Obavijesti

News

Komentari 5

Što ako ne bude dogovora oko Brexita? EU ima rezervni plan

Što ako ne bude dogovora oko Brexita? EU ima rezervni plan

Zadnji rok za postizanje sporazuma o Brexitu je 31. prosinca, a pregovori su zapeli na temama ribarstva, trgovinskih odnosa i rješavanja sporova

Pregovori između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije još stoje na mrtvoj točki. Krajnji rok za Brexit je 31. prosinca, što bi značilo da će se stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva probuditi 1. siječnja 2021. u zemlji koja više nije članica Europske unije. Nakon razgovora s Borisom Johnsonom, Ursula von der Leyen je izjavila da iako su pregovori u tijeku, krajnji rok je preblizu da se EU ne bi osigurala rezervnim planom.

Brexit u zastoju, slijedi razgovor Johnsona i Ursule von der Leyen
Brexit u zastoju, slijedi razgovor Johnsona i Ursule von der Leyen

 - S obzirom na to da je kraj tranzicijskog perioda blizu, ne postoji garancija da ćemo imati dogovor, ili da ćemo imati dogovor na vrijeme da ga stignemo ratificirati. Naša odgovornost je da budemo spremni na sve scenarije, uključujući i nepostizanje dogovora do zadanog vremena - objasnila je von der Leyen zašto već danas objavljuju rezervne mjere. 

Opet ništa od dogovora oko Brexita, 'zapelo' je oko mora
Opet ništa od dogovora oko Brexita, 'zapelo' je oko mora

Iako bi 'no deal' teško pogodio sve poslovne sektore, postoje oni sektori koji nemaju rezervne zakonske osigurače. Europska komisija je zato danas objavila mjere koje predlažu u slučaju da dođe do toga. 

Europska komisija tako predlaže:

 - Regulativu koja bi osigurala da UK i EU ostanu jednako povezane kroz zračni prostor prvih 6 mjeseci nakon 'no deal' Brexita.

- Regulativu koja bi osigurala da se razni certifikati za proizvode iz UK i dalje priznaju u Europskoj uniji, i obrnuto, kako bi se izbjeglo prizemljivanje teretnih aviona iz EU.

 - Regulativu koja bi održala trenutni način cestovnog transporta i kontrole prijevoza robe i tereta prvih 6 mjeseci nakon 'no deal' Brexita, pod uvjetom da UK osigura isto za vozila iz EU.

- Regulativu koja bi stvorila prikladan zakonski okvir za ribare do 31. prosinca 2021. ili dok se ne postigne dogovor, što god da dođe prije, kako bi se nastavio zajednički lov brodica iz UK i EU. Ovim bi se spriječio izlov s obje strane i očuvale bi se zajednice na obali. 

Jürgen Klopp kritizira Brexit: Ne vidim još nikakve prednosti...
Jürgen Klopp kritizira Brexit: Ne vidim još nikakve prednosti...

Paralelno s pregovorima oko Brexita, Europski parlament i Vijeće će nastaviti raditi na ovim regulativama do 1. siječnja 2021. godine.