News

Komentari 12

Stanovnici favele očajni: 'Lokve krvi posvuda, čovjeka su ubili u sobi male kćeri. To je masakr!'

Stanovnici favele očajni: 'Lokve krvi posvuda, čovjeka su ubili u sobi male kćeri. To je masakr!'

U najsmrtonosnijoj raciji u Brazilu poginulo je 25 ljudi, a među njima i jedan policajac. Brojne udruge i institucije za zaštitu ljudskih prava osuđuju postupak policije. Stanovnici favele su zgroženi

UN-ov Ured za ljudska prava oštro je kritizirao raciju u Rio de Janeiru u kojem je poginulo 25 ljudi, među njima i jedan policajac. Stanovnici favele ispričali su kako je policija ubila osumnjičenika koji se htio predati, no iz policije su sve porekli i tvrde da su pucali u samoobrani. 

U najsmrtonosnijoj raciji u Brazilu sudjelovalo je 200 policajaca i oklopljeni helikopter sa snajperistom. Televizijske ekipe uspjele su iz drugih helikoptera snimiti sumnjivce kako skaču po krovovima, a očajni stanovnici favele su objavljivali snimke obračuna na društvenim mrežama. 

Police operation at Jacarezinho slum in Rio de Janeiro

- U jednoj kući mladići su bili stjerani u kut, htjeli su se predati. Policija ih je htjela pobiti, a neke su čak ubili pred nama - rekao je jedan od njih u snimci. U drugoj snimci, koja pokazuje policajca pokraj kuće čuje se kako govori: "Tjeraju ih u kut, ne žele im dopustiti da se predaju". 

Odvjetnica Maria Júlia Miranda ispričala je za BBC da je saznala od stanovnika kako je jedan od osumnjičenih ubijen u sobi svoje osmogodišnje kćeri te da je navodno obitelj svjedočila ubojstvu. Kako kaže, krv je bila po cijeloj sobi djevojčice, na podu i na krevetu. 

- Bila sam u šoku kad sam to vidjela. Lokve krvi posvuda, na zidovima rupe od metaka - ispričala je Miranda i dodala kako dokazi na mjestu ubojstva nisu sačuvani jer su maknuli tijela. 

Brojne udruge za ljudska prava, uključujući i Amnesty International, osudili su postupke policije i poručili da su dobili mnogo žalbi, ali i fotografija koje su poslali stanovnici favele koji tvrde da je policija upala u njihove kuće i da su ubijali ljude koji im nisu predstavljali nikakav rizik. Izvršna direktorica Amnesty Internationala u Brazilu policijsku akciju nazvala je "masakrom". 

Police operation at Jacarezinho slum in Rio de Janeiro

UN-ov Ured za ljudska prava zatražio je hitnu neovisnu istragu policijske akcije.

Policija je, podsjetimo, pokrenula akciju nakon što je zaprimila informacije da trgovci drogom vrbuju djecu za svoju bandu.

Najčitaniji članci