News

Komentari 22

Stanovnici Markuševca: 'Noćima ne spavamo mirno, a ovaj se osjetio najjače do sad'

Stanovnici Markuševca: 'Noćima ne spavamo mirno, a ovaj se osjetio najjače do sad'

Bio je plitak pa se osjetio jače. Sve se treslo i nisam mogla zaspati. Zapravo ne znam kada sam zadnji put mirno spavala. U neizvjenosti sam svaki dan i samo čekam kada će opet zatresti, kažu nam u Markuševcu

Nakon jučerašnjeg, novi je potres probudio Zagrepčane oko 4 sata i 15 minuta. Bio je jačine od 2,4 po Richteru, međutim stanovnici Markuševca kažu da se osjetio i jače.

POGLEDAJTE VIDEO: Stanovnici Markuševca u strahu od potresa

- Pobudio nas je jutros, sve se jako treslo i čulo kao grmljavina, kasnije nisam mogla zaspati. Ne znam ni tko je u ovom našem kraju, živimo svaki dan u strahu što će biti i hoće li nam se nešto srušiti na glavu - rekla nam je Vesna Ritoša, stanovnica Markuševca čija je kuća u potpunosti stradala u potresu.

- Grozno je to sve. Svaki put kada se zatrese, mi osjetimo jače nego u gradu. Svaki da se ustanemo i čekamo kada će zatresti. Neizvjesnost je ubitačna - kaže.

Od potresa jutros nije stigla provjeriti oštećenja na kući jer je morala na posao.

- Od velikog potresa imali smo serije malih i svaki put otkrijemo da je nešto novo napuklo. Jednostavno, kuća je načeta i svako mrdanje dovodi do još većih oštećenja. Tako je sigurno i ovo današnje - kaže.

Potres je osjetila i Suzana Krhen koja je sa sinom netom prije potresa obnovila kuću koja je u potpunosti stradala.

- Užasno je treslo i probudilo me. Svi živimo na rubu i u neizvjesnosti svaki dan. Ne znam kada sam zadnji puta mirno spavala - priča nam.

Trenutno boravi na katu kuće kod svojih kumova, no uskoro će se morati od tamo iseliti.

- U dvorište su mi postavili kontejner u koji ću se preseliti u kolovozu. Međutim, kako je on u mom dvorištu, a kuća mi je načeta, neka malo jače zatrese i kuća se može srušiti na kontejner, tako da ni to nije sigurna opcija. Da ne govorim za zimu koja je jako hladna - kaže.

Stanovnici Markuševca u stalnom su strahu jer se nalaze u samom epicentru potresa.

- Svaki dan me strah. Ja vam to uopće ne mogu opisati. Ne prođe niti jedan dan da mi ne osjetimo kako se trese. Ta ubitačnost iščekivanja je najgora  - objašnjava nam Suzana.

Misli kako su na njih svi zaboravili.

- Mi smo tu stvarno jako loše prošli, a imam osjećaj da jednostavno nitko ne misli na nas. Zvali smo, predavali papire, kucali na vrata, ali nitko nam ne daje odgovore. Što će biti s nama, ne znam - kaže.

Predala je papire za najam državnog stana, no boji se hoće li ga dobiti.

- Nekoliko ljudi je dobilo rješenja od države, no stan ne mogu naći. Najmodavci se boje potpisati ugovor s državom jer se boje da će im država kasniti s isplatama. Tako da je i ako dobijem rješenje, upitno što će biti dalje - zaključuje.

Najčitaniji članci