Obavijesti

News

Komentari 611

Zatvoren i prijelaz Tovarnik, kraj krize u idućih par dana?

Zatvoren i prijelaz Tovarnik, kraj krize u idućih par dana?
34

Poznat sam po tome da sam pesimističan, ali se usuđujem dati procjenu da će se ovo riješiti idućih dana - rekao je Vučić i dodao da se nije čuo s Milanovićem

VIDEO

>>> Najnovije informacije

23.20 Srbijanski list Blic doznaje da EU vrši pritisak na Hrvatsku da povuče odluku o blokadi granice, ali i na Srbiju od koje se traži da s Hrvatskom pronađe kompromis tj. dogovori se oko hrvatskih zahtjeva za preusmjeravanjem dijela izbjeglica prema Mađarskoj.

23.15 Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da Hrvatska i Srbija, koje si zbog vala migranata međusobno blokiraju granicu , trebaju što prije spustiti tenzije i početi rješavati izbjegličku krizu:

- Tenzije između Hrvatske i Srbije su potpuno nepotrebne...mislim da treba što prije početi rješavati problem, u partnerstvu s državama Europske unije, ali i s državama kao što je Turska - rekla je Pusić pred hrvatskim novinarima nakon sastanka s predsjedavajućim Opće skupštine UN-a Mogensom Lykketoftom u New Yorku.

23.00 Granični prijelaz Tovarnik zatvoren je za sav promet, javio je HAK .

22.30 - Hrvatska aktivno surađuje sa Srbijom i pokušava naći rješenje. Znamo da zatvaranje granice nije dobro jer trpi gospodarstvo. No, to su pojedinačni interesi koji ne mogu biti iznad nacionalnog interesa, a to je potpuna sigurnost i red u Hrvatskoj. Moramo biti strpljivi, vjerujem da će se rješenje naći vrlo skoro. Vjerujem da će u idućih nekoliko dana ta situacija biti razriješena - rekao je ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić za RTL Direkt.

22.17 Tijekom noći u Hrvatsku bi, prema neslužbenim informacijama, moglo ući 9000 izbjeglica.

21.40 Srbija trpi zbog politike solidarnosti koju vodi, ali tu politiku neće promijeniti - izjavio je srbijanski predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, prenosi Blic .

- Premijer Hrvatske je rekao da će Srbija imati veću štetu od Hrvatske zbog zatvaranja granice. Je li važno da li je šteta manja ili veća? Štete ne smije biti - poručio je Nikolić.

20.52 Hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić odbio je primiti prosvjednu notu Srbije upućenu zbog blokade granice jer Hrvatska srbijansku ocjene da se mjere mogu usporediti samo s mjerama iz doba Nezavisne Države Hrvatske smatra uvredljivima i neprihvatljivima, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

- Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji odbio je primiti prosvjednu notu upućenu od strane ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije budući Republika Hrvatska kvalifikacije navedene u noti 'o diskriminatorskom karakteru mjera koje se mogu usporediti samo s mjerama poduzimanim u prošlosti, u vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske' smatra krajnje uvredljivima, neprimjerenima i neprihvatljivima za komunikaciju sa susjednom zemljom - piše u priopćenju MVEP-a.

20.10 Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS kako očekuje da će u najkraćem mogućem roku biti riješen problem u vezi sa granicama s Hrvatskom, ali i da to ne ovisi o Srbiji.

- Poznat sam po tome da sam pesimističan, ali se usuđujem dati procjenu da će se ovo pitanje riješiti u idućih nekoliko dana - rekao je Vučić i dodao da se u četvrtak nije čuo s Milanovićem, i to ne zato što bježi od razgovora ili zato što su mu potrebni politički bodovi.

- Ovdje stvari nisu sive, već crno-bijele - kaže Vučić i dodaje da Srbija ni s kim drugim nema problem.

19.09 Do kraja listopada na grčkim otocima Lezbosu, Kosu i Lerosu, koji su prva crta izbjegličkog vala iz Turske, trebala bi profunkcionirati tri centra za registraciju izbjeglica, tzv. 'hotspots', objavila je grčka Služba prvog prihvata izbjeglica.

Prvi centar uskoro bi trebao biti otvoren na Lezbosu, iako od kolovoza na tom otoku već provode identifikacije i registracije uzimanjem otisaka prstiju.

18.42 Mađarska je počela postavljati bodljikavu žicu na granici sa Slovenijom, prenosi 24ur.com . Policajci i vojnici podižu ogradu na graničnom prijelazu Pince-Tornyiszentmiklos, a promet s obje strane odvija se redovno. Državni tajnik u ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Šefic rekao je da Mađarska nije Sloveniju obavijestila o gradnji zida.

Mađarska vlada uskoro će odlučiti hoće li u potpunosti zatvoriti granicu s Hrvatskom onako kako ju je 15. rujna zatvorila i sa Srbijom. Ipak, ta bi zemlja mogla stvoriti koridor tj. propuštati izbjeglice prema Austriji i Njemačkoj ako te zemlje žele preuzeti za njih odgovornost.

Više pročitajte OVDJE .

16.50 Ministar pravosuđa Orsat Miljenić, ministar branitelja Predrag Matić i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović izrazili su uvjerenje da izbjeglička kriza neće izazvati dugoročno narušavanje odnosa Hrvatske i Srbije.

15.02 Iz smjera Srbije u Hrvatsku dolaze samo automobili s Hrvatskim i stranim registracijskim pločicama, ali niti jedan sa srpskim pločicama još nije prešao. Kako neslužbeno doznajemo Srbi ih odmah vraćaju na svom prijelazu.

Na granicu su upravo stigla i dva autobusa u koje se ukrcalo 100-injak izbjeglica koje su stajale na ničijoj zemlji između dva granična prijelaza.

14:52 Do danas je u Republiku Hrvatsku ušlo više od 51 tisuće izbjeglica . Tijekom jutra na području Iloka i Tovarnika ušlo je više od 3500 osoba, dok se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu trenutno nalazi nešto više od tisuću ljudi. Što se tiče protočnosti prometa na državnoj granici sa Srbijom i dalje se ne propuštaju sve kategorije vozila srbijanskih registracijskih oznaka, od čega su izuzeta teretna vozila koja prevoze lako kvarljivu i ADR robu, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama.

14:39 Na graničnom prijelazu u Tovarniku prije nekoliko minuta krenuo je promet osobnih automobila i jedna i druga strana za sada propuštaju automobile kako hrvatske tako i srpske. Ima i onih koji do graničnog prijelaza dolaze automobilom, a odatle nastavljaju put pješice. Na ničijoj zemlji između dva granična prijelaza nalazi se jedna grupa izbjeglica koja čeka da po njih dođe autobus koji će ih odvesti u Opatovac.

14:26 Unutar prihvatnog centra Opatovac napravljena je reorganizacija te se izbjeglice i migranti smještaju u šatore po nacionalnosti i etničkim skupinama kojima pripadaju. Na taj način pokušavaju se izbjeći sukobi do kojih je do sada znalo doći između izbjeglica i migranata različite nacionalne i etničke pripadnosti, piše Telegram.

14:23 Austrija je Rumunjskoj i Bugarskoj vratila 5.000 izbjeglica. Najavili su da će vraćati ljude i u Hrvatsku.

- Izbjeglice u Srbiji i Hrvatskoj gotovo da i ne traže azile, iako su te zemlje za njih sigurne. Zato ćemo ih vraćati i u Srbiju i u Hrvatsku - rekla je ministrica.

14:21 HTV javlja da se nastavlja prolazak izbjeglica na GP-u Baranjsko Petrovo Selo/Beremend. Cijeli je prostor ograđen žičanom ogradom, čuvaju ga mađarski policajci i vojnici, no čelična su vrata na samom prijelazu otvorena.  Izbjeglice kažu da su putovale dan i noć, usprkos kiši i lošem vremenu. U Mađarskoj ne žele ostati.

14:03 Europska komisija ispituje je li zabrana ulaska teretnih i privatnih vozila iz Srbije u Hrvatsku u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, izjavila je Natasha Bertaud, glasnogovornica Komisije, piše N1.

13.53 Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako su za njega izbjeglice ljudi a za njegovog hrvatskog kolegu premijera Zorana Milanovića "krumpir i paradajz"

13.23 Za razliku od mađarske vojske koja danima postavlja žicu da bi spriječila ulazak izbjeglicama Hrvatska vojska u Opatovac svojim kamionima dovozi šljunak kojim će biti nasut prostor za eventualne nove šatore jer se očekuje skora promjena vremena.

13:04 Ova situacija će prestati kad Srbija počne surađivati s nama oko pitanja dotoka izbjeglica na hrvatske granice, izjavio je zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović prije sjednice Vlade komentirajući blokadu hrvatsko-srpske granice.

- To je ono što tražimo. Mislim da je to najbolji način i za njih i za nas - rekao je.

Na pitanje kako je blokadu granica objasnio članicama EU odgovara :

- Upravo ovako kako sam rekao. Bez suradnje nema napretka. Srbija treba surađivati s nama u smislu kanaliziranja izbjeglica, a ne da nas preplave s njima - poručio je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:41

12.21 Na ulazu u kamp u Opatovcu trenutno nema ni jednog izbjeglice. Svi su primljeni i svi se nalaze u kampu gdje se obavlja registracija, zdravstveni i drugi pregledi. Za sada je veći odljev nego priljev, no nitko ne zna do kada će to tako biti jer prema nekim informacijama u Bapsku stižu veće grupe izbjeglica. Ono što je najvažnije je da zasada u ovom dijelu Hrvatske nema padalina.

11.30 GP Tovarnik otvoren je za putnički i teretni prijevoz, osim za vozila sa srbijanskim registracijama. Zabrana se ne odnosi na GP s BiH.

11:25 Bajakovo je i dalje zatvoreno, a Srbija sada usmjerava putnički prijevoz prema Tovarniku, pa će Hrvatska i taj prijelaz zatvoriti za vozila sa srpskim registracijama.

Vozila sa srpskim registarskim tablicama nesmetano ulaze u Hrvatsku preko graničnih prijelaza Gradiška i Brod, javlja N1.

11:14 U kampu u Opatovcu osiguran je prostor za klanjanje. Glavni imam u Gunji u kampu vodio klanjanje za bajram-namaz, javlja Vlada na Twitteru.

Marko Mrkonjić/PIXSELL

10:54 Srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin ocijenio je danas mjeru hrvatskih vlasti kao rasizam, piše Blic .

- Nema ni jedne druge riječi za ovo - kazao je Vulin i napomenuo da ne postoji povezanost između kretanja roba i izbjeglica, kao niti povezanost između granica na kojima prelazi roba i migranti.

10:51 Može se konstatirati da situacija nije dobra. Vrlo brzo će se zaboraviti tko je prvi počeo. Nužno je problem riješiti jer trpe gospodarstva. Najgore je što se dižu tenzije u obje zemlje. Predlažem da se dva premijera nađu kod granice. Da dođu hladne glave i pokušaju riješiti problem, kazala je u programu televizije N1 bivša hrvatska premijerka i aktualna saborska zastupnica Jadranka Kosor.

- Rješenje je u dogovoru, ne telefonskom, nego u razgovoru Milanovića i Vučića - kazala je Kosor. - Vraćati neprekidno milo za drugo jedni drugima je najgora politika jer to politika nije - zaključila Kosor.

10:47 17. izvanredni vlak krenuo je iz Tovarnika u 9:30 sati. Vožnja prema Botovu trajat će oko 4 i pol sata, objavila je Vlada.

10:44 O zatvaranju granice sa Srbijom danas se raspravljalo i u Saboru.

- Zaustavljajući svojim odlukama i civilni promet, civilni život, ponašaju se i prema Srbiji i prema Mađarskoj i još nekim državama kao Mad Max, upravo takvo je ponašanje našeg premijera. Što se s njim događa u ovom završnom dijelu mandata njegove Vlade? - upitao je tražeći stanku HDSSB-ov Boro Grubišić.

10:41 Srpski ministar pravosuđa Nikola Selaković izjavio je u četvrtak da je Srbija brutalno napadnuta time što je Hrvatska zatvorila granicu za vozila srpskih registracijskih oznaka i da se zabranom ulaska srpskih državljana u Hrvatsku krši jedno od osnovnih ljudskih prava - sloboda kretanja, javlja RTS.

10.21 Oko 10 sati izbjeglice u kampu Opatovac je posjetio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i donio im je tri tone jabuka koje će biti podijeljene u kampu u kojem trenutno ima oko 2500 ljudi. Pred kampom na registraciju čeka stotinjak ljudi. Na samom ulazu u kamp je mala tržnica odnosno mjesto na koje građani donose odjeću i obuću kako bi se izbjeglice mogle obući i zaštititi od hladnoće. Idriz Bešić, glavni imam Vukovarsko-srijemske županije predvodio je jutros molitvu u povodu Kurban-bajrama, najvećeg islamskog blagdana. Izbjeglice je pozdravio i zaželio im da se što prije vrate kući.

Izbjeglice i dalje stižu u Hrvatsku preko Bapske. Sad je pješice stigla grupa od oko 150 ljudi. Kod kampa je desetak buseva punih ljudi koji čekaju da krenu prema Mađarskoj.

9:33 Bajakovo ostaje zatvoreno za sva vozila sa srbijanskom registarskom tablicom dok god izbjeglice ne krenu i preko Horgoša - rekao je ispred kampa u Opatovcu ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Marko Mrkonjić/PIXSELL

9:09 Po završetku sastanka Europskog vijeća premijer Zoran Milanović je kazao da šefovi država članica EU nisu razgovarali o problemu između Hrvatske i Srbije, javlja Večernji list.

- Nitko na sastanku Europskog vijeća, nekakvo pismo koje je pisao Vučić nije niti vidio jer ga nitko nije niti distribuirao - kazao je Milanović i dodao da se tom izjavom "ne ruga Srbiji".

8:19 Oko 1200 izbjeglica hrvatska policija prevezla je u Terezino Polje. Tamo ih je preuzela mađarska policija koja će ih usmjeriti dalje prema Austriji.

7:48 Postoji mogućnost da će dio izbjeglica iz Opatovca biti prebačeno u prihvatni centar u Belom Manastiru, javlja Večernji list.

16. vlak krenuo je iz Tovarnika u 3.09 sati, a u Botovo dolazi za oko sat i pol. U kolodvoru Tovarnik u tijeku je ukrcaj izbjeglica u 17. izvanredni vlak, izvijestio je HŽ.

7:18 U Hrvatsku je do sada ušlo oko 47.000 izbjeglica. Najviše ih dolazi u prihvatni centar u Opatovac. Jutros ispred ulaza nema gužve. Zbog kiše sve su izbjeglice puštene u centar. Noćas je bilo vrlo prometno, stiglo je više tisuća izbjeglica, među kojima i mnogo djece, javlja HTV.

Srbija uvela blokadu

Istekao je rok koji je Srbija postavila Hrvatskoj da prekine blokadu za kamione . Od ponoći je Srbija na svim graničnim prijelazima zabranila ulazak robe i kamiona iz Hrvatske, dok putnički promet teče nesmetano.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:18

Nakon što je Srbija uvela protumjere, hrvatska granična policija prestala je propuštati i putnička vozila sa srpskim tablicama. Granica se sa srpske strane ne može prijeći ni pješke.

Srbija poručuje da je primorana uvesti mjere.

- Nismo zadovoljni time, nismo sretni, ali to su mjere kojima štitimo svoju državnost - poručio je srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović te istaknuo da je Srbija spremna u svakom trenutku opozvati ovu odluku ukoliko Hrvatska postupi po pravilima EU i omogući promet za teretna vozila ne samo iz Srbije nego i iz drugih zemalja.

Milanović: Ova mjera je smiješna

- Žao mi je zbog toga, ali ova mjera je smiješna i mi ćemo na to odgovoriti. Točno kako, to će reći ministar unutarnjih poslova. Neće biti nasilja i rata, da se razumijemo. Sve je mirno. Ali ovo nije normalno ponašanje, izjavio je premijer Zoran Milanović noćas oko 1 sat, nakon što je čuo za protumjere koje je uvela vlada Srbije nakon hrvatske odluke o djelomičnom zatvaranju Bajakova.

- Meni je žao. Ali takva vrsta manipuliranja možda prođe u Beogradu, ali ne u Zagrebu i Bruxellesu. I dalje o stajem otvoren za dijalog - dodao je Milanović, a javlja Večernji list.

- Sve što sam tražio od Srbijanaca je da dio ljudi preusmjere na Horgoš, ali očito imaju dogovor s Budimpeštom i ne žele to napraviti. Kao članica EU to ne možemo tolerirati. Ne mogu dopustiti da svi ljudi koji nekontrolirano putuju kroz Srbiju kao da nema države završavaju organizirano na hrvatskoj granici. Molim da dio ide na Horgoš - zaključio je hrvatski premijer.

Patrik Macek/PIXSELL

Kolona na Bajakovu 11 km

HAK jutros javlja da je na graničnom prijelazu Batrovci (Republika Srbija) prekinut promet za sve kategorije vozila". Na graničnom prijelazu Tovarnik otvoren je promet za osobna vozila i autobuse. Kolona teretnih vozila na GP Bajakovo duga je oko 11 km.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:26

Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

>>> Ekskluzivno: U petak u novom Expressu donosimo tajne transkripte Milanović - Merkel


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 611
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa