News

Komentari 11

Srndaća udarili autom i ostavili kraj ceste u Zagrebu: 'Bio je u šoku, za njih je to jako opasno'

Srndaća udarili autom i ostavili kraj ceste u Zagrebu: 'Bio je u šoku, za njih je to jako opasno'

Kada zaprimimo srnu ili srndaća kojeg je udario auto, uvijek je najteže izgurati prvu noć jer budu u tolikom šoku da od njega mogu i umrijeti. Srećom, ovaj je srndać preživio, rekao nam je ravnatelj zoološkog vrta

Početkom prošlog tjedna, Azil Dumovec zadobio je poziv zabrinutog građana - pronašao je srndaća kako leži uz rub ceste u Mihaljevcu.

POGLEDAJTE VIDEO: Srndaća udario auto u Zagrebu 

Srndaća su odmah prebacili u oporavilište za divlje životinje u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Bio je u velikom šoku pa su ga po primitku odmah morali sedirati.

- Kada zaprimimo srnu ili srndaća kojeg je udario auto, uvijek je najteže izgurati prvu noć jer budu u tolikom šoku da od njega mogu i umrijeti. Srećom, ovaj je srndać preživio - rekao nam je ravnatelj zoološkog vrta, Damir Skok.

Nakon detaljnog pregleda ustanovili su da nije ništa slomio.

- Bili smo jako sretni kada smo vidjeli da neće trebati kiruršku intervenciju, jer je to značilo i njegov brži povratak u prirodu. Nakon nekoliko dana nadgledanja procijenili smo da se može vratiti u svoje stanište - kaže.

Uz pomoć Lovačkog društva ‘Sljeme’ iz Gračana, srndaća su vratili u prirodu u četvrtak ujutro.

- Kod vraćanja srna i srndaća u prirodu važno ih je vratiti tamo gdje su i pronađeni. Ovog smo srndaća vratili malo dalje od ceste, ali u njegovom teritoriju. Budući da je to jak mužjak velikih rogova star oko pet godina, vjerujem da je zauzeo svoj teritorij. Da smo ga vratili bilo gdje drugdje, na teritorij nekog drugog mužjaka, došlo bi do borbe - objašnjava Skok.

Najčitaniji članci