njih tužio Incon koji im je prodao bespravne stanove, prevario i njih i nas. S pet obitelji sklopili smo ugovore da mi kao vlasnici zgrade dozvoljavamo uknjižbu vlasništva stana prilikom legalizacije zgrade i oni su mirni. To mogu učinit i ostali - poručio je član obitelji Vatavuk.

- Nadamo se da će sud zaustaviti deložaciju na vrijeme. Mi nismo prvi na redu jer nas je sedam u domaćinstvu. Od toga petero je djece, a najmlađa je beba od 7 mjeseci - požalila se jedna stanarka. Za deložaciju imenovana su tri sudska ovršitelja, a planira se dnevno isprazniti tri stana ili poslovna prostora. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.