News

Komentari 47

Nevjerojatne snimke! Eruptirao vulkan, lava ide prema gradu

Nevjerojatne snimke! Eruptirao vulkan, lava ide prema gradu

Jedan od najaktivnijih vulkana u svijetu, Nyiragongo u Demokratskoj Republici Kongo, eruptirao je u subotu predvečer, zbog čega je vlada aktivirala planove za evakuaciju grada Goma

Erupcija vulkana zacrvenila je nebo iznad grada Gome na istoku Konga, čiji se stanovnici sjećaju posljednje erupcije Nyiragonga 2002., koja je ubila 250 ljudi, a 120 tisuća su ostali beskućnici.

U većem dijelu grada nestalo je i struje, telefonske linije su zauzete, a tisuće ljudi je evakuirano iz Gome. Neki su pobjegli prema istoku prema granici sa susjednom Ruandom, dok su drugi pobjegli prema zapadu.

Premijer Konga Jean-Michel Sama Lukonde sazvao je hitni sastanak vlade u glavnom gradu Kinshasi zbog razgovora o hitnim mjerama i evakuaciji iz Gome, rekao je glasnogovornik vlade Patrick Muyaya na Twitteru.

Dario Tedesco, vulkanolog sa sjedištem u Gomi, rekao je da se u Nyiragongu otvaraju novi prijelomi, dopuštajući lavi da teče prema jugu prema Gomi nakon što je u početku tekla prema istoku, prema Ruandi.

- Sad je meta Goma. Slično je kao i 2002., mislim da lava ide prema centru grada. MoglA bi se zaustaviti prije ili nastaviti. Teško je predvidjeti - rekao je Tedesco za Reuters. 

POGLEDAJTE VIDEO - ERUPCIJA VULKANA NYIRAGONGO

Promatrači vulkana bili su zabrinuti da vulkanska aktivnost zabilježena u posljednjih pet godina na Nyiragongu odražava onu u godinama koje su prethodile erupcijama 1977. i 2002..

Najčitaniji članci