Obavijesti

News

Komentari 26

Srbija pooštrava kazne: Za silovatelje doživotni zatvor?

Srbija pooštrava kazne: Za silovatelje doživotni zatvor?

Najgore silovatelje, koji iživljavaju svoje patološke nagone, neće zaustaviti ni strože kazne, rekao je profesor Milan Škulić s Pravnog fakulteta u Beogradu

VIDEO

Kazna za silovanje u Srbiji dosad je bila od 5 do 12 godina zatvora, prema novoj inicijativi neke kazne bi se učetverostručile. Prijedlog je da se najgore silovatelje kažnjava s najmanje 10 godina zatvora, a moguće i doživotnom robijom.

Predlažu se i veće kazne za slučajeve u kojima su silovatelji bili bliski žrtvi, kad se radi o roditeljima, nastavnicima ili mentorima. Dosad je za takve slučajeve kana bila od jedne do 10 godina, prema novom zakonu bila bi od pet do 12 godina zatvora.

Najmanje 10 godina prijedlog je za kaznu silovanja u slučaju u kojem je dijete preminulo, a najveću u tom slučaju da bude doživotni zatvor. One koji su u stanju počiniti najgore zločine neće spriječiti ni strože kazne, upozorava struka u Srbiji, prenosi Telegraf.rs.

Najgore silovatelje, koji iživljavaju svoje patološke nagone, neće zaustaviti ni strože kazne, rekao je profesor Milan Škulić s Pravnog fakulteta u Beogradu. Radna grupa koja priprema izmjene kaznenog zakona razmatrat će prijedloge za pooštravanje kazni. U ženskom autonomnom centru Srbija smatraju kako ima još dosta problema.

- Nemamo sistem nadzora nad počiniteljima najgorih kaznenih djela kad izađu iz zatvora. Nemamo krizne centre za žrtve silovanja ni proceduru da prvo idu na pregled, a onda daju iskaz. Imamo ozbiljan problem s velikim brojem prijava koje nikad ne dođu do tužiteljstva, a koje propadnu još u fazi prijave na policiji - rekla je Vanja Macanović iz ženskog autonomnog centra, prenosi Telegraf.rs.

Srbija još nije definiciju silovanja uskladila s Istanbulskom konvencijom po kojoj je osnovni element silovanja da nije bilo pristanka na seksualni odnos. U srpskom zakonodavstvu silovanje je ako je bilo prisile i ako se žrtva opirala, čak i kad se radi o djeci.

- U našem je zakonu to da se očekuje od žrtve da se opire, ali znamo za slučajeve kad se žrtve 'zalede' od straha, tu je i korištenje droge za silovanje, a tada nema otpora. Definicija silovanja u našem zakonu je loša i ne prijavljuju se svi slučajevi. Još se nismo oslobodili ni predrasuda prema žrtvama - dodaje Macanović iz ženske udruge.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu