News

Komentari 54

Statičar o kući Žinićeva sina: Bio je previd, nisu znali čija je kuća

Statičar o kući Žinićeva sina: Bio je previd, nisu znali čija je kuća

Sve oštećene kuće kolege su označili crvenom naljepnicom. Stavili su i tu kuću u aplikaciju, da je napuštena i ne koristi se. Vjerojatno je bio previd. Nisu imali ime i prezime ni za jednu kuću, rekao je statičar za N1

Nedaleko od kuće sisačkog župana Ive Žinića u Glini je i kuća njegova sina Darija. Ruševna kuća dobila je crvenu naljepnicu, a na njoj se pojavilo i slovo R (kao oznaka za rušenje op.a.), a statičar Krunoslav Komesar za N1 je ispričao da je ta kuća bila jedna u niz koje su pregledane prvih dana nakon potresa. 

POGLEDAJTE VIDEO: Uživo ispred kuće Žinićeva sina

- Kolege nisu ni ulazile u kuće. Sve oštećene kuće kolege su označili crvenom naljepnicom. Stavili su i tu kuću u aplikaciju, da je napuštena i ne koristi se. Vjerojatno je bio previd. Nisu imali ime i prezime ni za jednu kuću. To su ljudi koji su došli iz svih dijelova Hrvatske. Htjeli su upozoriti ljude da se ne približavaju tim kućama jer su opasne za ljude - rekao je Komesar. 

Na pitanje hoće li tu kuću država rušiti, rekao je da njihove oznake samo govore o tome jesu li sigurne. 

- Kasnije druge državne službe vežu na našu bazu i vjerojatno će odlučiti koje će se kuće rušiti, a koje neće - rekao je. 

Podsjetimo, inženjer Josip Atalić je jučer za 24sata rekao da njihovi inženjeri sigurno nisu stavili veliko slovo 'R' na kuću. 

- Inače, kuće koje su već bile srušene od prije ne dobivaju crvene naljepnice. Ta je ulica obiđena neposredno nakon potresa. Naljepnica je stavljena preventivno, ali je u aplikaciji uneseno da je od prije oštećena i da je napuštena. Svi podaci iz aplikacije dostupni su svim službama, tako da s tim opisom ta nekretnina neće moći biti srušena o državnom trošku - rekao je Atalić.

- Sve je rađeno u dobroj volji. Ljudski je griješiti. Imamo oko 20.000 pregleda. Volonteri dolaze ovdje otvorena srca pomoći ljudima, ne gledamo ime, nacionalnost… - rekao je uz komentar da statičari rade samo sigurnosnu procjenu.

POGLEDAJTE VIDEO

Kaže da imaju 42.090 prijava koje se stalno mijenjaju.

- Računamo da ćemo pasti na 35.000 kada sve pročistimo. Sada smo prešli polovicu, a ako ćemo imati 35.000 prijava, znači da smo na 60 posto. Možda će trajati još dva-tri tjedna, a možda i mjesec dana - rekao je Komesar.

Najčitaniji članci