Obavijesti

News

Komentari 17

Stomatolog 'sredio' zube zecu Pablu: 'Nije mogao niti jesti, a operacija je trajala pola sata'

Stomatolog 'sredio' zube zecu Pablu: 'Nije mogao niti jesti, a operacija je trajala pola sata'
8

Kunić Pablo nije mogao jesti jer su mu kutnjaci bili preoštri. Problem je riješio stomatolog Igor Jareš. Pablova vlasnica je presretna

VIDEO

Daruvarski stomatolog dr. Igor Jareš u srijedu prijepodne imao je nesvakidašnji zahvat na pacijentu teškome malo više od jednoga kilograma. Naime, riječ je bila o dvogodišnjem zecu Pablu, kojeg je u ordinaciju zbog zubobolje donijela vlasnica Tihana Rab (26), u pratnji vlasnika veterinarske ambulante i zubarova brata Dalibora te njegove zaposlenice, veterinarke Jitke Jilek. Pablo proteklih 10-ak dana nije mogao jesti.

- Odnijela sam ga u ambulantu Apis Vet, gdje je veterinar Dalibor rekao da kopni zato što ima probleme sa zubima. Ustanovili su da su mu kutnjaci jako šiljasti i stvaraju bol. Iznenadila sam se kad je veterinar rekao da idemo u stomatološku ambulantu njegova brata, s kojim je sve dogovorio - kaže Tihana, koja je u naručju držala kućnog ljubimca Pabla kad smo je posjetili u četvrtak u njezinu domu u Daruvaru. Najveće zasluge idu na račun dr. Jareša, koji se odlučio na neobičan zahvat na pasmini lavljoglavoga kunića.

Problem s kutnjacima

- Zecu su jako izrasli kutnjaci, koji su bili preoštri, jer ustvari oni moraju biti ravni budući da služe za mljevenje hrane. Zbog toga je imao problema s hranjenjem i istraumatizirao je okolne obraze. Moj brat i njegova suradnica tražili su način na koji bi mu pobrusili zube, pa sam im rekao kako je najbolje da ga dovedu k meni. Nakon što mu je dr. Jilek dala anesteziju, vidio sam da su mu kutnjaci vrlo šiljasti i na kraju usta. Usta su malena, tako da nisam mogao ući u njih zubarskom turbinom, pa sam odlučio pokušati strugačem za kost. Tako smo mu te zube 'porašpali' i nadam se da smo uspjeli te da će sad bez problema jesti - kaže dr. Jareš.

Lisica Odi i zeko Dugouško pravi su prijatelji: 'Dijele isti kauč i skupa gledaju serije na TV-u'
Lisica Odi i zeko Dugouško pravi su prijatelji: 'Dijele isti kauč i skupa gledaju  serije na TV-u'

Sve je trajalo malo više od pola sata, pojašnjava nam zubar te dodaje kako je bratu veterinaru i prije nekoliko puta dao savjete o tome kako da riješi probleme zubobolje kod pasa. Na kraju razgovora stomatolog Jareš rekao nam je da mu je to prvi zahvat na nekoj životinji, ali nakon ovog iskustva vjeruje da nije i posljednji. Zec je inače vrlo rijedak posjetitelj veterinarske ambulante. Dr. vet. medicine Jitka Jilek kaže da su kunića pregledali pod anestezijom, koja je vrlo opasna za tako malu životinju.

- Bili smo vrlo oprezni i svjesni rizika jer je anesteziološki protokol u veterinarskoj medicini skraćen u odnosu na anesteziju kad je riječ o ljudima - kazala nam je dr. Jilek.

Dodala je da je zahvat bio složen jer kunić ima vrlo velik razmak između prednjih sjekutića i kutnjaka jer oni nemaju očnjake. Zato je teško prići kutnjacima - jer morate biti maksimalno oprezni pri otvaranju usta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...