News

Komentari 43

Biskupi poručili: 'Cijepljenje mora biti bez prisile i uvjeta'

Biskupi poručili: 'Cijepljenje mora biti bez prisile i uvjeta'

U poruci podsjećaju na zaključke Kongregacije za nauk vjere, koja je 21. prosinca prošle godine objavila bilješku o korištenju nekih cjepiva protiv bolesti covid-19

Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije objavilo je u petak poruku u kojoj, uoči širenja upotrebe covid potvrda, navode da se u društvu stvorilo “ozračje određenih pritisaka” na necijepljene te istaknulo da cijepljenje mora biti dobrovoljno, bez prisile i uvjetovanja.

“Posljednjih dana stvorilo se ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti. Tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu”, upozorava Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u poruci naslovljenoj “Je li cjepivo protiv koronavirusa moralno prihvatljivo?!”.

U poruci podsjećaju na zaključke Kongregacije za nauk vjere, koja je 21. prosinca prošle godine objavila bilješku o korištenju nekih cjepiva protiv bolesti covid-19. Kongregacija je tada naznačila da cijepljenje ostaje sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije zaraznog agensa ali, po njezinu naputku, ono „mora biti dobrovoljno”.

Stalno vijeće HBK podsjetilo je i da je Kongregacija tada potakla „na proizvodnju, odobravanje, distribuciju i ponudu etički prihvatljivih cjepiva koja ne stvaraju konflikt u savjesti, kod zdravstvenih djelatnika i kod onih koji će se cijepiti.”

Uoči uvođenja šire primjere covid potvrda koje je u Hrvatskoj najavljeno za utorak, 16. studenog, Stalno vijeće HBK je poručilo da je potrebno uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji “iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja”.

Ističu da u tom kontekstu, sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom “trebaju biti bez prisile i uvjetovanja”, kako ističe naputak Kongregacije, posebice u pogledu prava na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu. Isto tako, preporučili su korištenje “neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja”.

Imajući pred sobom čovjeka i njegovo dostojanstvo, ističe Stalno vijeće HBK, "potičemo vjernike i građane, djelatnike društvenih zbivanja, nositelje odgovornih službi u društvu, kao i djelatnike obavijesnih sredstava neka dadnu svoj osobni doprinos u stvaranju zdrave međuljudske klime".

"Neka u sprječavanju zaraze od koronavirusa paze na dostojanstvo čovjeka i njegova ljudska prava kako se ne bi stvorila diskriminacija u društvu. Posebice treba posvetiti pozornost starijima i siromasima i omogućiti im zdravstvenu i svaku drugu brigu da

Najčitaniji članci