Stanovnike deložiraju: 'Ovo je koncentracijski logor za Rome' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 136

Stanovnike deložiraju: 'Ovo je koncentracijski logor za Rome'

Stanovnike deložiraju: 'Ovo je koncentracijski logor za Rome'
16

Nama ne smetaju Romi, mi s njima živimo već godinama već nam smeta ovakav način funkcioniranja Grada Zagreba, rekao je Jozo Jurić, predsjednik mjesnog odbora Petruševec

VIDEO

Počela je deložacija stanovnika Plinarskog naselja. Policija je ogradila teren tako da na samo naselje se ne može ući. Bageri i kamioni su na terenu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:24

Na teren je došao i ravnatelj Zoološkog vrta Zagreb Damir Skok kako bi pomogao u transportu životinja te da ih cijepe i čipiraju. Neki vlasnici su zadržali svoje životinje, dok su drugi dali da ih se smjesti u azil Dumovec. Istaknuo je da nema problema i da sve prolazi mirno. 

- Sretni smo što odlazimo odavde, samo ne želimo da odemo iz lošeg u još gore. Unutra je dvadesetak obitelji, a od 2008. godine nemamo struju. Ja idem u Sopnicu, a oni koji su išli u Petruševec nisu baš zadovoljni uvjetima - rekao nam je mještanin Šefko

Grad Zagreb ne odustaje: Već su uselili 14 obitelji u zgradu
Grad Zagreb ne odustaje: Već su uselili 14 obitelji u zgradu

Stanovnici Petruševca se već dugo vremena bune protiv ovakvog rješenja Grada koji je odlučio obitelji preseliti u tu zgradu. Tvrde da se ne protive dolasku novih susjeda zato što ih je dio romske nacionalnosti, već što zgradu smatraju neadekvatnom za život. Kažu i da Grad nije vlasnik zgrade jer nema uredne papire. 

Jozo Jurić, predsjednik mjesnog odbora Petruševec kaže da je ova zgrada koncentracijski logor za Rome.

- Nemaju nikakvu dokumentaciju, uporabnu dozvolu niti je gradska skupština prenamijenila prostor. Ovo je nikakvo rješenje. Nama ne smetaju Romi, mi s njima živimo već godinama već nam smeta ovakav način funkcioniranja Grada Zagreba - kaže.

Jurić je rekao da su romske obitelji u Petruševec došli u konvoju, pod policijskom pratnjom i Hitnom pomoći. Bilo je oko 40 vozila, dodao je.  

- Danas nismo prosvjedovali. Vidjeli smo s kim i s čim imamo posla. Očito, niti institucije rade svoj posao, niti ima pravde za male stanovnike kao što smo mi. Povrijeđeni smo, a mislim da su isto tako i doseljenici povrijeđeni. Došlo je 15 policijskih kombija sa specijalcima, zaštitarima, tri Hitne pomoći. Tu nešto ne štima čim se 2019. građani na takav način preseljavaju - rekao je Jurić. 

Marina Zagorec, zamjenica pročelnika za imovinsko pravne poslove tvrdi da je sve čisto i da su sve obitelji s Plinarskog naselja preselili bez ikakvih problema.

- Imamo svu potrebnu dokumentaciju i kao sto vidimo cijeli proces proteče mirno i bez ikakvih ekscesa - rekla je.

Novopečeni stanovnici Petruševca kažu da su zadovoljni sa stanovima i uvjetima, ali su i zabrinuti zbog budućnosti. 

- Ovdje je puno bolje nego u Plinarskom naselju, ali se bojimo da ne bi bilo problema. Znate, tu će sigurno dolaziti i oni koji tu ne žive pa i obitelji koji su u sukobu - rekao je novi stanar Petruševca Smajo. 

Iz građanske inicijative su poručili da fali previše preduvjeta da bi se u Petruševac naselilo veliki broj ljudi, a i smeta im način na koji je Grad Zagreb to napravio. 

- Ovdje je trebao biti tehnološki park, a uselili su obitelji ovdje pod sumnjivim okolnostima. Imali smo brojne sastanke s gradonačelnikom Bandićem, ali sve bezuspješno. Prvo je trebalo sagraditi vrtiće, škole, osigurati uvjete. Pa tu je nezaštićena pruga, straćare, a bit će brojne djece - kazao je Pero Diankov iz građanske inicijative. 

Kada su se pobunili prošlog tjedna, gradonačelnik Milan Bandić nije se ni pojavio na terenu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 136

VIDEO

VIDEO Prepoznajete li ga? Ovo je muškarac kojeg sumnjiče za silovanje djevojke u Splitu
JAVITE POLICIJI

VIDEO Prepoznajete li ga? Ovo je muškarac kojeg sumnjiče za silovanje djevojke u Splitu

Splitska policija i dalje traga za monstrumom koji je 16. lipnja šipkom izudarao djevojku nakon čega ju je silovao

HDZ-ov gradonačelnik Jenkač se potukao s vojnikom: Pobjegao pa se onda sam javio na policiju
DRAMA U NOVOM MAROFU

HDZ-ov gradonačelnik Jenkač se potukao s vojnikom: Pobjegao pa se onda sam javio na policiju

Siniša Jenkač nam je potvrdio da je sudjelovao u incidentu te da izražava žaljenje. Kako nam kaže, ne smije iznositi detalje jer je istraga u tijeku
Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava  za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...
RAT U DOMOVINSKOM POKRETU

Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...

Nacional je objavio izjave visokog izvora iz DP-a da je Penava često bio u restoranu kod osuđenog vlasnika. Penava: Znam tko je taj visoki izvor, on je htio da u tom restoranu dočekamo rezultate, ali sam to uspio spriječiti...