Obavijesti

News

Komentari 47

Što Aleksandar Vučić žešće demonizira Hrvatsku, to je u Hrvatskoj više turista iz Srbije

Što Aleksandar Vučić žešće demonizira Hrvatsku, to je u Hrvatskoj više turista iz Srbije

Ovo ljeto obilježilo je neviđeno huškanje Aleksandra Vučića, njegovih tabloida i nekih političara protiv Hrvatske, uz pozive srpskim turistima da ne idu na more u Hrvatsku. Pa ipak bilježimo rekordan broj srpskih turista.

VIDEO

Što Aleksandar Vučić, njegovi tabloidi i neki srbijanski političari agresivnije demoniziraju Hrvatsku  i njezine "ustaše", nazivaju je "tako lijepom i tako genocidnom" i čak kritiziraju srpske građane koji odlaze u Hrvatsku, to Hrvatska bilježi više dolazaka srpskih turista.

Ove godine u Hrvatskoj ljetuje 60 posto više turista iz Srbije nego lani u istom razdoblju, te čak 20 posto više nego rekordne 2019. godine, piše danas Večernji list.

Što srbijanska politika i mediji više huškaju protiv Hrvatske, to je Hrvatska privlačnija za goste iz Srbije.

Je li to paradoks? Ili naznaka tektonske promjene u odnosima dviju zemalja?

Politika je ostala ista

Naime, politički odnosi nisu se promijenili. Aleksandar Vučić i dalje koristi Hrvatsku kao poligon za širenje mržnje i parazitiranje na toj mržnji, kao što s druge strane vladajući HDZ koristi Vučićeve provokacije kako bi još malo nabildao mišiće i podigao rejting na desnici, među svojim biračima i simpatizerima.

Srbija i Hrvatska nalaze se u stanju permanentnog rata. Oko Vučićeva posjeta Jasenovcu, oko Oluje, oko srpske manjine... Pa tako Vučić govori da ga "ne zanimaju ni Dubrovnik ni Rovinj" i da on ne bi pričao "o slanom moru i morskim krastavcima, nego o srpskim žrtvama". 

"Genocidni ustaše"

Njegov tabloid otvoreno je pozvao Srbe da ne ljetuju u Hrvatskoj koja je, piše u uvodniku, "nastala na temeljima NDH, poštuje iste vrijednosti koje su poštovale ustaše, osjeća istu mržnju prema Srbima koji su i oni osjećali te na svaki način pokušava umanjiti, sakriti i uništiti dokaze o genocidu nad Srbima, Židovima i Romima koji su se dogodili tijekom Drugog svjetskog rata". 

A gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je kako "nikad neće razumjeti Srbe koji su danas u Dalmaciji, Istri, na otocima, na odmoru". 

Pa je svejedno i unatoč tome rekordan broj Srba došao na ljetovanje u Hrvatsku.

Imuni na huškanje

Struka za to vjerojatno ima detaljnija tumačenja, ali ipak se čini da su građani naprosto postali imuni na političko huškanje. Neki turistički stručnjaci tvrde kako u Hrvatsku dolaze turisti iz velikih gradova u Srbiji, poput Beograda i Novog Sada, koji su tradicionalno pokazivali otpor prema Vučiću i srpskom radikalizmu.

I zapravo, ovo se može smatrati gotovo kao činom prkosa Vučiću. Što on više demonizira Hrvatsku, to njegovi građani više posjećuju Hrvatsku.

Čini se kako su građani konačno oguglali na politiku koja je zapravo postala sama sebi svrhom. Životi hrvatskih i srpskih građana nastavljaju se unatoč koškanjima i paradnim ratovima njihovih političara, koji su zapravo s vremenom prerasli u puki folklor.

Kakvo je to ljeto bez svađe Vučića i Hrvatske?

Ipak, nije sve tako optimistično.

Mladi Srbi ne vole Hrvate

Veliko nacionalno sociološko istraživanje među mladima u Srbiji pokazuje kako oni, pored Bugara i Albanaca, najmanje vole Hrvate. Koje se na stranicama Vučićevih tabloida, ali i u retorici dijela srbijanskih političara permanentno naziva "ustašama".

Takva vrsta propagande neminovno će ostaviti traga na mladim generacijama koje su bombardirane propagandom i indoktrinirane mržnjom prema manjinama, prema susjedima, prema "ustašama" i "šiptarima".

Ne zna se koliki postotak tih mladih odlazi na ljetovanje u Hrvatsku, ali kao što se pojavljuje diskrepancija između političkog huškanja protiv Hrvatske i ljetovanja Srba u Hrvatskoj, tako se pojavljuje i rascjep između ljetovanja u Hrvatskoj i mržnje mladih prema Hrvatima.

To ne moraju biti usporedive kategorije, ali svejedno su dovoljno ilustrativne za odnose dviju zemalja. Ne samo njihovih političkih elita, već i običnih građana.

Srbija nije Vučić

Postoji, nažalost, i druga strana medalje. Što Vučić više napada Hrvatsku, to će Hrvati više doživljavati Srbiju kao Vučićevo leno, postovjećivati građane s njihovim političarima, a zemlju s vladajućom politikom. 

I ono najgore, Vučić, njegovi tabloidi i političari poput gradonačelnika Novog Sada, ponašaju se kao da priželjkuju incidente sa Srbima na Jadranu, kao da zlurado iščekuju vijesti o tome da su neki srpski turisti bili žrtve napada, pljačke, iživljavanja ili da ih se naprosto bacilo s rive u more.

Jer bi tako oni mogli likovati. Opravdali bi svoja upozorenja i učvrstili predrasude o "genocidnim ustašama". Upozorenja nisu ništa drugo nego priprema terena. Iščekivanje zla. Kako bi se profitiralo na tom zlu.

Politika je oduvijek bila izvor sukoba i mržnje na ovim prostorima. Možda je došlo vrijeme da se tome stane na kraj. Makar dok smo na godišnjim odmorima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.