News

Komentari 143

Što je to 'crni labud'? Fenomen koji HDZ krivi za loš rezultat...

Što je to 'crni labud'? Fenomen koji HDZ krivi za loš rezultat...

Teorija crnog labuda je 'iznenađujući događaj, koji će imati velike efekte'. HDZ-ov šef kampanje okrivio je taj fenomen za loš rezultat. Profesor s FPZG-a kaže da se to uopće ne može primijeniti na ove izbore

Robert Kopal bio je voditelj HDZ-ove kampanje za euroizbore i rekao je da je kampanja bila dobra te da HDZ ni u čemu nije pogriješio. Ipak, nije zadovoljan s osvojena četiri mandata, jer su iz HDZ-a očekivali da će ih osvojiti pet.

POGLEDAJTE VIDEO

Što je 'crni labud'?

Tu je HDZ-ov šef kampanje spomenuo 'crnog labuda', teoriju koja se primjenjuje u raznim aspektima, između ostaloga, i u politici. 

- Dogodilo se što se rijetko događa, a to je crni labud. To kad se dogodi, ljudi traže kojekakva rješenja zašto se to dogodilo, obzirom na odstupanje od istraživanja. Oko 90 do 95 posto naših istraživanja se poklapalo s ovim rezultatima. Kad se pogleda Europu, događa se puno teško predvidljivih stvari. HDZ-u se to nažalost dogodilo, glasovi su se disperzirali na jako puno fronti. Bile su 33 liste, izlaznost koja je 20 posto nadmašila izlaznost 2013. godine - rekao je Kopal.

- S naše strane je napravljeno ama baš sve, ali postoje i crni labudovi. Tjedan dana nam treba da to sve analiziramo, dodao je. 

Teorija crnog labuda je "iznenađujući događaj, koji će imati velike efekte". Najčešće se koristi u svijetu financija kod predviđanja trendova i procjena rizika. Primjer negativnog "crnog labuda" je velika gospodarska kriza koja iz 2007. godine.

Profesor: To je ovdje neprimjenjivo

Pod pojmom "crnog labuda" želi se reći kako ništa nije nemoguće.

- Dogodio se neki odmak od uobičajene pogreške, a što se dogodilo, to ćemo istražiti. Znam što se dogodilo, ali da bih mogao potvrditi hipotezu, moram je i dokazati. Bilo bi neodgovorno od mene reći što je, a da ne mogu dokazati - zaključio je Kopal.

Teoriju je osmislio Nassim Nicholas Taleb, libanonski ekonomist i profesor koji je 2007. godine objavio knjigu 'Crni labud'.

To mu je bila druga knjiga koju je objavio, prodana je u preko tri milijuna primjeraka.

Tema knjige je nešto nepredvidljivo, što ima ozbiljne posljedice i nakon što se dogodi, obično možemo smisliti objašnjenje koje ga čini predvidljivim i manje nasumičnim.

Da, to je 'crni labud', teorija koju je HDZ-ov šef kampanje okrivio za neuspjeh. 

No Berto Šalaj, profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, smatra da je teorija koju spominje HDZ-ov šef kampanje potpuni promašaj.

- Ona se uopće ne može primijeniti na ove izbore - rekao nam je profesor Šalaj.

Najčitaniji članci