Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
136 komentara

Stanovnike deložiraju: 'Ovo je koncentracijski logor za Rome'

Nama ne smetaju Romi, mi s njima živimo već godinama već nam smeta ovakav način funkcioniranja Grada Zagreba, rekao je Jozo Jurić, predsjednik mjesnog odbora Petruševec

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
136 komentara

Počela je deložacija stanovnika Plinarskog naselja. Policija je ogradila teren tako da na samo naselje se ne može ući. Bageri i kamioni su na terenu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Na teren je došao i ravnatelj Zoološkog vrta Zagreb Damir Skok kako bi pomogao u transportu životinja te da ih cijepe i čipiraju. Neki vlasnici su zadržali svoje životinje, dok su drugi dali da ih se smjesti u azil Dumovec. Istaknuo je da nema problema i da sve prolazi mirno. 

- Sretni smo što odlazimo odavde, samo ne želimo da odemo iz lošeg u još gore. Unutra je dvadesetak obitelji, a od 2008. godine nemamo struju. Ja idem u Sopnicu, a oni koji su išli u Petruševec nisu baš zadovoljni uvjetima - rekao nam je mještanin Šefko

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

PROSVJEDI U PETRUŠEVCU Grad Zagreb ne odustaje: Već su uselili 14 obitelji u zgradu

Stanovnici Petruševca se već dugo vremena bune protiv ovakvog rješenja Grada koji je odlučio obitelji preseliti u tu zgradu. Tvrde da se ne protive dolasku novih susjeda zato što ih je dio romske nacionalnosti, već što zgradu smatraju neadekvatnom za život. Kažu i da Grad nije vlasnik zgrade jer nema uredne papire. 

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Jozo Jurić, predsjednik mjesnog odbora Petruševec kaže da je ova zgrada koncentracijski logor za Rome.

- Nemaju nikakvu dokumentaciju, uporabnu dozvolu niti je gradska skupština prenamijenila prostor. Ovo je nikakvo rješenje. Nama ne smetaju Romi, mi s njima živimo već godinama već nam smeta ovakav način funkcioniranja Grada Zagreba - kaže.

Jurić je rekao da su romske obitelji u Petruševec došli u konvoju, pod policijskom pratnjom i Hitnom pomoći. Bilo je oko 40 vozila, dodao je.  

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

- Danas nismo prosvjedovali. Vidjeli smo s kim i s čim imamo posla. Očito, niti institucije rade svoj posao, niti ima pravde za male stanovnike kao što smo mi. Povrijeđeni smo, a mislim da su isto tako i doseljenici povrijeđeni. Došlo je 15 policijskih kombija sa specijalcima, zaštitarima, tri Hitne pomoći. Tu nešto ne štima čim se 2019. građani na takav način preseljavaju - rekao je Jurić. 

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Marina Zagorec, zamjenica pročelnika za imovinsko pravne poslove tvrdi da je sve čisto i da su sve obitelji s Plinarskog naselja preselili bez ikakvih problema.

- Imamo svu potrebnu dokumentaciju i kao sto vidimo cijeli proces proteče mirno i bez ikakvih ekscesa - rekla je.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Novopečeni stanovnici Petruševca kažu da su zadovoljni sa stanovima i uvjetima, ali su i zabrinuti zbog budućnosti. 

- Ovdje je puno bolje nego u Plinarskom naselju, ali se bojimo da ne bi bilo problema. Znate, tu će sigurno dolaziti i oni koji tu ne žive pa i obitelji koji su u sukobu - rekao je novi stanar Petruševca Smajo. 

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Iz građanske inicijative su poručili da fali previše preduvjeta da bi se u Petruševac naselilo veliki broj ljudi, a i smeta im način na koji je Grad Zagreb to napravio. 

- Ovdje je trebao biti tehnološki park, a uselili su obitelji ovdje pod sumnjivim okolnostima. Imali smo brojne sastanke s gradonačelnikom Bandićem, ali sve bezuspješno. Prvo je trebalo sagraditi vrtiće, škole, osigurati uvjete. Pa tu je nezaštićena pruga, straćare, a bit će brojne djece - kazao je Pero Diankov iz građanske inicijative. 

Kada su se pobunili prošlog tjedna, gradonačelnik Milan Bandić nije se ni pojavio na terenu. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message