Obavijesti

News

Komentari 30

'Stimulirajte ljude da se cijepe, neka im država plaća dopunsko zdravstveno osiguranje...'

'Stimulirajte ljude da se cijepe, neka im država plaća dopunsko zdravstveno osiguranje...'

U SDP-u ne zagovaraju represiju i prisilu nego sustavan i mudar pristup politici očuvanja javnozdravstvenog sustava i zdravlja građana, a ne da se sva odgovornost prebacuje na naše sugrađane i poduzetnike.

Želimo li se vratiti u normalne radne i životne uvjete, ostvariti uspješnu turističku sezonu, nema druge nego pridržavati se i dalje epidemioloških mjera i što prije procijepiti stanovništvo, a s cijepljenjem kasnimo, upozorila je Andreja Marić (SDP) u Saboru. Daleko smo od potrebnih bar 70% procijepljenih.

- Zakazala je isprva Europske komisija, Vlada Republike Hrvatske, kao i Stožer. Sada imamo na dispoziciji 1,3 milijuna doza cjepiva; hoćemo li ga bacati kad istekne rok uporabe? Kampanja za poticanje građana na cijepljenje je manjkava. Trebalo je i trebat će uložiti dodatne ljudske i financijske resurse u promociju cijepljenja. Članovi Stožera više nemaju težinu, ne može o cijepljenju govoriti ministar Božinović, Stožer je kontaminiran: dvostrukim mjerilima, krivim odlukama, greškama u radu unatoč upozorenjima struke i oporbe, politiziranjem, uključivanjem članova stožera direktno u predizbornu kampanju. Sve se to zamjerilo se građanima - upozorila je Marić u slobodnom govoru. 

Plenković o cijepljenju: Tri su sektora o kojima razmišljamo drugačije i o njima raspravljamo
Plenković o cijepljenju: Tri su sektora o kojima razmišljamo drugačije i o njima raspravljamo

Napominje kako je povjerenje u institucije i rad Stožera, time i u samo cijepljenje opterećeno dodatnim aferama se dodatno smanjilo, a nije čula da se itko, od premijera, članova Vlade i Stožera javno ispričao građanima zbog tih grešaka te upitala vladajuće što čekaju.

- Sve studije do sada pokazuju da je cjepivo neškodljivo, da je efikasno, da štiti od teških oblika bolesti i smrtnih ishoda. Cijepljenje nije čipiranje, nuspojave su zanemarive u odnosu na korist od cijepljenja. Protivnici cijepljenja kažu da je cjepivo eksperimentalno, da postoje neželjene posljedice. Pitam ih: nije li svaki lijek, svaki antibiotik, anksiolitik, koji ljudi često bez pogovora uzimaju i traže, lijekovi koje koristimo u liječenju COVID-a, također bio ili jest eksperimentalan, a ima i mogućih ozbiljnih nuspojava - kazala je SDP-ovka koja je po struci liječnica. 

U SDP-u kaže ne zagovaraju represiju i prisilu nego sustavan i mudar pristup politici očuvanja javnozdravstvenog sustava i zdravlja građana, a ne da se sva odgovornost prebacuje na naše sugrađane i poduzetnike. 

Đikić: Delta varijanta može i uz cijepljenje stvarati problem
Đikić: Delta varijanta može i uz cijepljenje stvarati problem

- Mrkva je uvijek bolja nego batina: stimulirajte ljude na cijepljenje, postoje modeli preuzimanja obaveze plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja od strane države, benefiti od strane jedinica lokalne samouprave itd. Turistički djelatnici, prosvjetni djelatnici, djelatnici u javnim službama, ministarstvima - cijepite se! - poručila je Marić.

Navela je kako je poražavajući podatak o 35% procijepljenosti zaposlenika Ministarstva zdravstva. Apelirala je i na mlade da se cijep, jer ako se ne procijepimo u velikom broju na jesen na prijeti novi val. Pozvala je i kolege zastupnike da iskoristite ustavnu ljetnu stanku i u razgovorima motiviraju građane za cijepljenje.  Vladajući, kaže, moraju riješiti dosadašnje probleme s izdavanjem COVID potvrda primjerice za one koji su preboljeli COVID i cijepljeni jednom dozom ili su cijepljeni izvan Hrvatske te omogućiti cijepljene svima koji nisu u sustavu HZZO-a, na vrijeme dati rješenje kad istekne 210 dana od važenja COVID potvrde.