Obavijesti

News

Komentari 160

Sramota! Tata mu je HDZ-ovac i ministar u BiH, a on u Hrvatskoj prima stipendiju za siromašne!

Sramota! Tata mu je HDZ-ovac i ministar u BiH, a on u Hrvatskoj prima stipendiju za siromašne!

Luka Sesar, student Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, u prijavi nije naveo prihode članova kućanstva koji imaju prebivalište izvan Hrvatske. A naše ministarstvo to ne može vidjeti

VIDEO

Nakon što se u lipnju doznalo da je sin bosansko-hercegovačkog poduzetnika Tomislava Kovačevića iz Tomislavgrada kao polaznik Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu primao stipendiju Republike Hrvatke za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa od 200 eura mjesečno, stiže još jedna nevjerojatna priča.

Aferu je i ovoga puta otkrio mostarski portal Hercegovina.info.

Luka Sesar (2003) student je Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i sin Darija Sesara, HDZ-ova ministra gospodarstva i dopredsjednika Vlade u Županiji zapadnohercegovačkoj. Boravi u splitskom studentskom domu i nalazi se na 319. mjestu primatelja ove stipendije. Iznos stipendije je 200 eura mjesečno, a isplaćuje se tijekom devet mjeseci.

Tata milijunaš, a sinu stipendija za siromašne. Zar je tih 1800 eura vrijedilo ove sramote?
Tata milijunaš, a sinu stipendija za siromašne. Zar je tih 1800 eura vrijedilo ove sramote?

Na istoj je listi kao i sin Kovačevića, iako tamo nije smio biti. Uvjeti za dodjelu stipendije E kategorije za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa su prebivalište u RH, minimalno ostvarenih 1050 bodova na rang listi i prihodi po članu obitelji manji od 263 eura. S obzirom na ministarsku plaću, da je Sesarova supruga zaposlena u Zavodu za javno zdravstvo ove županije, te da je ministar naknadu primao dok je vršio dužnost predsjednika HŠK Posušje i predsjednika Komisije za vozačke ispite, odmah je bilo jasno da je nemoguće da su im mjesečna primanja toliko niska.

Sesar je u početku tvrdio kako se njegov sin kao učenik generacije aplicirao za redovitu stipendiju, a da je zbog toga dobio i mjesto u studentskom domu.

Sin bogataša iz Hercegovine u Hrvatskoj primao stipendiju za siromašne: 'Vratili smo novac'
Sin bogataša iz Hercegovine u Hrvatskoj primao stipendiju za siromašne: 'Vratili smo novac'

Tata: 'Ma to je greška'

- On uopće nije prijavljen u Republici Hrvatskoj, ima samo privremeno boravište i sigurno je neka greška, on je prijavljen u Posušju - uvjeravao je Sesar novinare, uz to dodajući da će “glat” dokazati da mu sin nema prebivalište u Hrvatskoj.

I onda samo za dan obrat: ministar Sesar javno priznaje da mu je sin ipak primao stipendiju namijenjenu studentima čija primanja po članu obitelji ne prelaze 1951,77 kuna, odnosno 263 eura.

Iznos stipendije navodno je vratio u proračun Republike Hrvatske.

U BiH bogataši, u Hrvatskoj sirotinja

Kako je uopće moguće da sinovi poduzetnika i ministara u BiH primaju stipendiju za siromašne na fakultetima u Hrvatskoj? Ministarstvo u tim slučajevima nema mogućnost doznati ima li student drugo državljanstvo i prebivalište izvan Hrvatske, već samo provjeravaju podatke koji su im dostupni u Hrvatskoj.

Luki Sesaru tata u BiH ima ministarsku plaću, a mama mu radi u Zavodu za javno zdravstvo. S takvim prihodima članova kućanstva nema šanse da bi prošao u Hrvatskoj na listu studenata slabijeg socio-ekonomskog statusa.

No Luka Sesar nije prijavio visinu prihoda za sebe i članove kućanstva koji imaju prebivalište izvan Hrvatske i u tom slučaju se bez problema našao na listi stipendiranih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...
FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada