Obavijesti

News

Komentari 4

Sporazum o suradnji: Nijemci će u Splitu studirati medicinu

Sporazum o suradnji: Nijemci će u Splitu studirati medicinu
1

Četiri bavarske bolnice i devet medicinskih centara potpisalo je ugovor sa splitskim Mediciskim fakultetom o školovanju 30 njemačkih liječnika. Svaki će platiti 9000 eura godišnje školarine

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Medicinski fakultet s Splitu prije pet godina otvorio je studij medicine na engleskom. Trenutačno imaju 200 stranih studenata, a bit će ih i više.


Naime, njemački studenti od iduće akademske godine moći će studirati na splitskome Medicinskom fakultetu i to zahvaljujući sporazumu o suradnji koji su potpisali prof. dr. sc. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta, i Joachim Bovelet, čelnik Regiomed Klinikena, te prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu. Zbog ove suradnje Medicinski fakultet povećat će upisne kvote.


- Na temelju ove suradnje odobreno je 30 mjesta za njemačke studente. Svi oni dobit će našu diplomu, koja je priznata i u Njemačkoj i u cijeloj Europskoj uniji. Ovim činom mi sustavno educiramo njemačke liječnike. Do sada smo uglavnom imali slučajeve u kojima naši liječnici odlaze van, a sad njihovi studenti koji su studirali u Splitu žele ostati tu raditi. Ovo je velik plan njemačkih bolnica, jer je i kod njih deficit doktora medicine, da se studenti educiraju na dobrome mjestu. Na naš ponos, žele ih educirati u Splitu. Studenti će upisivati fakultet kao i svi drugi, kriterij je zavidan uspjeh u prethodnom školovanju. Očekujemo da ćemo imati 400 stranih studenata kad se napuni svih šest godina studija. Do sada smo upisivali 50 stranih studenata godišnje, a od iduće godine upisivat ćemo deset više – kazao je prof. dr. sc. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta.

Suradnja s bavarskim bolnicama bi trebala pridonijeti povećanju mobilnosti studenata i nastavnika u oba smjera, kao i u ostvarivanju suradnje hrvatskih i njemačkih liječnika u kliničkoj praksi i znanosti. No predstavnici sveučilišta istaknuli su i gospodarski, ali i turistički značaj ove suradnje s obzirom da studij stoji 9000 eura godišnje. Vjeruju da će mnogi studenti širiti glas o ljepotama Hrvatske te tako pridonijeti i turističkoj popularizaciji zemlje. Njemački studenti nastavu će slušati na engleskom. 


- Prve kontakte ostvarili smo zahvaljujući Draganu Primorcu, kojeg poznajemo godinama, kao i njegov rad. Zahvaljujući tome, ali i kvaliteti obrazovanja, odlučili smo se za Split i to je bila naša jedina opcija – istaknuo je Joachim Bovelet, čelnik Regiomed Klinikena, konzorcija koji je smješten u bavarskim pokrajinama te okuplja četiri bolnice u gradovima Coburgu, Hildburghausenu, Lichtenfelsu i Sonnebergu te devet medicinskih centara na čak 11 lokacija. U 2014. godini zapošljavali su 4600 ljudi, a godišnje obave oko 20.000 operacija i oko 40.000 nekirurških zahvata na čak 49 odjela.


- Predložio sam Split za ovakvu suradnju jer imam povjerenja u te ljude, za koje vjerujem da su sjajni. U početku su bili sumnjičavi, ali su se na kraju, nakon nekoliko posjeta, uvjerili u ogromne potencijale našeg fakulteta – kazao nam je Primorac. 
Rektor Anđelinović pozvao je Grad Split da se uključi u ovaj projekt te da budućim liječnicima osigura kvalitetan smještaj tijekom studija.
 

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa