Obavijesti

News

Komentari 28

Srednjoškolci postigli svjetski uspjeh i 'rasturili matematiku'

Srednjoškolci postigli svjetski uspjeh i 'rasturili matematiku'

Hrvatski srednjoškolci osvojili su čak šest medalja na IJSO-u (International Junior Science Olympiad) na Baliju za učenike do 16 godina

VIDEO

Učenici iz Zagreba, Splita i Varaždina bili su najbolji na natjecanju 270 učenika iz 48 zemalja u prirodnoznanstvenim predmetima.

Na natjecanju iz fizike, kemije i biologije nadmetalo se 270 učenika iz 48 zemalja. Darijan Gudelj iz III. gimnazije Split osvojio je srebrnu medalju, dok su se učenici Luka Bulić Bračulj i Barbara Sumić, također iz te splitske škole, Luka Kraljević i Ema Moškatelo iz zagrebačke XV. gimnazije, te Andrea Križanić iz Prve gimnazije Varaždin iz Indonezije vratili s brončanim medaljama.

Darijan Gudelj, Luka Bulić Braculj i Barbara Šumić iz Splita dio su pobjedničkog tima

- Osim faktografskog znanja, tražilo se i logičko razmišljanje. Često se u testovima nađe pojam viših razreda ili pojam koji nije u srednjoškolskom programu. Oni nam taj nepoznati pojam objasne dovoljno da mi dalje logičkim razmišljanjem možemo riješiti zadatke koji se odnose na njega. Osim tog teorijskog testa, zadan nam je i test višestrukog izbora s 30 zadataka te eksperimentalni dio za tročlane timove. I tu težište nije bilo na faktografiji, nego se očekivalo spretno rukovanje laboratorijskom opremom te donošenje zaključaka i računanje - kaže nam Darijan Gudelj.

Taj mladi Splićanin natjecao se na brojnim državnim natjecanjima iz tehničkog, hrvatskog i fizike, a iz matematike je bio tri godine zaredom državni prvak. Natječe se i iz robotike te je na ovogodišnjem Robocupu - svjetskom natjecanju iz robotike u disciplini robotskog nogometa bio drugi.

Odlazak učenika na IJSO omogućilo je hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a s njima su u svojstvu mentora bili nastavnici Filip Torić, Branimir Bertoša i Andreja Lucić sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

- Najzanimljiviji dio natjecanja bio je eksperimentalni dio gdje smo radili ekstrakciju ulja muškatnog oraščića. Za samo natjecanje najviše smo se pripremali sami, a imali smo i četiri dana organiziranih priprema na PMF-u u Zagrebu pod vodstvom naših mentora. Tu smo imali pristup laboratorijima, a pomagali su nam i pojedini profesori iz škole. Ove godine naša se ekipa sastojala od vrlo kvalitetnih članova koji su, prvenstveno marljivim radom i uz pomoć mentora, ostvarili ovaj rezultat na koji smo vrlo ponosni. Nadam se da ću sudjelovati na još međunarodnih natjecanja jer je put na Bali bio jedno zaista nezaboravno iskustvo, i to ne samo zbog natjecanja, nego i zbog druženja s djecom iz cijelog svijeta - rekla nam je Barbara Šumić (15).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...