Obavijesti

News

Komentari 53

Stiže velika promjena vremena

Stiže velika promjena vremena

DHMZ u priopćenju upozorava da će nakon iznadprosječno toplih, u prvom dijelu ovog tjedna i kišovitih dana, od četvrtka 11. veljače, uslijediti nekoliko dana vrlo hladnog, uglavnom suhog i sunčanijeg vremena

VIDEO

U Hrvatskoj će u utorak biti promjenljivo, u prvom dijelu dana pretežno oblačno vrijeme, a povremene kiše bit će na na sjevernom Jadranu, u gorju te osobito u Dalmaciji gdje će kiša biti lokalno izraženija i praćena grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

tuča 01:29

Poslijepodne će biti i duljih sunčanih razdoblja. Navečer je u najsjevernijim predjelima moguća je susnježica.

Vjetar će puhati slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, poslijepodne na sjeveru u okretanju na sjeverozapadni i sjeverni.

Na Jadranu će umjereno i jako jugo okretati na jugozapadnjak i slabjeti.

Najviša dnevna temperatura većinom će se kretati između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva, u najsjevernijim krajevima i gorju niža, a na jugu i malo viša.

Osjetan pad temperature: Opet nas očekuje snijeg diljem zemlje
Osjetan pad temperature: Opet nas očekuje snijeg diljem zemlje

Stiže zahladnjenje

DHMZ u priopćenju upozorava da će nakon iznadprosječno toplih, u prvom dijelu ovog tjedna i kišovitih dana, od četvrtka 11. veljače, uslijediti nekoliko dana vrlo hladnog, uglavnom suhog i sunčanijeg vremena. Štoviše, u četvrtak će zahladnjeti doslovno preko noći te će do kraja tjedna biti zamjetno hladnije od prosjeka, na Jadranu s jakom i olujnom burom.

Na Jadranu će prije zahladnjenja mjestimice biti obilnije oborine, uz pljuskove i grmljavinu. Uz nastavak prognozirane oborine očekuje se povećanje vodostaja rijeka na područjima uz Jadran te u njegovu zaleđu, što će biti izraženije prema jugu. Puhat će umjereno i jako jugo te jugozapadnjak.

U četvrtak, s odmicanjem ciklone preko Hrvatske na istok Europe i jačanjem anticiklone nad sjevernom i srednjom Europom, u naše će krajeve prodrijeti vrlo hladan zrak sa sjevera kontinenta.

Temperatura će se u Hrvatskoj sniziti za 10-15 stupnjeva, a hladni val zahvatit će i Jadran. Pritom će u drugoj polovini tjedna jutarnje temperature na kopnu vrlo vjerojatno posvuda biti niže od -5 °C, u gorju i od -10 °C, a najviše dnevne oko 0 °C, u gorju niže.

Stižu nam natprosječne zimske temperature - negdje i do 16°C
Stižu nam natprosječne zimske temperature - negdje i do 16°C

I na moru će biti noćnih i jutarnjim minusa, osobito za vikend. Dnevna temperatura će uglavnom biti blago pozitivna, ali će jaka i olujna bura zamjetno pojačavati osjet hladnoće. Zbog vrlo vjetrovitog vremena treba računati na poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu, a uslijed niskih temperatura bit će i poledice, moguće čak i na otocima.

Iako tako hladno vrijeme u kopnenim krajevima nije u veljači rijetkost, na Jadranu jest, pa je stoga i utjecaj hladnoće zamjetno veći, posebice kada puše bura. Savjetuje se stoga u negrijanim prostorima osigurati zagrijavanje ili ispustiti vodu iz vodovodnih instalacija da uslijed eventualnog smrzavanja ne bi došlo do pucanja cijevi. Agrometeorolozi pak savjetuju neophodnu zaštitu bilja od hladnoće, osobito onih kod kojih je krenula vegetacija zbog topline iz prethodnog razdoblja. Također preporučaju povrće na otvorenom prekriti zaštitnim folijama, a staklenike, plastenike i klijališta zatvoriti i zagrijavati. Mlade voćke posađene u jesen treba dodatno zaštititi. Životinjama treba osigurati dodatnu količinu hrane i odmrzavati pitku vodu.

HAK: Kolnici mokri i skliski

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a na Jadranskoj magistrali (DC8) na predjelu Veliki Žali vozi se naizmjence, jednim trakom, zbog odrona, upozoravaju u utorak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče do 21. veljače zbog izvanrednog održavanja na vijaduktu Drežnik u smjeru Dubrovnika vozi se suženim kolnikom zbog čega su mogući kraći zastoji.

Snijeg u unutrašnjosti, a na Jadranu pljuskovi i grmljavina
Snijeg u unutrašnjosti, a na Jadranu pljuskovi i grmljavina

Do 27. veljače od 8 do 16 sati zbog izvanrednih prijevoza povremeno će se zaustavljati sav promet u zoni čvora Žuta Lokva u smjeru Zagreba.

Od danas u 20 sati do sutra u 6 sati vozit će se obilazno na autocesti A1 zbog radova od čvora Bisko do čvora Dugopolje  u smjeru Zagreba.

Zbog vjetra u prekidu su katamaranske linije Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, brodska linija Mali Lošinj-Susak-Unije te trajektna linija Lopar-Valbiska. Brodska linija 505 Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, ide bez pristajanja u Prvić Luku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava