News

Komentari 88

Kupili kuću sami od sebe, a ne zna ispuniti imovinsku karticu

Kupili kuću sami od sebe, a ne zna ispuniti imovinsku karticu

Kad je kuća kupljena 2010., nekretnine su bile na dnu dna, ništa se nije moglo prodati i cijene su bile takve, objasnio je ministar zdravstva Milan Kujundžić kako je tako jeftino platio stan u novoj zgradi na Markuševcu

Ispada da je ministar zaista uhvatio dobru priliku u Zagrebu. Zgrade u kojima su stanovi su zabačene u udaljenom kvartu, ali ono što ministar nije spomenuo je činjenica da su nekretninu u biti kupili sami od sebe. Inače, Kujundžićevi u Markuševcu imaju troetažni, peterosobni stan površine 132 kvadrata s dvojnom garažom, vrtom od 178 kvadrata te dvije terase u prizemlju i potkrovlju.

POGLEDAJTE VIDEO

Niska kamata

U biti je to pola manje stambene zgrade. Ako uzmemo u obzir površinu od gotovo 132 četvorna metra stana ispada da su ministar i supruga kupili od njezine tvrtke stan po cijeni nešto višoj od 763 eura za četvorni metar. Tad je to bila novogradnja.

- Tržište je tad bilo očajno, nekretnine su se slabo prodavale, ali ipak cijene nisu bile toliko niske. Za tu lokaciju u to vrijeme, s obzirom na novogradnju, realnija je cijena od oko 1000 do 1100 eura po kvadratu. Nije to nikad vrijedilo dvostruko više, ali ni ova cijena koja je plaćena nije baš realna - kaže nam stručnjak za nekretnine koji se godinama bavi prodajom u Zagrebu.

Kupoprodajna cijena je važna iz dva razloga. Prvi je da kupac treba platiti pet posto poreza na promet nekretnina od plaćenog iznosa. Pa ako je cijena niža od tržišne, plati se i manje poreza ako Porezna uprava ništa ne provjerava. Drugo je što je svaka tvrtka trebala prodati stanove po realnim cijenama jer direktor i vlasnik ne smiju oštetiti tvrtku čak iako je njihova.

Tvrtka je danas izbrisana jer nisu ispunili obvezu i tri godine podnijeli financijska izvješća. Naravno, Porezna uprava ima sve podatke, ali njih ne dostavljaju javnosti.

Podsjetimo, i Kujundžićev kolega Lovro Kuščević je bio pod lupom istražitelja jer je iz svoje tvrtke sam sebi prodao poslovni prostor, a zatim ga preprodao po višoj cijeni dok je tvrtka ostala dužna i otišla u stečaj.

Ne zna ispuniti karticu

Problem za ministra je i što je 2016. prijavio da ta nekretnina u Markuševcu vrijedi tek 900.000 kuna (120.000 eura). Rekao je da su ga tako savjetovali stručnjaci, iako su banke pri dodjeli kredita procijenile kuću i do tri puta više, otkrio je ranije portal Telegram.

Kujundžiću su se problemi s imovinom otvorili nakon što je supruga kupila drugu kuću za 1,46 milijuna kuna. Tvrdi da su novac skupili kreditom banke, iz ušteđevine i pozajmicom. Ali ni pozajmicu ni tu ušteđevinu nije unio u imovinsku karticu, što mu je zakonska obveza. Kredit mu je supruga dobila s kamatom od dva posto, a ministar je objasnio da to nije povlašteni kredit jer takve uvjete imaju u Privrednoj banci liječnici članovi Liječničke komore. Iz Komore su nam potvrdili tu informaciju pa je tako razjašnjena ta misterija, ali kredit jest povlašten jer na njega imaju pravo samo članovi komore.

Ministar je pokušao ispraviti pogreške u imovinskoj kartici, ali opet nije uspio.

- Moram se ispričati, drugi put ću uzeti profesionalca, ovo je malo nejasno, nisam vješt u tome - poručio je jučer ministar.

Bio je i na razgovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem. Kaže da mu je sve objasnio, a nije se spominjala ostavka.

- Ako bi se utvrdilo da bilo što od ovoga što sam rekao nije točno, ja bih isti tren, ne dao ostavku, nego umro od srama - rekao je Kujundžić.

Novinarima je prije toga objašnjavao da su on i supruga u deset godina zajedno zaradili pet milijuna kuna plaća, da ima ušteđevinu, te je ranije kredite refinancirao, ali da nema ništa sporno s njegovom imovinom.

Rekao je i da prodaje kuću u Markuševcu.

Ministar koji je upadao u gafove i afere od početka

 

 

 

 

Najčitaniji članci