Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
35 komentara

Štern: 'Uprava Ine bila je samo formalna, MOL je bio glavni'

U nastavku suđenja Ivi Sanaderu, Davor Štern je u svojem svjedočenu izjavio da je MOL donosio sve odluke, te da se pritom nije vodilo računa o interesima Ine

Zagreb: Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu za aferu INA-MOL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
35 komentara

Svjedočenjem bivšeg šefa Nadzornog odbora Ine Davora Šterna koji je kazao da je Uprava Ine bila 'samo formalna' te da je MOL donosio sve odluke pri čemu se nije vodilo računa o interesima Ine, u ponedjeljak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu za primanje mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini za što je suoptužen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi, iako je i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Borna Filić/Pixsell U ISTO VRIJEME U ZAGREBU Na sudu danas Sanader, Kirin, Kalmeta, Bandić i Zlatar-Violić

- Uprava Ine bila je samo formalna jer je sve odluke donosio odbor izvršnih direktora, a čulo se i da se već izmjenama ugovora iz 2009. naveliko raspravljalo o gašenju rafinerije Sisak. MOL je imao 44 posto vlasništva, a praktički je donosio sve odluke, pri čemu se nije vodilo računa o interesima Ine - svjedočio je Štern.

Sutkinja upozorila: Neću vam dozvoliti manipulacije

Šternovom svjedočenju prethodila je rasprava sutkinje Maje Štampar Stipić sa Sanaderovom braniteljicom Jadrankom Sloković koju je upozorila zbog odugovlačenja postupka.

Zagreb: Počelo ponovljeno suđenje Ivi Sanaderu u aferi INA-MOL TRAŽILI IZUZEĆA Sud odbio Sloković i Sanadera: Nastavljaju suđenje za Ina-Mol

- Zbog išijasa i viroza neću dozvoliti odgode rasprava. Neću dozvoliti ni da manipulirate s ovim vijećem. Zastara u ovom predmetu je brzo, a vi ste popis rasprava dobili još u 11 mjesecu lani. Od tada su rasprave odgađane zbog bolesti optuženika koji je viđen u Parizu te zahtjeva za izuzećem. Ne možete doslovno prije početka rasprave odgađati raspravu zbog bolesti jer ste znali i ranije da ste bolesni. Sud to smatra odugovlačenjem - kazala je sutkinja.

Sloković zatražila izuzeće sutkinje

Sloković je sutkinji zamjerila što je na prošloj raspravi Sanaderu odredila branitelja po službenoj dužnosti, navodeći kako je u '10 godina i više predmeta na ovom sudu Sanaderova obrana niti jednom nije izostala'.

- Zadnji put smo ja i kolega Prodanović bili bolesni. Sud je znao da kolega Prodanović ide na operaciju koljena, a smatram stvarno neprimjerenim da se preko HZZO-a i mog liječnika provjerava jesam li ja bolesna ili lažem. Tražim izuzeće vas, članica vijeća i zamjenice predsjednika suda jer smatram da ste pristrani - kazala je Sloković.

Sanader je prigovorio sudskom vijeću da 'ima pravo na obranu s izabranim braniteljima' te da 'ne želi branitelja koji mu se nameće'. Odvjetnik Nikola Drobec, koji je prvookrivljenom dodijeljen po službenoj dužnosti tražio je odgodu od tri mjeseca kako bi se upoznao s predmetom, što je sutkinja odbila.

Zagreb: Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu za aferu INA-MOL ZBOG NEDOLAZAKA Sutkinja je Sanaderu dodijelila branitelja: 'To je kršenje prava'

Što se pak tiče zahtjeva za izuzećem, sud je obrani uskratio to pravo, a oni se na odluku mogu žaliti Vrhovnom sudu u roku tri dana.

10 milijuna eura mita

Riječ je o slučaju u kojem je Sanader ranije zbog primanja mita od Hernadija bio osuđen na 10 godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message